Dans

Kulturamas dansutbildning finns i Visby

Kulturamas dansutbildning har flyttat från Stockholm till Visby. Från hösten 2021 finns Kulturamas dansutbildning i Visby.

I cirka 40 år har studieorten för Kulturamas dansutbildningar varit Stockholm. Men sedan 2021 finns dansutbildningen i Visby.

– Kultur och utbildningar måste få finnas i hela vårt land, inte bara koncentrerat till storstäderna, säger Ylva Nordin, rektor på Kulturamas konstnärliga utbildningar.

Studerande på Kulturamas dansutbildning har möjlighet att bli medlem i Gotlands studentkår och kan därmed ta del av studentaktiviteterna samt ansöka om bostad till ett förmånligt pris. Danslokalerna ligger ett stenkast från muren och länsteatern, mitt i hjärtat av den medeltida staden.

– Vi ville hitta en plats i Sverige där vår nya dansutbildning kunde få chans att växa. Vi kommer till stor del att hålla till i Kulturskolans danslokaler och vår kontakt med Länsteatern på Gotland möjliggör både spännande samarbeten och att vi får använda deras scen för dansföreställningar, säger Helene Franzén, utbildningskoordinator på Kulturama.

Kulturama har länge haft samarbete med länsteatern i Gotland och nyheten välkomnas av Gia Schager, danskonsulent på kultur- och fritidsavdelningen inom regionstyrelseförvaltningen på Gotland.

– Att Kulturama etablerar sin dansutbildning i Visby är en välkommen nyhet. Eftersom det inte har funnits någon dansutbildning på gymnasie- och eftergymnasial nivå under några år nu blir utbildningen ett värdefullt och viktigt tillskott för kulturen på vår ö, säger hon.