Musikproduktion

"Utbildningen är bred och man får en stabil grund"

Fredrika Johansson går år 2 på utbildningen Musikproducent och låtskrivare på Kulturama konstnärliga utbildningar. Parallellt med utbildningen skapar hon elektronisk pop under artistnamnet Fredrika Rei.

Hur är upplägget på utbildningen eller hur ser en normal vecka ut?

Ungefär hälften av veckan är schemalagd och övrig tid går åt till självstudier (vilket oftast för min del innebär att sitta i studio på skolan eller hemma). I utbildningen ingår olika delkurser, förutom lektioner i musikproduktion har vi t.ex. songwriting, ljud- och inspelningsteknik, branschkunskap, musik och media, samt gehör och teori.

Vi har cirka fem projektveckor under året då vi fokuserar helt på att skriva och prodda låtar, oftast i mindre grupper.

Vi anordnar också konserter några gånger under skolåret eftersom många av musikproducenterna också har egna artistprojekt. 

Vilka är dina planer efter utbildningen?

Antingen kommer jag att studera ännu mer musikproduktion, eller så kommer jag kasta mig ut och driva mitt eget företag och försöka få uppdrag inom musikproduktion, låtskrivning, sång och ljudteknik.

Vad tar du med dig från utbildningen i framtiden, tror du?

Allt! Det är bra att utbildningen är bred för man får en stabil grund, och man vet inte riktigt vad man kommer behöva kunna i olika uppdrag framöver. Men jag har utvecklats mest inom musikproduktion och låtskrivning, och det var absolut målet. Sen tar jag såklart med mig kontakten med alla härliga människor jag lärt känna på min egen utbildning och på andra linjer.

Foto: Nadja Renman