Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Filmutbildningar

Välkommen till Kulturama Filmskola!

Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Utbildningen är indelad i två år, Film år 1 och Filmproduktion år 2 (varje år söks separat), och är utformad för att ge en stabil grund för professionell verksamhet - vare sig du vill skriva manus, regissera, arbeta med filmfoto, ljud och klippning eller bli producent.

Utbildningen är uttalat praktisk och yrkesinriktad och innehåller även grundläggande teoretiska moment. Lektioner och föreläsningar kombineras med lärarledda workshops som mynnar ut i både praktiska övningar och ett flertal filmproduktioner.

Vi arbetar med fictionfilm som bas. Teknik och berättande är utbildningens hörnpelare, eftersom båda behövs i allt filmskapande, oavsett om du vill göra en kort- eller långfilm, informations- och reklamfilm eller dokumentär. Vi tror på "learning by doing" eftersom film är ett hantverk. Ju mer erfarenhet du har av att göra film, desto större chans att du gör bra film.

Projektfilmer

Våra studerandes projektfilmer skapas utifrån egna manus som utvecklas under handledning i flera steg. Det följs upp med genomgångar i foto, regi, produktion och efterarbete. De färdiga filmerna visas sedan inför klassen tillsammans med medverkande lärare. Filmerna analyseras utifrån filmarnas avsikt, filmens innehåll och det tekniska utförandet. Vi fäster stor vikt vid dessa diskussioner mellan lärare och elever eftersom de ökar förståelsen av hur filmberättandet fungerar.

I produktionerna kommer du att få arbeta i ett litet team om 4-5 personer. Redan under ditt första läsår har du viss möjlighet att fördjupa dig i någon yrkesroll genom att välja position i filmteamet. Under ditt andra läsår uppmuntras du att ytterligare profilera dig mot någon av inriktningarna manus/regi, foto/ljus, klipp/efterbearbetning eller inspelning/produktion.

Utöver egna produktioner deltar de studerande också ofta i andra filmteams inspelningar och gör även egna sidoprojekt. Det här gör att kunskaperna om hantverket fördjupas och du får träna på samarbetsförmåga – allt det här är nödvändigt för att du ska fungera optimalt på set.

Att skapa film på professionell nivå är krävande, och du måste räkna med att lägga mycket tid på utbildningen utöver den schemalagda undervisningen.

Lärare, Gästlärare, Föreläsare

Som skola utmärker vi oss med många lärarledda lektioner både i skolans lokaler och på inspelningsplats. Våra lärare, gästföreläsare och föreläsare på filmutbildningarna är kunniga, pedagogiska och är aktiva eller har kopplingar till bransch och högskolor. Några exempel på personer från läsåret 2018-2019 är:

Tarik Saleh, Måns Månsson, Alexander Skantze, Pontus Hellberg, Rozbeh Ganjali, Jonas Westbom, Jesper Klevenås, Frida Wendel, Marcus Waltå, Maria Eriksson-Hecht, Kersti Grunditz Brennan, Ola Bäccman, Pelle Rådström, Simon Carlgren, Martin Taesler, Robert Krantz, Göran Molin, Amna Maksumic, Johan Lundström, Max Dewoon, Fredrik Nordesjö, Josua Enblom, Maja Winkler, Fredrik Wikström Nicastro

Utrustning

Vi jobbar med modern digital filmutrustning. För att du ska få de bästa tänkbara förutsättningarna att utvecklas som filmare får du tillgång till skolans studios och klipprum sju dagar i veckan - från tidig morgon till midnatt. Unikt för vår utbildning är att varje inspelningsteam har ett eget komplett utrustningsskåp att disponera under hela utbildningstiden. Utöver det har du tillgång till ytterligare gemensam utrustning t.ex gimbal, remote follow focus, myggor, axelriggar, stegdolly och jibarms-dolly med eller utan räls.

Samarbeten

Kulturama filmskola har flera fina samarbeten med aktörer i filmbranschen, bl.a. har vi ett nära samarbete med Ljud & Bildmedia som är Sveriges största uthyrare av filmutrustning vilket möjliggjort att våra studerande som går påbyggnadsåret Filmproduktion gör sina slutfilmer med en ARRI ALEXA.

Möjligheter

I Kulturamahuset finns också musik- och teaterutbildningar vilket ger dig en unik möjlighet till att samarbeta över kursgränserna. Som komplement till undervisningen och projektfilmerna kan vi också förmedla möjligheter till praktik i branschen via olika produktionsbolag som vänder sig till oss för att få hjälp.

Utbildning för yrkeslivet

Kulturamas filmutbildningar har i decennier producerat framgångsrika filmare i olika genrer. En hög andel av våra filmstuderande har gått vidare till högre filmutbildningar eller blivit yrkesverksamma filmare direkt efter avslutad utbildning.

Våra filmutbildningar

I fokus

Läs vidare om ""Jag vill verkligen detta och jag vill verkligen satsa på detta.""
Utbildning - Film

"Jag vill verkligen detta och jag vill verkligen satsa på detta."

Tiina Lantz-Hirvonen studerar till filmregissör på Kulturamas filmproduktionsutbildning. I denna video delar hon med sig av sina tankar och känslor om sin utbildning och om Kulturama.

Läs vidare om ""Detta är rätt ställe att börja på.”"
Utbildning - Film

"Detta är rätt ställe att börja på.”

Kim Nehzaty går andra året på Kulturamas filmutbildning och har målet inställt på att bli filmproducent. Under hösten 2019 deltog han i filmmusikfestivalen Live Score Festival med ett filmbidrag. –"Musiken förde liksom allt samman och var en konstform som verkligen klickade med filmen. Det var superkul att se!” berättar han om resultatet.

Läs vidare om "Hyllad kortfilmsregissör gör långfilm"
Utbildning - Film

Hyllad kortfilmsregissör gör långfilm

Jimmy Olsson gick på Kulturamas filmutbildning 2004-2005 och har bl.a. gjort den flerfaldigt prisbelönade kortfilmen 2:a klass. Nu ska han göra långfilmsdebut med Sabina Ddumba i huvudrollen. Den kommande långfilmen Att rädda en pojke är en vidareutveckling på den tidigare nämnda kortfilmen och planeras spelas in under början av 2020.