Mixerbord
Mixerbord

Musikproducent- och låtskrivarutbildningar

Det finns fortfarande platser kvar. Välkommen med din ansökan!

Vill du satsa på en karriär som musikproducent och låtskrivare? På Kulturamas musikproducentutbildningar har du möjlighet att utvecklas maximalt och förfina dina styrkor under professionell ledning. Vi har två olika alternativ på musikproducentutbildningar som båda är CSN-berättigade. Nytt för i år är att du kan välja kursen "Sång för Musikproducenter & låtskrivare" istället för "Ljudteknik" beroende på vad du vill fokusera på i din utbildning.

På vår utbildning Musikproducent & låtskrivare, Stockholm Musikutbildningar 1 får du grundläggande kunskaper inom musikproduktion, låtskrivande, ljudlära och inspelningsteknik, samt verktyg som musikteori och bi-instrument (piano, gitarr eller sång) för att kunna jobba i branschen direkt eller söka vidare till en högre utbildning som till exempel musikhögskolan eller Kulturamas Musikproducent & låtskrivare, Stockholm Musikutbildningar 2.

Utbildningen Musikproducent & låtskrivare, Stockholm Musikutbildningar 2 riktar sig till dig som har goda förkunskaper och som kanske redan gått en musik- eller musikproducentutbildning antingen på folkhögskola eller vår egen högskoleförberedande utbildning. Utbildningen förbereder dig inför branschen med bland annat branschkunskap och företagande som kompletterande kurser.

Våra musikproducentutbildningar går på heltid. Här kommer dina öron sättas på hårdträning och du kommer utmanas både individuellt och i grupp.

Musikproducent & låtskrivare

Hos oss får du möjlighet att hitta och utveckla din egen personliga stil likväl som att utveckla dina tekniska kunskaper i digitala musikprogram samt inspelnings- och ljudteknik. Under ledning av våra professionella pedagoger, som alla är yrkesverksamma musiker, låtskrivare eller musikproducenter av toppklass, får du verktyg som gör dig till en mångsidig och skicklig musikproducent och låtskrivare.

Utbildningarna håller högt tempo och du kommer behöva arbeta även utanför lektionstid. Som studerande hos oss har du tillgång till våra specialanpassade lektionssalar: tre musikstudios med kontrollrum, flera mindre studios, en pianostudio, flera musikteorisalar och ensemblesalar. Salarna kan bokas utanför ordinarie lektionstid där du kan praktisera och träna på dina nya kunskaper.

Kulturama ligger i Stockholm och är Nordens största skola för estetiska utbildningar. Här finns även utbildningar inom dans, film, foto, klassisk sång, musikal, musiker, opera, låtskrivare, skådespelare och sång vilket ger dig en unik chans att samarbeta och knyta kontakter över utbildningsgränserna. Under ett läsår på Kulturama sätts det upp hundratals produktioner där du får möjlighet att praktisera dina nyvunna kunskaper.

Efter utbildningen kommer du vara väl förberedd att söka vidare till högre utbildningar eller gå vidare mot en karriär inom musikproduktion eller komposition.

Utbildningar som passar din situation

Yrkesförberedande

Vår utbildning Musikproducent, passar dig som arbetar med eget musikskapande, som har grundläggande datorvana samt kunskaper om arbete i inspelningsstudio. I utbildningen ingår kurser som ger dig grundliga och praktiska kunskaper inom musikproduktion och komposition.

Under utbildningen kommer du få producera egna låtar, lära dig inspelningsteknik samt behärska professionella musikprogram. Utbildningen är på heltid under två år, men du har möjlighet att välja om du vill gå ett eller två år.

Du som har avancerade kunskaper, men som söker mer djupgående kunskaper om musik- och ljudproducentens roll kan söka direkt till år två. Under detta år fördjupas dina kunskaper och du får praktisk branschkännedom då vi arbetar på samma sätt som ett produktionsbolag. Du lär dig hantverket - från idé till färdig produkt och förbereder dig för en karriär i musikbranschen.

Detta läser du under programmens gång

I utbildningen ingår kurser som exempelvis gehör- och musikteori, konsertteori, ljud- och inspelningsteknik, musikproduktion, songwriting samt sång- och stämarrangemang.

Musikproduktion

Detta är kursen som heter Huvudinriktning och är den största kursen. Vi undervisar huvudsakligen med Logic Pro men även andra DAW är vanligt förekommande. Du väljer själv hur du vill jobba med din egen produktion.

Låtskrivande

I kursen songwriting får du utveckla ditt eget skapande genom att skriva musik och låttexter. Genom att delta i co-writingprojekt får du lära dig vilka möjligheter och begränsningar det finns när man skapar och komponerar text och musik tillsammans med andra.

Ljudteknik och Inspelningsteknik

Under utbildningen kommer du utveckla dina tekniska och digitala kunskaper. På kursen ljudteknik får du arbeta med ljud och akustik och du får lära dig hur du arbetar praktiskt med liveljud på scen. Kursen inspelningsteknik omfattar inspelning av sång och instrument med hjälp av olika tekniker. Du får även lära dig att navigera och styra digitala musik- och ljudredigeringsprogram som Soundtrap, Pro Tools och Logic Audio.

Konsertproduktion

Inom konsertproduktion ligger fokus på ett eget projekt som du själv förfogar över. Det kan vara en spelning du genomför eller ett annat projekt som du har jobbat med under året och som kan mynna ut i att arrangera en konsert där du är ljudtekniker, producent eller musiker. Ramarna inom denna kurs är mer fria för att du ska känna att du har friheten att kunna arbeta fram en produktion som just du vill göra och som inspirerar dig.

Musikteori

Vad har heavy metal-bandet Avenged Sevenfold gemensamt med Beyoncé, Daft Punk och Beethoven? Det är mer än vad man först kan tro. När det kommer till melodier, beats och toplines är det förvånansvärt ofta de kommer igen, fast på olika sätt och i olika musikstilar. Under utbildningen kommer du lära dig att förstå hur allt det här hänger samman. Genom att studera grunderna i musikteori lär du dig förstå och analysera både din egen musik och andras musik för att i praktiken kunna använda kunskaperna i din egen musikproduktion. I musikteorikursen kommer du även få träna upp ditt gehör, vilket kommer hjälpa dig att återge och gestalta det hörda.

Detta kan du arbeta med efter utbildningen

Efter att du har avslutat din utbildning är du väl förberedd att söka vidare till högre utbildningar. Många av våra tidigare studerande har valt att gå vidare till arbetslivet och är idag verksamma musikproducenter, ljudtekniker och låtskrivare i branschen. Under din utbildning läser du kursen branschkunskap där du får möjlighet att träffa och knyta kontakter med yrkesverksamma musiker, skivbolagsanställda, boknings- och managementbolag. Dessa kontakter kan ge värdefulla ingångar till framtida yrken inom musikbranschen.

Läs även foldern om Kulturama Konstnärliga Utbildningar.

Om vår musikproducentutbildningar

Visa föregående artikel
Musik

Utbildningar inom musik och sång

Vill du satsa på en karriär som musiker, musikproducent, låtskrivare, sångare och artist? På Kulturamas Konst- och Kulturutbildningar har du möjlighet att under...

Utbildning
19 november 2020
Läs vidare om "Utbildningar inom musik och sång"
Visa nästa artikel