Elev spelar gitarr
Elev spelar gitarr

Kulturama Gymnasium

Att trivas under sin gymnasietid handlar både om att välja rätt program och att hamna i rätt miljö. Gymnasieåren är en viktig tid i livet och att få utveckla sina intressen kan vara avgörande oavsett vad man kommer göra senare.

”Det är något unikt med Kulturama Gymnasium.” ”Här får man vara sig själv.” Det är två meningar vi ofta hör från våra elever när de beskriver skolan, och det är vi glada och stolta över.

Välkommen till Kulturama Gymnasium!

Trots att Kulturama är en gymnasieskola som ligger i Stockholm får vi varje läsår elever från andra delar av landet. Vissa flyttar till Stockholm medan andra pendlar från närliggande städer. Det tar vi som ett högt betyg.

Det finns ingen annan skola i Norden som har lika många estetiska uttryck samlade under ett och samma tak som vi har på Kulturama. Tillsammans med Kulturama Konstnärliga Utbildningar och Kulturama Grundskola genomför vi varje år hundratals estetiska produktioner, utställningar och visningar i våra egna och externa lokaler. Det skapar en unik miljö och en härligt kreativ atmosfär.

En gymnasieskola med estetisk profil

Kulturama Gymnasium ligger i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Här får du det bästa av två världar: Teoretiska kunskaper som ger dig högskolebehörighet och estetisk undervisning som gör det möjligt för dig att utveckla ditt intresse. Kombinationen av teoretiska och estetiska studier gör att du får en motiverande, inspirerande och utvecklande gymnasietid i en unik miljö där alla delar intresset för estetiska uttryck.

Vi erbjuder tre program som kombinerar teoretiska med estetiska studier. Samtliga program ger högskolebehörighet:

Våra program och inriktningar

Kulturama är Nordens största skola för estetiska utbildningar vilket gör att du som elev på Kulturamas gymnasieprogram i Stockholm får vistas i en kreativ, öppen och produktiv miljö. På båda våra program ingår estetiska ämnen vid sidan om de teoretiska lektionerna. Oavsett vilken inriktning du väljer får du möjlighet att utveckla ditt intresse under behöriga lärare som brinner för sina ämnen och att lära ut i en kreativ miljö.

Vi erbjuder alla fem inriktningar inom det estetiska programmet samt tio olika profiler:

Bild och formgivning: Konst & Design

Dans: Dans

Estetik och media: Film, Fotografi, Skrivande

Musik: Artist & Musiker, Låtskrivare & Artist, Musikal, Musikproduktion

Teater: Teater

På naturvetenskapsprogrammet erbjuder vi inriktningen samhälle med tre särskilda varianter:

Samhälle: Bild, Dans, Musik

På samhällsvetenskapsprogrammet erbjuder vi inriktningen samhälle med tre särskilda varianter:

Samhälle: Animation, Design, Storytelling

Våra gymnasielinjer är nationella högskoleförberedande program, här får du de teoretiska kunskaper som krävs för att få högskolebehörighet. Efter dina gymnasieår kan du söka vidare till högskola och universitet eller till högre förberedande estetiska utbildningar i Stockholm, i andra delar av landet eller utomlands.

Estetiska programmet

Vill du gå ett gymnasieprogram som kombinerar teoretiska och estetiska ämnen, där du både får högskolekompetens och utveckla ditt kreativa intresse? Brinner du för att sjunga, skriva musik, fota, spela något instrument eller måla och vill utvecklas inom något av dessa områden? Letar du efter ett gymnasium med inriktning mot dans, film, musik eller teater i Stockholm? Då behöver du inte leta längre. På Kulturamas estetiska program har du möjlighet att välja mellan tio olika profiler:

På det estetiska programmet är en tredjedel av din studietid vikt åt ditt estetiska uttryck. Det innebär ungefär 6–8 lektionspass i veckan.

Naturvetenskapsprogrammet

Vill du läsa naturvetenskap på gymnasiet i kombination ett estetiskt ämne? På Kulturamas naturvetenskapsprogram läser du naturvetenskap samtligt som du får möjlighet att utveckla ditt estetiska uttryck. Efter avslutad utbildning har du högskolebehörighet och kan studera vidare inom naturvetenskap, teknik och medicin. Genom det individuella valet kan du läsa in full behörighet till natur, dvs motsvarande naturlinjen på gymnasiet.

På naturvetenskapsprogrammet kan du välja mellan tre estetiska varianter:

På det naturvetenskapliga programmet är 300 poäng vikt åt den estetiska varianten. Det innebär ca en halv dag i veckan.

Samhällsvetenskapsprogrammet

Vill du läsa samhällsvetenskap på gymnasiet i kombination ett estetiskt ämne? På Kulturamas samhällsvetenskapsprogram läser du SASAM samtligt som du får möjlighet att utveckla ditt estetiska uttryck. Efter avslutad utbildning har du högskolebehörighet och kan studera vidare inom exempelvis samhällsvetenskapliga, ekonomiska och humanistiska utbildningar.

På samhällsvetenskapsprogrammet kan du välja mellan tre estetiska varianter:

På det samhällsvetenskapliga programmet är 300 poäng vikt åt den estetiska varianten. Det innebär ca en halv dag i veckan.

