Profil Teater - Kulturama Gymnasium

Vill du agera och uttrycka dig från scen? Vill du möta och beröra människor i en publik? Kanske är du intresserad av yrken som skådespelare, regissör, dramatiker eller scenograf? Då är Teater rätt profil för dig!

Om profilen

På profilen Teater står din personliga utveckling alltid i fokus och vi arbetar med flera olika ämnen inom teater såsom scenframställning, röst, scenografi, fysisk teater och regi. Detta ger dig en bred grund att stå på och en uppfattning om i vilken genre du trivs bäst.

Med hjälp av teaterns grundelement – samarbete, rollgestaltning, scenisk närvaro och lyhördhet – utvecklas du som skådespelare både individuellt och som teatergrupp. Du får fördjupa dina kunskaper inom scenkonstens olika uttrycksmöjligheter med målet att stimulera dig till att bli dynamisk och kreativ i ditt skådespeleri.

Under de tre åren hos oss medverkar du i ett flertal sceniska produktioner där du möter publik. Produktionerna varierar i genre och storlek från enklare redovisningar till störrföreställningar.

Lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak.

Elever på Teater har tillgång till sex teatersalar samt loger och klädförråd.

Föreställningar och samarbeten

Teatereleverna gör ett antal sceniska produktioner under sina tre år på Kulturama. Vi genomför allt från enklare redovisningar till föreställningar där du får öva på att arbeta med teatertexter från olika epoker, av olika författare och med olika slags teatertekniker. Det tredje årets stora produktion innebär ett gediget arbete som mynnar ut i en helaftonsföreställning på våren.

Efter gymnasiet

Det estetiska programmet är högskoleförberedande och ger dig möjlighet att söka vidare till högskolans eller universitetens samhällsvetenskapliga, ekonomiska, humanistiska och konstnärliga utbildningar.

Efter tre år på Kulturama Gymnasium finns många alternativ gällande utbildningar och yrkesval. Av de som fortsätter inom estetiska utbildningar och yrken ser vi att många av våra elever fortsätter på utbildningar både utomlands och i Sverige såsom Teaterhögskolan eller Kulturamas vuxenutbildning där du har 20% rabatt på avgiften om du tagit studentexamen från Kulturama Gymnasium.

Information för ansökan

Ansökningskod: Teater ESTEA, Teater

Program: Estetiska programmet

Inriktning: Teater

Profil: Teater

Poängplan

Mer information om profilen Teater

Estetiska programmet

Om profilen Teater

Träffa två av våra elever som går andra året på profilen Teater. Här berättar de om vilka kurser som ingår i profilen, hur det är att gå på skolan och vad som ä...

Gymnasium
23 april 2021
Läs vidare om "Om profilen Teater"