"Idag jobbar jag som skådespelare"
Under 2015–2016 studerade Erik Enge på Kulturamas skådespelarutbildning år 2, en tid han minns som mycket givande. Idag arbetar han som skådespelare och använde...
Information
Skådespelare
Yrkes- och högskoleförberedande
26 augusti 2024 - 13 juni 2025
25 augusti 2025 - 12 juni 2026
80 veckor, 4 terminer
Du blir antagen till en 2-årig utbildning men har själv möjlighet att bestämma dig att gå ett eller två år.
100% heltid
49 500 kr/termin
Ansökan är fortfarande öppen
Utbildningen är studiemedelsberättigad och står under statlig tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan.
Utbildningsplan Skådespelare 2023-24
Oavsett om du har ambitionen att söka till högre utbildning inom teater, börja frilansa, eller bilda en egen teatergrupp, så kommer våra erfarna och skickliga pedagoger att sätta din utveckling i främsta rummet. Målet är att stimulera dig till att bli dynamisk och kreativ i ditt skådespeleri. Du kommer att få arbeta med klassisk talteater men även fysisk teater, för att få en bred grund att stå på och en uppfattning om i vilken genre du trivs bäst. Du får även undervisning i improvisation, där du övar på att driva en dramatisk situation och utveckla din förmåga till samspel. För att bredda dig ytterligare har vi även kurser i filmskådespeleri.
Du får utveckla och arbeta med olika karaktärer för att berätta en historia. Du får arbeta med olika former av dramatiska texter – enskilt, i dialog och i ensemblespel. Du tränar även din sceniska gestaltning utifrån psykologiska motivationer. Dina egna upplevelser och känslor är utgångspunkten i arbetet.
Våra lärare är högt utbildade (både nationellt och internationellt) med gedigen pedagogisk erfarenhet. De är yrkesverksamma i sceniska produktioner, TV- och filmproduktion.
En viktig del av Kulturamas skådespelarutbildningar är våra sceniska produktioner. Som studerande har du och din grupp eget produktionsansvar med handledning av våra pedagoger.
Den produktionsbaserade undervisningen sker i form av praktiskt skådespelararbete (rollgestaltning, rollinstudering, rollanalys och rolltolkning). Parallellt med det arbetar ni med hela processen runt en produktion, såsom scenografi, masktillverkning, produktion och PR.
Under utbildningens andra år utvecklas produktionsarbetet än mer och du får fördjupade kunskaper i skådespelarens arbete med sig själv och rollarbetet, för att kunna gestalta en roll på scenen eller framför filmkameran.
Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. Som skådespelarstuderande har du tillgång till sex teatersalar samt loger, rekvisita- och klädförråd.
Det finns totalt fem scener kompletta med professionellt ljus- och ljudutrustning. De är av olika storlekar där den största har sittplatser för drygt 240 personer.
Efter avslutad utbildning kommer du ha goda förutsättningar för att ta dig in på teaterhögskola och/eller gå direkt ut i branschen.
Kulturama har kontinuerliga samtal och möten med de konstnärliga högskolorna inom varje specifik inriktning. Detta för att säkerställa att våra studerande får en relevant utbildning som gör dem attraktiva och ger bästa möjlighet för framtida studier på de konstnärliga högskolorna. I dessa samtal utformas även utbildningarna efter de aktuella trenderna inom branschen.
Kulturama har en unik branschnärvaro. Vi har bl.a. kontakt med flera castingfirmor och har förmedlat skådespelare till en rad produktioner genom åren. Yrkesverksamma personer kommer ofta och håller föreläsningar hos oss.
Till Kulturama Studio talks bjuds etablerade artister, skådespelare, regissörer, musiker och producenter in till en intervju. Det är exklusivt för våra studerande som får chans att ställa frågor och samtala med erfarna representanter från branschen. Rojda Sekersöz, Danny Saucedo, Helen Sjöholm, Alexandra Rapaport, Christoffer Wollter och Julia Dufvenius är exempel på gäster vi haft. Varje månad bjuds olika gäster in till Studio talks och det betyder mycket och är väldigt uppskattat av de studerande att få möta dem. Studio talks avslutas alltid med festligt mingel på studiogolvet, vilket ger ytterligare tillfälle till samtal med gästen.
Sista ansökningsdag
Öppet för sen anmälan.
Audition/intervju
Antagningsprovet till Skådespelare består av två delar. Först en digital audition där du framför en av monologerna nedan, och om du går vidare till nästa omgång, en audition på plats i Kulturamahuset.
Monologer Skådespelare 2024
Mer utförliga instruktioner får du när du anmäler dig på vår ansökningsportal.
Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning, alternativt ha viss yrkeserfarenhet.
Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men skådespelarutbildningen är i CSN placerad inom avdelning A3, där studiemedelskvoten är på gymnasial nivå och där du vanligtvis har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor. Studiemedel på denna utbildning belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.
Hos CSN han du också söka Merkostnadslån för att till största delen finansiera din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften.
Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.
I samarbete med Tollare folkhögskola kan vi erbjuda ett antal rum för uthyrning. Tollare folkhögskola ligger naturskönt med utsikt över Skurusundet i Nacka, ca 15 minuter med buss från Hammarby Sjöstad.
Boendet är i internatform och det finns olika slags rum att hyra. Alla rum delar kök och vissa rum delar badrum.
Tollare folkhögskola drivs i samarbete med IOGT-NTO och har krav på total drogfrihet. Om du blir antagen till någon av våra utbildningar kan du skriva till oss för att få mer information:
tobias.anderson@kulturama.se
Läs mer om Tollare folkhögskola
Eva Österberg
Utbildningsledare
073-376 19 10
eva.osterberg@kulturama.se
Tobias Anderson
Administratör
010-157 64 45
tobias.anderson@kulturama.se