Profil Skrivande - Kulturama Gymnasium

Utveckla ditt kreativa skrivande genom skönlitterärt skapande såsom poesi, prosa och dramatik för teater, film och tv. Vill du dessutom lära dig mer om journalistiskt skrivande och medieproduktion? Då passar Kulturamas nya profil Skrivande dig!

Här står skrivandets hantverk i fokus. Du fördjupar dig i skrivprocessen, från idé till färdig produkt. Du får arbeta med flera olika former och genrer av textskrivande, vilket ger dig en bred kompetens och möjlighet att finna ditt personliga uttryck. Du får ta del av författarbesök, delta i workshops och arbeta i projekt tillsammans med andra.

Under de tre åren kommer du att skriva texter som noveller, dikter, artiklar/reportage och manus för teater och film. Du får lära dig om dramatik och dramaturgi. Genom kurser i medieproduktion och digitalt skapande får du kunskaper om samspelet mellan text, bild och ljud. En stor del av utbildningen handlar om att läsa och analysera litteratur samt att fördjupa dina kunskaper om litteraturhistoria.

Kulturamas kreativa miljö, med en mångfald av konstnärliga uttryck, ger dig goda förutsättningar att utforska skrivandets praktik i samarbete med andra konstarter. Undervisningen präglas av lust, nyfikenhet och samtal kring både ditt eget och andras textskapande med målsättningen att utvecklas både som läsare och skrivare.

Lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak.

Efter gymnasiet

Det Estetiska programmet är högskoleförberedande och ger dig möjlighet att söka vidare till högskolans eller universitetens samhällsvetenskapliga, ekonomiska, humanistiska och konstnärliga utbildningar.

Efter gymnasiet finns många alternativ gällande utbildningar och yrkesval. Av de som fortsätter inom estetiska utbildningar och yrken ser vi att många av våra elever fortsätter på utbildningar både utomlands och i Sverige.

Information för ansökan

Ansökningskod: Estetik och media ESEST, Skrivande

Program: Estetiska programmet

Inriktning: Estetik och media

Profil: Skrivande

Poängplan

Mer information om profilen Skrivande

Elev skriver
Skrivande

Estetiska programmet: Skrivande

Vill du utveckla ditt kreativa skrivande? Då passar Kulturamas nya profil Skrivande dig! Här får du utveckla ditt kreativa skrivande inom bland annat poesi, pro...

Gymnasium
6 december 2023
Läs vidare om "Estetiska programmet: Skrivande"
Skrivande

Gå Skrivande – bli manusförfattare

Hösten 2023 startar Kulturama den nya profilen Skrivande som fokuserar på skrivande av skönlitteratur, journalistik och dramatik för teater, film och tv.

Gymnasium
30 januari 2023
Läs vidare om "Gå Skrivande – bli manusförfattare"