Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Skådespelarutbildning - heltid

Information

Utbildningens namn

Skådespelare

Nivå

Yrkes- och högskoleförberedande

Studietider

24 augusti 2020 - 11 juni 2021
Augusti 2021 - Juni 2022

Omfattning

80 veckor, 4 terminer

Övrig info

Du blir antagen till en 2-årig utbildning men har själv möjlighet att bestämma dig att gå ett eller två år.

Studietakt

100% heltid

Avgift

46 200 kr/termin

Sista ansökningsdag

24 april 2020

På Kulturamas teaterutbildning arbetar vi med grundläggande skådespelarträning inom både klassisk talteater och fysisk teater i kombination med röstteknik. Utbildningen riktar sig till dig som vill utveckla din sceniska förmåga, både på ett individuellt och kollektivt plan. Hos oss får du en bred skådespelarutbildning som ger dig de bästa förutsättningarna att söka vidare till högre utbildningar eller arbeta professionellt inom TV, film- och scenproduktioner.

Utbildningens innehåll

Utbildningsplan Skådespelare 2020-21

Exempel på schema

Vår undervisning

Oavsett om du har ambitionen att söka till högre utbildning inom teater, börja frilansa, eller bilda en egen teatergrupp, så kommer våra erfarna och skickliga pedagoger att sätta din utveckling i främsta rummet. Målet är att stimulera dig till att bli dynamisk och kreativ i ditt skådespeleri. Du kommer att få arbeta med klassisk talteater men även fysisk teater, för att få en bred grund att stå på och en uppfattning om i vilken genre du trivs bäst. Du får även undervisning i improvisation, där du övar på att driva en dramatisk situation och utveckla din förmåga till samspel. För att bredda dig ytterligare har vi även kurser i filmskådespeleri.

Du får utveckla och arbeta med olika karaktärer för att berätta en historia. Du får arbeta med olika former av dramatiska texter – enskilt, i dialog och i ensemblespel. Du tränar även din sceniska gestaltning utifrån psykologiska motivationer. Dina egna upplevelser och känslor är utgångspunkten i arbetet.

Våra lärare är högt utbildade (både nationellt och internationellt) med gedigen pedagogisk erfarenhet. De är yrkesverksamma i sceniska produktioner, TV- och filmproduktion.

Produktioner

En viktig del av Kulturamas teaterutbildningar är våra sceniska produktioner. Som studerande har du och din grupp eget produktionsansvar med handledning av våra pedagoger.

Den produktionsbaserade undervisningen sker i form av praktiskt skådespelararbete (rollgestaltning, rollinstudering, rollanalys och rolltolkning). Parallellt med det arbetar ni med hela processen runt en produktion, såsom scenografi, masktillverkning, produktion och PR.

Under utbildningens andra år utvecklas produktionsarbetet än mer och du får fördjupade kunskaper i skådespelarens arbete med sig själv och rollarbetet, för att kunna gestalta en roll på scenen eller framför filmkameran.

Ändamålsenliga lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. Som skådespelarstuderande har du tillgång till sex teatersalar samt loger, rekvisita- och klädförråd.

Det finns totalt fem scener kompletta med professionellt ljus- och ljudutrustning. De är av olika storlekar där den största har sittplatser för drygt 240 personer.

Framtiden för våra studerande

Efter avslutad utbildning kommer du ha goda förutsättningar för att ta dig in på teaterhögskola och/eller gå direkt ut i branschen.

Våra samarbeten

Kulturama har kontinuerliga samtal och möten med de konstnärliga högskolorna inom varje specifik inriktning. Detta för att säkerställa att våra studerande får en relevant utbildning som gör dem attraktiva och ger bästa möjlighet för framtida studier på de konstnärliga högskolorna. I dessa samtal utformas även utbildningarna efter de aktuella trenderna inom branschen.

Kulturama har en unik branschnärvaro. Vi har bl.a. kontakt med flera castingfirmor och har förmedlat skådespelare till en rad produktioner genom åren. Yrkesverksamma personer kommer ofta och håller föreläsningar hos oss.

Ansökan och antagningsprov

Sista ansökningsdag
Ansök senast 24 april 2020.

Audition/intervju
Digital audition och intervju på distans.

Förkunskaper och behörighet

Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning alt. ha viss yrkeserfarenhet.

Studiemedel

Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men är i CSN placerade inom gymnasieförordningen A3, där du har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor. Studiemedel på Kulturama belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.

Läs mer på csn.se

Hos CSN han du också söka Merkostnadslån för din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften. Lånet för en 2-årig utbildning med start läsåret 2020/21 omfattar totalt ca 121 000 kr.

Observera att merkostnadslånet inte täcker hela utbildningsavgiften.

Finansiering och delbetalning

Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.

Läs mer om finansiering

Kontaktpersoner

Ylva Nordin
Rektor Kulturama utbildningar
010-157 63 69
ylva.nordin@kulturama.se

Helene Franzén
Utbildningsplanerare
010-157 62 38
helene.franzen@kulturama.se

Britt-Inger Sundbring
Administratör
010-157 64 45
brittinger.sundbring@kulturama.se

Våra utbildningar

Läs vidare om "Film"

Film

Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Läs mer!

Film
Läs vidare om "Foto"

Foto

Kulturamas fotoutbildningar utvecklar ett kreativt, personligt bildspråk inom konstfotografi, dokumentärbild eller kommersiellt fotografi. Läs mer!

Foto
Läs vidare om "Musiker"

Musiker

Kulturamas musikerutbildningar är för dig som vill utvecklas till en mångsidig, skicklig musiker / artist och förbereda dig för en framtid i musikbranschen. Läs mer!

Musiker
Läs vidare om "Opera"

Opera

På Kulturamas operautbildningar får du utveckla din egen unika personlighet som sångare med några av landets främsta operasångare, pianister och regissörer. Läs mer!

Opera
Läs vidare om "Sång"

Sång

Kulturamas sångutbildningar utvecklar dig som sångare / artist och förbereder dig för en framtid i musikbranschen. Läs mer!

Sång