Teater

"Kulturama överträffade mina förväntningar"

Ida Vainionpääs liv tog en djärv vändning när hon beslutade sig för att lämna sitt arbete som ingenjör inom datateknik till att följa sin passion för skådespeleri. Drömmen förde henne till Kulturamas skådespelarutbildning, där hon nu närmar sig sitt andra och sista år.

Vägen till Kulturama var långt ifrån spikrak för Ida. Att kombinera arbetet som ingenjör inom datateknik och samtidigt frilansa inom teatern, blev med tiden inte hållbart. Dessutom bidrog livets oväntade svängningar till nya insikter. Allt detta ledde till att Ida tog beslutet att följa sitt hjärta och satsa på teater och sökte därför till Kulturama.

Kreativ lärarprocess

IdVa-foto2-2024-05

– Att studera på Kulturama har överträffat alla mina förväntningar. En viktig anledning har varit skolans lärare. De är otroligt drivna och vill verkligen att vi ska lyckas. Genom deras engagemang och stöd har jag upptäckt skådespeleriets olika dimensioner och jag har lärt mig att angripa en pjäs från flera olika vinklar. Den öppna kommunikationen och den konstanta strävan att utmana och lyfta varje studerande har skapat en trygg och inspirerande miljö där kreativiteten kan flöda fritt, berättar Ida.

En vecka på skådespelarutbildningen

En typisk vecka består av en kombination mellan lärarledda lektioner och gemensamma studietider utan lärare. Under lektionerna utforskar klassen olika ämnen medan de gemensamma studietiderna ägnas åt att fortsätta arbeta med det som påbörjades under de lärarledda lektionerna. Övningar kan göras i grupp eller enskilt.

– En kurs som jag har uppskattat mycket är fysisk teaterträning. Där har vi fått utforska kroppens uttryck och förmåga att kommunicera utan ord. Man kan verkligen se en historia byggas upp framför ögonen utan att någon säger något, berättar Ida.

Utbildningen kommer till liv

IdVa-foto1-2024-05

Kulturamas skådespelarutbildning sträcker sig bortom klassrummets väggar. Genom att åka på turné, göra framträdanden och ha praktik på Dramaten har de studerande fått möjlighet att omsätta sina kunskaper i praktiken.

– Att få vara en del av en ensemble där vi tillsammans planerade och genomförde en turné var väldigt lärorikt. Vi gjorde allt från att sälja in pjäsen, sy kostymer till att boka och hyra bilar. Vi hade premiär i skolan och åkte sedan söderut och därefter norrut och framförde vår pjäs på olika scener. Att se all planering komma till liv var helt fantastiskt, berättar Ida.

Drömmar om framtiden

Efter avslutad utbildning på Kulturama är målet att arbeta som skådespelare.

– Jag vill gärna arbeta med film- och tv-produktioner, helst i kombination med teater, säger Ida.

Med en gedigen utbildning i ryggen och en stark passion kan de studerande på skådespelarutbildningen se fram emot att ta steget ut i den spännande världen av scenkonst, oavsett om de fortsätter att studera eller går direkt ut i arbetslivet.

Foto: Mårten Levin