Teater

Caroline Arnesson

Undervisar i teater

Caroline är utbildad dramapedagog vid Stockholms universitets treåriga program. Hon har tidigare scenkonstutbildningar i fysisk teater och teater samt dansat kontaktimprovisation i flera år och varit medlem i en performancegrupp. Hon har utbildningar i muntligt berättande, skrivande och att skriva för barn vid Linnéuniversitetet. Caroline har tidigare arbetat som ungdomshandledare, stödpedagog och lägerledare för barn och unga med funktionsvariationer.


Catarina Vesterlund

38.jpg

Undervisar i Method acting
Cacki (Catarina) Westerlund är skådespelare och teaterlärare; utbildad i ”fysisk teater” (Grotowski-inriktad) vid Teaterstudion i Stockholm1981-83 och sedan i Method Acting för svenska och amerikanska pedagoger, samt på DI. Hon har frilansat som skådespelare och regisserat. Hon undervisar sedan 1991, mestadels i Method Acting, men har också andra teaterkurser. Cacki har en fil.mag. i Teatervetenskap och är dessutom utbildad i Ebba Nilsdotters röstteknik.


Christian De Flon

IMG_20210124_003456_463.jpg

Undervisar i teater

Christian är, förutom kursledare och fritidspedagog, frilansande skådespelare sedan 2009 efter studier vid bland annat Calle Flygare Teaterskola i Stockholm. Vi har sett honom i flertalet produktioner såsom Gåsmamman, Arkeologens dotter, Agenterna och Spooky´s samt reklamfilmer, kortfilmer, teateruppsättningar mm.


Daniel Brandel

Kulturama kurser 2021 51.jpg

Undervisar i teater

Daniel Brandel är idag verksam som teaterlärare och frilansande skådespelare inom film, musikal och teater. Utbildad vid bla Calle Flygare, New York film Academy och Kulturama, där han startade sin bana. Han jobbar även som regissör. Daniels inställning till teater är att det är något för alla, oavsett erfarenhet eller om man har ambitioner om att bli skådespelare eller ej. ”Teater berör kvaliteter man har nytta av oavsett vart man är placerad och vilka man möter. Att lyssna, leka, samarbeta, skapa, våga ta plats och att bestämma sig för att ta sig an en viss roll, är helt enkelt universellt nödvändigt som människa.”


Erik Myrstrand

Kulturama medarbetare 34 2021.jpg

Undervisar i teater

Erik frilansar som skådespelare samtidigt som han vidareutbildar sig inom skådespeleri. Han har varit med i tv-produktioner, kortfilmer och teaterprojekt. Han har även tidigare jobbat som fritidspedagog och förskolepedagog. Erik undervisar utifrån flera olika skådespelartekniker, exempelvis övningar från Stanislavskij och Meisner. ”Jag vill ge eleverna en tro på sin egen förmåga och möjlighet att utvecklas och finna glädje i skådespeleriet utifrån sina egna förutsättningar. En bra lärare för mig är någon som kan förklara, visa och få eleven att återskapa det. Någon som vidgar elevens perspektiv och öppnar upp en ny värld där eleven kan använda sin kreativitet och skapa fritt.”


Helena Karlsson

He-K-2020.jpg

Undervisar i teater

Helena Karlsson är teaterlärare, skådespelare, och föreläsare. Helena har undervisat i teaterteknik till barn och ungdomar i mer än 15 år. På Calle Flygare har hon arbetat med barn och ungdomar i 11 år. Idag driver hon sin egna verksamhet där hon håller teaterkurser och renodlade retorikpass samt kurser i framförandeteknik. Helena utgår från Stanislavskijs lära och arbetar aktivt med teater som ett kommunikationsverktyg för såväl vardagen som på scenen. På ett lustfyllt sätt arbetar Helena med kropp och röstmedvetenhet för att eleven ska stärka, lära känna och kunna använda sitt instrument på allra bästa sätt.


Kajsa Ekström

Kulturama medarbetare 48 2022

Undervisar i teater

Kajsa är utbildad bl a på Lecoq i Paris och LISPA i London och har frilansat som skådespelare sedan 2004. Hon har jobbat både på institutionsteatrar, privatteater och i fria grupper. Några av höjdpunkterna är monologen Ibland tänker jag på Frida Kahlo på Teater Västernorrland, Kuta och kör med Nöjesindustrin, Kallskänken med Kamraterna och Å andra sidan på Teater Pero. 2011 skrev, regisserade, spelade och producerade hon monologen Måsar kan inte sjunga. Kajsa har även jobbat som regiassistent på bland annat Stockholms och Borås Stadsteater och på privatteater. På film och tv har hon bl a varit med i Millennietriologin, Mäklarna, Hitta hem och Beck.


Linda Gerstenmayer

FB_IMG_1611221696614.jpg

Undervisar i Improvisation

Jag var 5 år och stod på en pall för att nå upp till scenen och med en liten hand höll jag min docka och tänkte att en dag ska jag stå där själv. Jag älskar teater och allt det står för, friheten vi har på scen, hur vi tränar på att bejaka alla situationer, glädjen över att skapa något tillsammans. Mod, glädje och att vi lämnar prestationen hemma, så skulle jag vilja beskriva mina lektioner."


