Inriktning estetik & media, profil film - Kulturama Gymnasium

Vill du fördjupa dig i film och jobba med ditt filmiska berättande? Vill du utveckla din förmåga inom regi, manus, kamera, ljud och redigering? På vår filminriktning får du ta del av Kulturamas långa erfarenhet av professionell filmutbildning!

Utnämnd till ”Bästa Filmskola”

Kulturama Filmgymnasium i Stockholm har blivit utnämnd till ”Bästa Filmskola” av Sveriges Kortfilmsfestival 2013, 2014, 2016 samt 2017 och våra filmelever har vunnit många priser i festivaler som till exempel "Bästa foto" och "Bästa unga talang", 2021

Profilens innehåll

På vår filmprofil får du ta del av Kulturamas långa erfarenhet av professionell filmutbildning! Här kommer du att utveckla ditt filmiska berättande samtidigt som du förbättrar din förmåga inom regi, manus, kamera, ljud och redigering. Film är ditt huvudämne men du får även utbildning i medieteknik, foto, konstnärlig bildgestaltning, grafisk kommunikation och webbdesign.

Utbildningens fokus är att du ska få arbeta med ditt filmiska berättande och nå en hög teknisk mognad inom manus, regi, ljus, ljud, klipp och produktion. Du kommer att prova på att göra film i olika format, som t.ex. berättande kortfilmer, reklamfilm och dokumentär. Efterbearbetning sker i Premiere Pro i Mac-miljö.

Lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak.

Elever på Film har tillgång till sex redigeringsrum som är utrustade med Retina iMacs konfigurerade med kapacitet att arbeta med de tyngre filformaten. Våra generösa öppettider ger dig möjlighet att både filma och redigera utanför ordinarie skoltid. Under din skoltid på Kulturama Gymnasium får du dessutom en egen bärbar Mac med Adobe CC-sviten.

Produktioner och samarbeten

FIlmproduktioner från årskurs 1, 2 och 3 visas i slutet av läsåret på Filmhusets stora biograf, Bio Victor, med 364 platser och 12,5 m stor duk.

Under årskurs 3 erbjuder skolan en mindre budget till examensproduktionerna (slutfilmerna) för att möjliggöra elevernas produktion och vision.

Då skolan inrymmer en vuxenutbildning inom film så möjliggör det en unik möjlighet till samarbeten med extra erfarenhet av filmproduktioner och kontakter.

Kontakter med branschen sker även via studiebesök på produktionsbolag, externa gästföreläsare och festivaler.

Efter gymnasiet

Det Estetiska programmet är högskoleförberedande och ger dig möjlighet att söka vidare till högskolans eller universitetens samhällsvetenskapliga, ekonomiska, humanistiska och konstnärliga utbildningar.

Flera av våra tidigare elever har blivit antagna till regiutbildningar på högskolor så som Stockholms Konstnärliga Högskolan (StDH) och Danska Filmhögskolan.

Det blir även allt vanligare att våra gymnasieelever väljer att fördjupa sina kunskaper och vidareutbilda sig på Kulturamas egna eftergymnasiala Filmutbildning där de som tidigare gymnasieelever erhåller 20% rabatt på utbildningsavgiften.

Information för ansökan

Ansökningskod: Estetik och media ESEST, Film

Program: Estetiska programmet

Inriktning: Estetik och media

Profil: Film

Poängplan

Mer information om profilen Film

Estetiska programmet

Om profilen Film

Eleverna berättar om hur det är att gå profilen Film, om lärarna och vad som är bäst med Kulturama Gymnasium.

Gymnasium
23 april 2021
Läs vidare om "Om profilen Film"
Film

Johan fördjupar sig inom ljuddesign

Efter tre år på Kulturama Gymnasium har Johan Escher blivit antagen till Stockholms Konstnärliga Högskola. Där kommer han att vidareutbilda sig inom film och lj...

Gymnasium
16 juni 2020
Läs vidare om "Johan fördjupar sig inom ljuddesign"