Färdighetsprov Musikal

Instruktioner inför gymnasievalet 2023



Färdighetsprovet kommer att ske på plats i Kulturamahuset under vecka 22 och det kommer bestå av:

  • Dansprov i grupp
    Dansprovet kommer att ske i grupp i form av en dansklass. Provet startar med en improvisationsövning. Därefter följer jazzdansprov med rytmik och koordination på diagonalen samt en kort danskombination med sång. Förbered dig och öva inför provet med att lära dig danskombinationen och sången med hjälp av instruktionsvideor. Till dansprovet behöver du träningskläder! Det finns omklädningsrum om du vill byta om på plats.
  • Enskilt sång- och teaterprov
    Vi börjar med en gruppsamling där vi gör några röstövningar tillsammans och går igenom hur det enskilda provet kommer att gå till. Sedan blir sökanden kallade en och en till rummet. Du ska välja en av de obligatoriska sångerna och framföra den utantill. Titta på noterna noggrant då alla sånger är förkortade och använd våra pianobakgrunder vi länkar till när du övar (längden på låten stämmer överens med noterna). Till varje låt och bakgrund finns det några olika tonarter som du kan välja bland, ta den som passar din röst bäst. Du ska också välja en av de obligatoriska monologerna och framföra den utantill.

Checklista för dina förberedelser inför färdighetsprov:

1. Lär dig en kort danskombination tillsammans med sång (refrängen i "Welcome to the 60's" från musikalen Hairspray). Lär dig sången och dansen, först separat, och öva sedan att sätta ihop materialet.
Här hittar du instruktionsvideor

2. Till sångprovet ska du välja en av de obligatoriska sångerna nedan. Följ länken nedan för att gå vidare till sångbakgrunder på YouTube (varje sång finns i flera tonarter):
Här hittar du pianobakgrunder till låtarna

Klicka på låttitlarna för att ladda ner noter till respektive sång:

Vårens första dag
She Used to Be Mine
I Got Life
Färger i en vind
Anthem

3. Välj en av monologerna nedan och lär dig utantill.
Monologer färdighetsprov 2023



Du kommer att få en kallelse till ditt färdighetsprov med exakt dag, tid och plats. Denna kallelse kommer skickas ut med e-post under vecka 20. Kallelsen skickas till den e-postadress du har registrerad på Gymnasieantagningen.

Om du redan gjort ditt färdighetsprov under första omgången och fått en poäng ska du INTE göra provet igen.