Framtidstro – hur kan jag tänka?

Elever i åk 3 på Kulturama Gymnasium fick träffa Micael Dahlen, professor i lycka.

Är det en hårdrocksmusiker som avvikit från sin världsturné som gästar oss? Nej, han är författare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan, sedan sjutton år tillbaka. Men Micael Dahlen är faktiskt också något av en världsstjärna, han är världens första professor i lycka. 2023 utsågs han till professor vid Handelshögskolan, Center for wellbeing, welfare and happiness.

Och nu är han här på Kulturama och gästföreläser för tvåhundra nyfikna och förväntansfulla elever som går sitt tredje och sista gymnasieår. Snart springer de ut med sina vita studentmössor i glädjeyra och eufori. Men sen, vad händer sen?

Syftet med mötet är att stärka våra blivande studenters framtidstro i en utmanande omvärld och att ge dem perspektiv, framtidshopp och inspiration inför kommande kliv ut i yrkesval och vidare studier.

Det kan alltid bli värre!

Micael börjar med att hälsa välkommen till ett samtal snarare än en föreläsning, han frågar eleverna om framtidstro: ”Framtiden, hur känns det?” Micael ser kanske cool ut, men hans framtoning ger ett väldigt snällt intryck. Han talar på ett lugnt sätt och han har väldigt snälla ögon. Spridda svar som ”bra”, ”så där”, ”vet inte”, ”läskigt” hörs från våra unga, nyligen vuxna elever. ”Det kan alltid bli värre”, säger professor Dahlen, med lite finsk brytning. Den finska sägningen ska professorn återkomma till under samtalet.

”Det är fascinerande att vi kommer att göra saker i framtiden som vi inte har en aning om att det ens kommer att finnas.”

Micael Dahlen

Eleverna och Micael går in i virvlande tankegångar om huruvida tillvaron blir sämre, eller bättre, varför nyheter oftast är negativa och varför man ofta tror att det är farligt med nya innovationer. Frågeställningarna är intressanta och Micael kan med sin forskning belysa och bringa klarhet i mycket.

Professorn uppmanar: ”Gör det som känns bra nu! Gör det som känns som en spännande möjlighet nu! Vi vet inte vad som händer imorgon.”

Kan man mäta lycka?

Att det går att mäta lycka vittnar den undersökning som FN ganska nyligen kom ut med om, där Finland hamnade på första och Sverige på fjärde plats i världen. Lyckoprofessorn får givetvis svara på den givna frågan om vad lycka är. Micael återkommer till den finska sägningen ”det kan alltid bli värre”, och där någonstans, kanske svaret finns att hämta? Man kan i alla fall ana det, efter professorns och elevernas resonemang kring frågan.

En elev undrar: ”Vad är egentligen framtidstro, när allting bara kan bli värre?” Professor Dahlen svarar: ”Jag tänker att framtidstro inte är en värdering om att det blir bättre eller sämre. Det handlar mer om att tro på att framtiden inte är skriven, men att jag kan vara med och skriva den, tillsammans med andra.”

Professorns sista mening sammanfattar kanske det viktigaste och mest intressanta i samtalet - framtiden är inte skriven, men jag kan vara med och skriva den, tillsammans med andra.

Tid och rum försvann, vilket den har en tendens att göra när möten blir riktigt bra. Micael får stående ovationer och blommor. Eleverna är uppenbart nöjda och glada över att ha fått samtala med professorn i lycka, som är, vad det verkar, en mycket klok man.