Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.
Sista anmälningsdag för våra utbildningar är 22 mars
Du får en gedigen dansträning i olika tekniker som balett, jazz, modern dans och hip-hop. Efter utbildningen kommer du vara väl förberedd att söka vidare till högre utbildningar eller gå vidare mot en karriär inom dans eller annan scenisk produktion.
Kulturama ligger i Hammarby Sjöstad i Stockholm och är Nordens största skola för estetiska utbildningar. På våra Konst- och Kulturutbildningar samlas över 300 studerande från hela landet som har siktet inställt på en karriär på eller bakom scenen. Utbildningarna banar även väg för de som vill förbereda sig för högre konstnärliga studier.
På Kulturamas dansutbildning får du utvecklas som dansare. Utifrån dina personliga förutsättningar kommer våra lärare, alla med god erfarenhet och kunskap inom danspedagogik, utmana dig och se till att du utvecklas som dansare, både individuellt och i ensemble. Det är vår filosofi att du ska kunna dansa hela livet och därför läggs stort fokus på att danslektionerna och träningen ska vara så skonsam mot kroppen som möjligt. Våra lärare är själva yrkesverksamma som dansare och koreografer vid sidan om undervisningen. Det bidrar till att du som studerande får en nära förankring till arbetslivet samt till olika yrken inom dans via dina lärare.
Under din utbildning inom dans har du tillgång till våra specialanpassade lektionssalar. Vi har sex stora danssalar och en mindre sal som alla är utrustade med ljudanläggningar, spegelväggar och balettstänger. Här har du möjlighet att träna och dansa varje dag utanför ordinarie danspass. I Kulturamahuset finns även fem scener av olika storlekar där den största har sittplatser för drygt 240 personer. Här får du möjlighet att möta publiken i professionella föreställningar.
Du som drömmer om att utbilda dig till dansare kan söka till Kulturamas dansutbildning efter gymnasiet eller gymnasiesärskola. Vi tar även in studerande från motsvarande utbildning alternativt om du har viss yrkeserfarenhet. Efter att ansökningstiden har gått ut kallar vi till en audition där du får presentera dig och visa upp dig i olika danstekniker.
Till Kulturama kommer studerande från hela landet likväl som från Stockholms olika områden: från Södertälje till Solna, Tyresö och Östermalm. Vi har även studerande från andra länder som Norge och Finland. Hos våra sökande finns ett gemensamt intresse med målet riktat mot att bli dansare – och att gå på en dansskola som ger goda förutsättningar till en fortsatt karriär med framtida dansjobb på eller bakom scenen.
Undervisningen i dans är uppdelad i lärar- eller handledarledd verksamhet samt självstudier. De olika kurserna i utbildningen består av: jazz, hip-hop, klassisk balett och modern dans, komposition och improvisation, rytmik, temaveckor och produktion.
Parallellt med dansklasserna arbetar du med olika uppgifter under handledning av dina pedagoger – både individuellt och i grupp. Utöver klasserna är det viktigt att du även tränar på egen hand. Varje vecka finns disponibel tid som du kan nyttja för egen dansträning, koreografi, förberedelser, analys och reflektion. Genom denna träning har du möjlighet att öva på din teknik som gör att du lär dig dansa bättre samtidigt som det egna skapandet utvecklas vilket är en viktig del i utbildningen. För att utveckla det personliga uttrycket får du även möjlighet att öva på att skapa danskoreografi.
På heltidsutbildningen går vi igenom allt från teknikträning till rytmik och tolkning. Du arbetar med fyra genrer: jazz, hip-hop, klassisk balett och modern dans. Utöver dessa genrer tillkommer även en kurs i rytmik/body percussion/step.
En stor del av tiden på utbildningen går till att öva upp den egna tekniken och det egna skapandet. En annan viktig del i dansutbildningen är temaveckorna då vi arbetar med scenisk produktion. Dessa produktioner består ofta av samarbeten med studerande på våra andra utbildningar. Det kan vara samarbeten med till exempel musiker, sångare, musikproducenter, singer/songwriters, skådespelare, filmare och fotografer.
