Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Dansutbildning på heltid

Kulturamas dansutbildning på heltid riktar sig till dig som älskar att uttrycka dig genom dans och drömmer om en framtid som dansare. Här får du grundläggande och gedigen dansträning inom balett, jazz, modern dans och hip-hop. Vi går igenom allt från teknikträning till rytmik och tolkning. Utbildningen är början på en fortsatt professionell danskarriär, vidareutbildning i dans eller annan scenisk verksamhet!

Information

Utbildningens namn

Dansare

Nivå

Yrkes- och högskoleförberedande

Studietider

26 augusti 2019 - 12 juni 2020

Omfattning

40 veckor

Studietakt

100% heltid

Avgift

46 200 kr/termin

Sista ansökningsdag

Vi tar nu emot sena ansökningar

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad och står under statlig tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Utbildningens innehåll

Ladda ner utbildningsplan 2019

Exempel på schema

Vår undervisning

Parallellt med dansträningen arbetar du med olika uppgifter under handledning av dina pedagoger — både individuellt och i grupp. Självstudier och eget skapande är en viktig del i utbildningen. Därför finns det varje vecka disponibel tid som du kan nyttja för egen träning, koreograferande, förberedelser, analys och reflektion.

Du kommer också få möjlighet till eget koreograferande och på så sätt få arbeta med ditt personliga uttryck.

Vårt lärarteam består av erfarna, engagerade och skickliga danspedagoger som själva är yrkesverksamma som dansare och koreografer vid sidan av sin undervisning. Utifrån dina personliga förutsättningar kommer de att utmana dig och se till att du utvecklas som dansare, både individuellt och i ensemble.

Det är vår filosofi att du ska kunna dansa hela livet. Därför läggs stort fokus på att göra dansträningen så skonsam mot kroppen som möjligt.

Sceniska produktioner

En viktig del i vår dansutbildning är att du får arbeta med och möta publiken i professionella föreställningar. Vårt produktionsteam med professionella ljussättare och ljudtekniker tillsammans med Kulturamahusets egna scener gör att våra offentliga föreställningar blir något utöver det vanliga. Vi får också regelbundet förfrågningar från externa samarbetspartners om projekt som du kommer att få medverka i.

Ändamålsenliga lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. Våra dansutbildningar har bl.a. sex stora danssalar och en mindre danssal till sitt förfogande. Alla utrustade med ljudanläggningar, spegelväggar och balettstänger.

Det finns totalt fem scener kompletta med professionellt ljus- och ljudutrustning. De är av olika storlekar där den största har sittplatser för drygt 240 personer.

Framtiden för våra studerande

Efter avslutad utbildning kommer du att vara väl förberedd att söka dig vidare till högre utbildningar som DOCH (Dans- och Cirkushögskolan) och Balettakademin.

Samarbeten

Studerande erbjuds även den unika möjligheten till gränsöverskridande samarbeten och projekt med studenter från våra andra estetiska utbildningar; musiker, sångare, musikproducenter, singer/songwriters, filmare och fotografer. Att arbeta tillsammans med andra kreatörer och konstnärer är att bygga nätverk för framtiden.

Kulturama har kontinuerliga samtal och möten med de konstnärliga högskolorna inom varje specifik inriktning. Detta för att säkerställa att våra studerande får en relevant utbildning som gör dem attraktiva och ger bästa möjlighet för framtida studier på de konstnärliga högskolorna. I dessa samtal utformas även utbildningarna efter de aktuella trenderna inom branschen.

Ansökan och antagningsprov

Sista ansökningsdag
Vi tar nu emot sena ansökningar.

Audition
Audition lördag 25 maj. Tider för audition finns att boka på YH-antagningen när du gör din anmälan.

Möjlighet till digital audition finns.

Digital audition

Du har även möjlighet att göra audition digitalt på distans om du inte har möjlighet att komma det aktuella datumet för provet. Ta då direktkontakt med Britt-Inger Sundbring på 010-157 64 45 alt. maila brittinger.sundbring@kulturama.se

Så här gör du en digital audition:

Presentera dig kort med en film med namn och vilka stilar du visar.

Stil

Välj två dansstilar att visa upp dig i. Vi ser gärna att du väljer bland följande danstekniker:

  • balett
  • jazz
  • modernt
  • hip-hop

Du kan också visa ett eget val av dans. Varje stil presenteras för sig. Det behöver inte vara originalkoreografier som du skapat själv. Du kan framföra stycken, eller fraser/stegkombinationer som någon annan skapat.

Att tänka på!

Tänk gärna på att använda rummet på flera sätt som exempelvis rörelser på plats och förflyttningar samt rörelser på olika nivåer. Arbeta med skiftande dynamiker och energier. Vi vill se så mycket av dig och din dans som möjligt. Välj kläder/kostym som gör att filmen visar det du framför samt att det filmas på ett avstånd som visar både helhet och detaljer.

Leverans av material

  1. Dansen på filmen skall vara minst 1 min och 30 sek och max 2 min. Hela filmens längd bör inte överstiga 3 minuter.
  2. Ladda upp filmen till ditt (gratis) konto på tex YouTube, eller motsvarande. (Filmen kan
    t ex laddas upp direkt från telefonen
  3. Välj "Olistat" för att inte sprida filmen.
  4. Kopiera länken och klistra in i din ansökan till Kulturama. OBS Skicka inte filen, den får förmodligen inte plats i vårt ansökningssystem.

Förkunskaper och behörighet

Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning alt. ha viss yrkeserfarenhet.

Studiemedel

Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men är i CSN placerade inom gymnasieförordningen A3, där du har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor. Studiemedel på Kulturama belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.

Läs mer om studiemedel på csn.se

Hos CSN han du också söka Merkostnadslån för din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften. Om du går en 1-årig heltidsutbildning kan du som mest få 59 520 kr/år läsåret 2019/20.

Observera att merkostnadslånet inte täcker hela utbildningsavgiften.

Finansiering och delbetalning

Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.

Läs mer om finansiering

Kontaktpersoner

Ylva Nordin
Rektor Kulturama utbildningar
010-157 63 69
ylva.nordin@kulturama.se

Britt-Inger Sundbring
010-157 64 45
brittinger.sundbring@kulturama.se

Helene Franzén
Utbildningsplanerare
010-157 62 38
helene.franzen@kulturama.se