Teater

Amanda Erixon

Kulturama medarbetare 72 2023

Undervisar i teater

Amanda Erixon är utbildad i musikal på Kulturama och har de senaste åren bott i New York där hon vidareutbildade sig i teater på Stella Adler Studio. Hon har medverkat i pjäser, shower och musikaler samt instruerat barn i dans. Under de senaste somrarna har hon satt upp barnteaterföreställningar med ungdomar i Stockholms parker.


Andrea Håkansson Altmann

Kulturama Medarbetare 2024 1

Undervisar i teater

Andrea är utbildad skådespelare och dramalärare. Hon var med i Teater Verkstans uppstartsgrupp på Sagateatern på Lidingö samt är utbildad i grund- och fortsättningsår på SET, Stockholms Elementära Teaterskola. Film och Chubbuck-kurser förde henne vidare men framförallt har hon lärt sig mest av att arbeta 20 år framför kameran. ”Teater och drama är för mig livskunskap i dess renaste form. När vi är i lek så lär vi om oss själva och vår omvärld. Att lära känna sig själv och gruppen samt få ett sammanhang där man kan bli sedd och utmanad om man vill. Det bygger självkänsla, självförtroende och öppnar upp”.


Ann-Sofie Nurmi

Kulturama medarbetare 82 2023

Undervisar i teater

Ann-Sofie har varit skådespelare i 30 år, hon har jobbat både i Sverige och internationellt på stora och små scener, på film och som voice over. Ann-Sofie undervisar utifrån flera olika metoder för att hitta den ultimata skådespelarmetoden. Hon har forskat på Stockholms Konstnärliga högskola i hur vi hittar närvaron som skådespelare i repetitions- och workshopprocessen, vilket ska mynna ut i en metod. Ann-Sofie har bland annat även jobbat med Cirque du Soleil och medverkar i prisbelönta filmer som Ping-pongkingen och Den nya människan.


Catarina Vesterlund

38.jpg

Undervisar i teater och method acting
Cacki (Catarina) Westerlund är skådespelare och teaterlärare; utbildad i ”fysisk teater” (Grotowski-inriktad) vid Teaterstudion i Stockholm1981-83 och sedan i Method Acting för svenska och amerikanska pedagoger, samt på DI. Hon har frilansat som skådespelare och regisserat. Hon undervisar sedan 1991, mestadels i Method Acting, men har också andra teaterkurser. Cacki har en fil.mag. i Teatervetenskap och är dessutom utbildad i Ebba Nilsdotters röstteknik.


Daniel Brandel

Kulturama kurser 2021 51.jpg

Undervisar i filmskådespeleri och teater

Daniel Brandel är idag verksam som teaterlärare och frilansande skådespelare inom film, musikal och teater. Utbildad vid bla Calle Flygare, New York film Academy och Kulturama, där han startade sin bana. Han jobbar även som regissör. Daniels inställning till teater är att det är något för alla, oavsett erfarenhet eller om man har ambitioner om att bli skådespelare eller ej. ”Teater berör kvaliteter man har nytta av oavsett vart man är placerad och vilka man möter. Att lyssna, leka, samarbeta, skapa, våga ta plats och att bestämma sig för att ta sig an en viss roll, är helt enkelt universellt nödvändigt som människa.”


Erik Myrstrand

Kulturama medarbetare 34 2021.jpg

Undervisar i teater

Erik frilansar som skådespelare samtidigt som han vidareutbildar sig inom skådespeleri. Han har varit med i tv-produktioner, kortfilmer och teaterprojekt. Han har även tidigare jobbat som fritidspedagog och förskolepedagog. Erik undervisar utifrån flera olika skådespelartekniker, exempelvis övningar från Stanislavskij och Meisner. ”Jag vill ge eleverna en tro på sin egen förmåga och möjlighet att utvecklas och finna glädje i skådespeleriet utifrån sina egna förutsättningar. En bra lärare för mig är någon som kan förklara, visa och få eleven att återskapa det. Någon som vidgar elevens perspektiv och öppnar upp en ny värld där eleven kan använda sin kreativitet och skapa fritt.”


Helena Karlsson

He-K-2020.jpg

Undervisar i teater

Helena Karlsson är teaterlärare, skådespelare, och föreläsare. Helena har undervisat i teaterteknik till barn och ungdomar i mer än 15 år. På Calle Flygare har hon arbetat med barn och ungdomar i 11 år. Idag driver hon sin egna verksamhet där hon håller teaterkurser och renodlade retorikpass samt kurser i framförandeteknik. Helena utgår från Stanislavskijs lära och arbetar aktivt med teater som ett kommunikationsverktyg för såväl vardagen som på scenen. På ett lustfyllt sätt arbetar Helena med kropp och röstmedvetenhet för att eleven ska stärka, lära känna och kunna använda sitt instrument på allra bästa sätt.


Kajsa Ekström

Kulturama medarbetare 48 2022

Undervisar i teater

Kajsa är utbildad bl a på Lecoq i Paris och LISPA i London och har frilansat som skådespelare sedan 2004. Hon har jobbat både på institutionsteatrar, privatteater och i fria grupper. Några av höjdpunkterna är monologen Ibland tänker jag på Frida Kahlo på Teater Västernorrland, Kuta och kör med Nöjesindustrin, Kallskänken med Kamraterna och Å andra sidan på Teater Pero. 2011 skrev, regisserade, spelade och producerade hon monologen Måsar kan inte sjunga. Kajsa har även jobbat som regiassistent på bland annat Stockholms och Borås Stadsteater och på privatteater. På film och tv har hon bl a varit med i Millennietriologin, Mäklarna, Hitta hem och Beck.


