Särskild variant Dans

Älskar du att dansa och vill kombinera detta med dina naturvetenskapliga studier? Hos oss får du utveckla både din teknik och sceniska förmåga i dans och du kommer att möta flera genrer och stilar.

På Naturvetenskapsprogrammet med särskild variant Dans kommer du att utveckla din kompetens i dans samtidigt som du får ett naturvetenskapligt djup. Parallellt med naturvetenskapsprogrammets kurser har du danslektioner två gånger i veckan under alla tre år och du kommer att få arbeta i ämnesöverskridande projekt med dina klasskamrater.

Vårt lärarteam består av erfarna, engagerade och skickliga danslärare som själva är yrkesverksamma som dansare och koreografer vid sidan av sin undervisning. Här får du utveckla både din teknik och sceniska förmåga i dans och du kommer att möta flera genrer och stilar. Du kommer även få komponera och skapa dans själv samt stå på scen i olika sammanhang.

Kurser inom den särskilda varianten "Dans"

Dansgestaltning 1, 100 poäng

Du lär dig tolka koreografiskt material med betoning på repetitionsprocessen och på att följa koreografiska instruktioner.

Du arbetar med instudering, tolkning, gestaltning, dynamik, periodicitet, puls och dynamik.

Du studerar grundläggande kompositionsverktyg, till exempel nivåer, riktningar, dynamik, repetition och variationer, solo och grupp.

Dansteknik 1, 100 poäng

Du lär dig teknikträningens koder och konventioner. Träningsprocessens olika delar, det vill säga memorering av rörelser, kontinuerlig träning och arbete med placering. Grundläggande fysiska kunskaper om hur den egna kroppen fungerar.

Du arbetar med metoder för att memorera rörelser och övningar.

Du studerar grundläggande dansteknik i två eller flera genrer. Grundläggande träning i koordination, styrka och koncentration.

Dansimprovisation & Komposition, 100 poäng

Du lär dig improvisation utifrån olika instruktioner, både individuellt och i grupp, där impulser kan komma från den egna kroppen eller andras kroppar, rekvisita, text, rum eller musik.

Du arbetar med samarbete och interaktion med andra genom att både följa, leda, ge och ta impulser.

Du studerar olika kompositionsmetoder och koreografiska arbetssätt.

Lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar, dels en labbsal för de naturvetenskapliga ämnena samt dels salar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak.

Produktioner och samarbeten

På Natur/dansgymnasiet får eleverna stå på scenen vid ett flertal tillfällen. I år två kan eleven välja ett individuellt tillval som innebär att göra en föreställning och i år tre görs en helkvällsföreställning som slutproduktion.

Efter gymnasiet

Naturvetenskapsprogrammet med Naturvetenskap och samhälle som inriktning och med särskild variant Dans är högskoleförberedande. Programmet ger dig möjlighet att söka vidare till samhällsvetenskapliga, humanistiska och konstnärliga utbildningar.

För den som vill finns även möjlighet att läsa in högskolebehörighet som Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Natur (NATNAT) ger, det vill säga matematik 4 och fysik 2 och kemi 2. Här ingår kurser som ger särskild behörighet vilket framför allt passar dig som är intresserad av vidare studier inom naturvetenskap, teknik och medicin.

Inom alla branscher är efterfrågan stor på lösningsorienterad och kreativ kompetens - kompetenser som våra elever tränar varje vecka genom sin estetiska variant.

Information för ansökan

Ansökningskod: NANASVE, Dans

Program: Naturvetenskapsprogrammet

Särskild variant: Dans

Poängplan

Mer information om Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Om Naturvetenskapsprogrammet

Elever och lärare på Naturvetenskapsprogrammet berättar om hur det är att kombinera teoretiska och estetiska ämnen.

Gymnasium
23 april 2021
Läs vidare om "Om Naturvetenskapsprogrammet"
Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet - Dans, Musik, Bild

Vill du via naturvetenskapliga ämnen lära dig hur naturen fungerar ner till minsta beståndsdel och samtidigt få extra syre och energi via ett estetiskt uttryck?...

Gymnasium
16 november 2020
Läs vidare om "Naturvetenskapsprogrammet - Dans, Musik, Bild"