Dans

Arbeta som dansare

Om du är kreativ, gillar fysiska utmaningar och att uttrycka dig med kroppen, då kan dansare vara yrket för dig. Att vara dansare kan innebära att du arbetar som frilansare i olika produktioner, men du kan också arbeta på större eller mindre teatrar, i ett kompani, inom tv och mycket annat.

Arbetsmarknaden för dansare är skiftande och du kan arbeta både på mindre privatteatrar, danskompanier eller på någon av de större kulturinstitutionerna. Konkurrensen är dock ofta hård och yrket kräver både mycket träning och många repetitioner. I gengäld får du uttrycka dig kreativt på en bred arbetsmarknad, där alla jobb är olika. Som dansare är du ofta specialiserad inom en särskild genre, som klassisk balett, street, modern dans, jazz eller något annat. Vissa dansare specialiserar sig inom flera, närliggande stilar. Älskar du att stå framför en publik och visa din talang på ett kreativt sätt så är det här ett yrke för dig.

Som dansare kan du även ta steget vidare och arbeta som danspedagog eller danslärare medan andra väljer att bli koreograf. En koreograf skapar dansen i föreställningarna, och är även ansvarig för att lära ut den till dansarna. Att skapa koreografi är ytterligare ett sätt att arbeta kreativt med kroppen och många yrkesverksamma koreografer är antingen utbildade dansare eller har arbetat som dansare själva. Vissa dansare kombinerar flera yrken, vilket kan vara en fördel om man vill gå vidare till att arbeta som koreograf eller danslärare efter att man avslutat sin danskarriär.

Hur blir man professionell dansare?

För att bli dansare behöver du framför allt driv, vilja och kreativitet. Eftersom yrket är både fysiskt krävande och innebär hård konkurrens, måste du vara både hängiven, och ha ett mål och en vilja att uttrycka dig kreativt. Som dansare är kroppen ditt verktyg och ditt uttrycksmedel. Det är därför viktigt att du är beredd på att träna hårt för att nå dit du vill. En utbildning inom dans är alltid en fördel, då du får förkovra dig inom flera olika stilar, men även lära dig att själv koreografera och skapa en föreställning.

Vägen till att bli professionell dansare kan se ut på många olika sätt: Vissa väljer att gå ett estetiskt program med inriktning dans redan på gymnasiet. Andra professionella dansare har dansat på fritiden och tagit danskurser sedan tidig ålder. På Kulturama finns ett stort utbud av danskurser för alla åldrar, i olika stilar från nybörjarkurser till avancerade fortsättningskurser. Här finns även dansutbildningar på olika nivåer, från gymnasium till utbildning. Dansutbildningen på Kulturama är en bred utbildning där du får lära dig teknik, och även kompletterande träning som är till fördel i dansen, som till exempel smidighet, styrka eller hur man uttrycker sig på scenen. De danser som ingår i Kulturamas dansutbildning är modern dans (contemporary dance), jazz, balett och street som kan innehålla moment av house och hip hop. Även yoga och cirkus ingår i utbildningen. Dansutbildningen gör dig väl förberedd att söka vidare till högre utbildningar på exempelvis högskola eller universitet i Sverige eller utomlands.