Lärare med unik kompetens

På Kulturama Gymnasium har vi samlat erfarna och behöriga lärare som brinner för sina ämnen och för att lära ut, oavsett om det är teoretiska eller estetiska ämnen. På Kulturama har vi en unik bredd av kompetenser och arbetslivserfarenheter som vi tar med oss in i klassrummet och i pedagogiken. Många av våra estetiska lärare undervisar såväl på högskolor som på Kulturamas eftergymnasiala konstnärliga utbildningar och är dessutom yrkesverksamma inom sina estetiska uttryck. Det ger dig som är elev hos oss tillgång till specialkompetens och du får en nära förankring till det konstnärliga yrkesutövandet. Det gör Kulturama Gymnasium till en av de bästa gymnasieskolorna i Stockholm inom det estetiska området. För många är Kulturama det första steget att utveckla sitt konstnärliga utövande under professionell ledning och tillsammans skapar vi en bra grund för din gymnasietid och fortsatta studier.

En trygg miljö för inlärning

I vår skolverksamhet utgår vi från varje elevs behov av utbildning och personlig utveckling. Vi arbetar för att skapa positiva och trygga miljöer där elever och lärare känner sig stimulerade och delaktiga. Genom löpande kvalitetsarbete drivs utvecklingen framåt både på individ-, ämnes-, profil-, program- och skolövergripande nivå och tillsammans med våra elever och elevkåren arbetar vi för att hela tiden utveckla vår skola och den miljö vi vistas i.

För oss är det viktigt att våra elever klarar av att uppnå studiemålen, mår bra och trivs i skolan. Därför har alla elever en mentor som följer deras utveckling under studietiden hos oss. För de elever som behöver läxhjälp finns ”stödstugan” som är tillgänglig 1–2 gånger i veckan per gymnasiegemensamt ämne. Utöver det har vi även en resurspedagog som tar emot elever som är i behov av extra stöd.

Våra lokaler

På Kulturama finns en bred mix av lokaler både vad gäller teori- och labbsalar, idrottshall, scener och utställningsytor. Våra specialanpassade lokaler tillgodoser alla våra konstnärliga och estetiska inriktningar, utbildningar och profiler både vad gäller salar, studios och teknik. Här finns bl.a. musik- och filmstudios samt bild- och skulptursalar.

Läs mer om våra lokaler här

Antagning

Du som ska söka till Kulturama Gymnasium gör det på gymnasieantagningen.storsthlm.se. Du som inte bor i Stockholms län, Gnesta eller Håbo ansöker via det lokala ansökningskontoret. Utöver ansökan får du göra ett kompletterande färdighetsprov för den estetiska inriktning du har valt. Provet görs här hos oss på Kulturama.

Läs mer om hur du ansöker till Kulturama
Läs mer om de olika färdighetsproven

Öppet hus

Inför varje gymnasieval anordnar vi Öppet hus på Kulturama Gymnasium i Stockholm eller som digitala livesändningar. Under Öppet hus berättar vi om skolan, visar upp våra lokaler och låter elever berätta om skolan, miljön och sina studier. Du får även möjlighet att ställa frågor till oss och få svar på alla de funderingar du kan tänkas ha om hur det är att gå på Kulturama Gymnasium.

Läs mer om Öppet hus

Varmt välkommen att söka till Kulturama, om du precis som vi har ett starkt intresse för estetiska uttryck!

Ansök eller byt till Kulturama Gymnasium

Så här gör du

Om Kulturama Gymnasium

Läs vidare om "Öppet hus"
Om skolan

Öppet hus

Att trivas under sin gymnasietid handlar om att välja rätt program men miljön är också betydelsefull. På våra Infokvällar och Öppet hus (fysiskt/digitalt) är du välkommen att se våra lokaler, träffa våra elever och ställa frågor till oss på skolan.

Läs vidare om "Estetiska programmet"
Elever dansar
Program

Estetiska programmet

Ett program för dig som vill utveckla ditt estetiska uttryck inom musik, dans, film, foto, teater, musikal eller konst

Läs vidare om "Naturvetenskapsprogrammet"
Program

Naturvetenskapsprogrammet

Ett program för dig som gillar det vetenskapliga djupet men också har ett estetiskt intresse.

Läs vidare om "Samhällsvetenskapsprogrammet"
Elever utomhus
Program

Samhällsvetenskaps­programmet

Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap med särskild variant ger dig en bred utbildning och förberedelse för vidare studier inom såväl teoretiska som estetiska utbildningar.

Läs vidare om "Ansökan"
Ansökan

Allt om ansökan till Kulturama Gymnasium

Här hittar du information om hur du ansöker till skolan.

Läs vidare om "Att byta gymnasium till Kulturama"
Elever på gymnasiet
Ansökan

Att byta gymnasium till Kulturama

Om du vill byta till Kulturama Gymnasium kan du söka till det estetiska programmet som har tio olika profiler, naturvetenskapsprogrammet som har tre särskilda varianter eller Samhällsvetenskapliga programmet som också har tre särskilda varianter.

Läs vidare om "Frågor och svar om Kulturama Gymnasium"
Om skolan

Frågor och svar om Kulturama Gymnasium

Hur går antagningsproven till? Vad har jag för högskolebehörighet efter avslutad utbildning? Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna som brukas ställas under Öppet hus! Hittar du inte det du söker så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Läs vidare om "Evenemang"
Om Kulturama

Kommande evenemang

Varmt välkommen att möta morgondagens stjärnor redan idag!

Läs vidare om "Färdighetsprov till Kulturama gymnasium"
Ansökan

Färdighetsprov till Kulturama gymnasium

När du söker till Kulturama blir du kallad på ett färdighetsprov. Här hittar du information vad som gäller för just den profil du har sökt.

Aktuellt

Visa föregående artikel
Samhällsvetenskapsprogrammet

Lär dig animation på Kulturama Gymnasium

Samhällsvetenskapsprogrammet med särskild variant animation är en av tre nya varianter och tar dig på en spännande resa av kreativitet och möjligheter. På Sam A...

Gymnasium
25 januari 2024
Läs vidare om "Lär dig animation på Kulturama Gymnasium"
Visa nästa artikel