Efter avslutad utbildning kommer du att ha en unik bredd och fördjupning som förbereder dig för vidare studier.
På deltidsutbildningen väljer du två av de fyra genrerna jazz, hip-hop, klassisk balett och modern dans som du sedan fokuserar din träning på. Klasserna är gemensamma med de studerande som dansar på heltid. Din utbildning är en kombination av dansklasser och självstudier, vilket är detsamma som på heltidsutbildningen. Även på deltidsutbildningen arbetar vi med scenisk framställning i form av olika produktioner.
Under din tid på dansutbildningen blir du en mångsidig dansare. Din teknik kommer utvecklas maximalt i de fyra genrerna jazz, hip-hop, klassisk balett och modern dans. Du kommer även lära dig att skapa föreställningar, arbeta med koreografi och annan scenisk produktion.
Ett av målen med utbildningen är att du ska utvecklas till en mångsidig dansare som behärskar flera olika danstekniker. Därför består kurserna av fyra olika genrer: jazz, hip-hop, klassisk balett och modern dans. Heltidsstuderande går samtliga kurser medan deltidsstuderande fokuserar på två av kurserna.
Under utbildningen får du även arbeta med koreografi och det egna personliga uttrycket. Du lär dig koreografera utifrån olika förutsättningar och uppgifter. Här arbetar du med dansens olika komponenter som rörelse, steg och positioner för att skapa en helhet. Under temaveckorna baseras koreografin på ett tema, här arbetar du antingen på egen hand eller i grupp. Arbetet resulterar i en föreställning som visas på någon av Kulturamas scener eller på någon extern dansscen.
En viktig del i dansutbildningen är arbetet med sceniska produktioner och att få möta publiken i professionella föreställningar. Här ges möjligheten till gränsöverskridande samarbeten och projekt med studenter från våra andra estetiska utbildningar; musiker, sångare, musikproducenter, singer/songwriters, skådespelare, filmare och fotografer.
De produktioner som framförs på Kulturamas egna scener görs i samarbete med husets produktionsteam som består av professionella ljussättare och ljudtekniker. Det gör att våra offentliga föreställningar blir något utöver det vanliga. Vi får också regelbundet förfrågningar från externa samarbetspartners om projekt som du kommer att få medverka i.
Dansutbildningen på Kulturama är början på en fortsatt professionell danskarriär. Då det är en bred utbildning går våra studerande ofta vidare till högre utbildningar för att fördjupa sig. Många söker sig till specialiserade utbildningar såsom jazzdansutbildning, balettutbildning, koreografutbildning och högre utbildningar inom modern dans och hip-hop. Dessa utbildningar finns i Sverige men våra studerande söker sig även utomlands för vidare studier.
Att arbeta som dansare är ett tillfredsställande jobb där publiken visar sin uppskattning för din prestation och insats. Många dansare är specialiserade på en dansform men det är även vanligt att hålla på med flera stilar. Arbetet som dansare är ansträngande och kräver daglig träning, inte minst inför en uppsättning då mycket tid går till att repetera tillsammans med koreografen och de andra dansarna.
Som dansare kan du antingen arbeta som frilansdansare eller vara anställd på någon av de statliga eller privata företag som producerar föreställningar. Du kan till exempel arbeta vid någon av institutionerna, vid privatteatrar, i fria dansgrupper eller vid TV-evenemang. Du som fortsätter vidare inom klassisk balett kan exempelvis söka anställning vid Operan i Stockholm eller Göteborg. Om modern dans är din favoritgenre är det vanligt att ingå i ett kompani. Du som vill dansa jazz kan till exempel medverka i olika föreställningar där dans ingår, som exempelvis musikaler, revyer, operetter eller teaterföreställningar.