Linda Gerstenmayer

FB_IMG_1611221696614.jpg

Undervisar i teater

Jag var 5 år och stod på en pall för att nå upp till scenen och med en liten hand höll jag min docka och tänkte att en dag ska jag stå där själv. Jag älskar teater och allt det står för, friheten vi har på scen, hur vi tränar på att bejaka alla situationer, glädjen över att skapa något tillsammans. Mod, glädje och att vi lämnar prestationen hemma, så skulle jag vilja beskriva mina lektioner."


Nadja Bech

Kulturama medarbetare 58 2022

Undervisar i teater

Nadja har studerat skådespeleri på Stockholms estetiska gymnasium och Sundbybergs folkhögskola. Hon har jobbat både med egna uppsättningar, film, serier och teaterprojekt. Nadja har skådespelat sedan hon var fem år gammal och alltid vetat att teater det är verkligen hennes grej! Utöver detta så har hon bland annat jobbat som teaterledare på Barnens ö och varit Aktör-skådis på Gröna Lund.

"Jag vill skapa en plats där det teatraliska får vara precis det man vill att det ska vara. Inga stopp utan en plats där du är trygg till att skapa och utveckla din röst, mimik och dina uttryck. Jag vill att teater ska få vara flamsigt, testa en rolig dialekt eller spela askungen men också vara att man lär sig hur man ska nå ut till publiken, hur du använder dig av dina motspelare och lär dig jobba på scen. En bra blandning mellan sött och salt kanske?"


Rune Jakobsson

RJ-2021.jpg

Undervisar i teater

Rune jobbar som frilansande skådespelare och teaterlärare. Har jobbat bl a på Stadra teater i Bergslagen, Teater DaCapo i Uppsala, Månteatern i Lund, Pygméteatern och Playhouse teater i Stockholm. Har även medverkat i några kortfilmer och reklamfilmer.

Rune har också regisserat bl a på Barnteatret Vårt i Ålesund, Teater DaCapo i Uppsala och på Stadra teater. Han har bl a satt upp Höstsonaten med Grynet Molvig, Paula Ternström och Martin Edin. Och nu senast Det kom så mycket emellan med Magnus Wetterholm.

Rune är utbildad på Skara skolscen, Susan Peretz Studios i Los Angeles och Lee Strasberg Theatre Institute i London.


Thérèse Andersson Lewis

TLA-2021.jpg

Undervisar i teater

Thérèse är musikalartist och skådespelare och sågs senast i Rain Man på Oscarsteatern. Hon har även medverkat i Så som i himmelen, My Fair Lady, A Chorus Line, Saturday Night Fever, Grease och Figaros bröllop för att nämna några.

År 2001 blev Thérèse nominerad till musikalpriset Guldmasken för rollen som Mimi i RENT på Göta Lejon. Hon har även synts i flera TV-produktioner, bland annat i huvudrollen Erika Leijon i SVT:s komediserie Vårdgården och som solist i Melodifestivalen. Thérèse har koreograferat och regisserat flertalet uppsättningar, senast regisserade och skrev hon Gröna Lundsteaterns barnföreställning Muséet Skoj & Skräms 2018/2019.

Thérèse anser att teater och skådespeleri är en viktig del av livet och det sociala samspelet. Att känna av ett rum och att vara en bra ensemblemedlem, en teamplayer, är en viktig nyckel till ett rikt, socialt liv. ”Teater är inte bara kul! Det är VIKTIGT!”


Tilde Andersson

Kulturama Medarbetare 2024 5

Undervisar i teater

Tilde är utbildad på Calle Flygares Teaterskola och har även studerat Shakespeare på Royal Academy of Dramatic Arts i London. Som frilans har hon arbetat inom film, tv, reklam, kortfilm och dans. Tilde studerade även teater på gymnasiet och har gått projektåret på Sundbybergs Folkhögskola. Förutom teater har hon en stor passion för dans och kombinerar gärna rörelse och skådespeleri. ”För mig är det viktigaste att hitta tryggheten och lugnet i sig själv, att upptäcka att man KAN och ÄR så mycket mer än vad man själv tror. Jag upplever att du finner arbetet du gör roligast när du använder dig både av röst och kropp och kommer ihåg gruppen. Låt er inspireras av varandra och måla upp era historier ihop”.


Vladimir Dikanski

Kulturama medarbetare 65 2022

Undervisar i filmskådespeleri och scenframställning

Vladimir Dikanski utbildade sig till regissör och skådespelare på Teaterakademin i S:t Petersburg (dåvarande Leningrad). Hans huvudlärare Georgij Tovstonogov var en av 1900-talets mest inflytelserika teaterregissörer, och hade själv varit Konstantin Stanislavskijs elev. Vladimir har levt många år i Sverige, och har lång erfarenhet som teaterregissör samt film- och teaterskådespelare. På svensk tv eller film kan du ha sett honom i exempelvis Beck, Hassel eller Talismanen.