Mikael Almqvist

Kulturama medarbetare 31 2021.jpg

Undervisar i Teater

Mikael Almqvist är etablerad skådespelare som man bla kunnat se i LasseMajas detektivbyrå (som Doktor Moberg), Gåsmamman och Beck. Han är från början utbildad språklärare och har även annan akademisk utbildning inklusive retorik. Han jobbade som lärare både för barn och vuxna och även en period som radiohallåa innan han satsade på skådespeleriet. Han jobbar brett; film, reklam, röstjobb, rollspel, teater. Hans favoritgenre är humor, men tycker det är spännande att gå utanför sin "comfort zone".

Mikael hoppas kunna förmedla sin glädje med skådespeleriet och hitta elevernas egen personlighet och röst på scen. Ibland är det inte alltid det man fysiskt eller verbalt gör på en scen eller framför en kamera som personifierar en skådespelare. Som legenden Christopher Walken sa: "If you suddenly do not know what to do in a scene, do nothing


Michael Hamory

42.jpg

Undervisar i Meisnerteknik och Teater
Michael är utbildad vid The Neighborhood Playhouse School of the Theatre i New York, Prague Film School samt Calle Flygare Teaterskola här i Stockholm. Han har också läst Teatervetenskap och Drama på Stockholms universitet. Michael är skådespelare och mångsysslare och har undervisat flitigt sedan 2010.


Ruben Derkert Rosenberg

Kulturama medarbetare 36 2022.jpg

Undervisar i teater
Ruben är utbildad dramapedagog vid Stockholms Universitetet. Han har tidigare arbetat som frilansande skådespelare i olika fria teatergrupper samt inom film. Han har en scenkonstutbildning från Teater Tribunalen och Långholmens folkhögskola, där han undervisats av olika yrkesverksamma konstnärer, regissörer och skådespelare, bl.a Björn Wahlberg, Anna Petersson och Richard Turpin. Ruben är även verksam i teatergruppen Teater17 som konstnärlig ledare och skådespelare.


Rune Jakobsson

RJ-2021.jpg

Undervisar i Teater

Rune jobbar som frilansande skådespelare och teaterlärare. Har jobbat bl a på Stadra teater i Bergslagen, Teater DaCapo i Uppsala, Månteatern i Lund, Pygméteatern och Playhouse teater i Stockholm. Har även medverkat i några kortfilmer och reklamfilmer.

Rune har också regisserat bl a på Barnteatret Vårt i Ålesund, Teater DaCapo i Uppsala och på Stadra teater. Han har bl a satt upp Höstsonaten med Grynet Molvig, Paula Ternström och Martin Edin. Och nu senast Det kom så mycket emellan med Magnus Wetterholm.

Rune är utbildad på Skara skolscen, Susan Peretz Studios i Los Angeles och Lee Strasberg Theatre Institute i London.


Therése Andersson Lewis

TLA-2021.jpg

Undervisar i teater

Thérèse är musikalartist & skådespelare och sågs senast i Så som i himmelen på Oscarsteatern i rollen som Siv.

Hon har även medverkat i My Fair Lady, A Chorus Line, Saturday Night Fever, Grease och Figaros bröllop för att nämna några.

År 2001 blev hon nominerad till musikalpriset Guldmasken för rollen som Mimi i RENT på Göta Lejon. Hon har även synts i flera TV-produktioner bla i huvudrollen Erika Leijon i SVT:s komediserie Vårdgården och som solist i Melodifestivalen. Thérèse har koreograferat och regisserat flertalet uppsättningar, senast regisserade och skrev hon Gröna Lundsteaterns barnföreställning Muséet Skoj & Skräms 2018/2019.

Thérèse anser att teater och skådespeleri är en viktig del av livet och det sociala samspelet. Att känna av ett rum och att vara en bra ensemblemedlem, en teamplayer, är en viktig nyckel till ett rikt, socialt liv. ”Teater är inte bara kul! Det är VIKTIGT!”


Tora Carlbaum

Kulturama medarbetare 30 2021.jpg

Undervisar i teater

Tora frilansar som skådespelare och har studerat vid Stockholms elementära teaterskola. Under åren har hon medverkat i produktioner inom teater, film, tv och reklam. Tora är också manusförfattare med utbildning från Manuspiloterna och Biskops Arnö.


Vladimir Dikanski

Undervisar i Filmskådespeleri och scenframställning

Vladimir Dikanski utbildade sig till regissör och skådespelare på Teaterakademin i S:t Petersburg (dåvarande Leningrad). Hans huvudlärare Georgij Tovstonogov var en av 1900-talets mest inflytelserika teaterregissörer, och hade själv varit Konstantin Stanislavskijs elev. Vladimir har levt många år i Sverige, och har lång erfarenhet som teaterregissör samt film- och teaterskådespelare. På svensk tv eller film kan du ha sett honom i exempelvis Beck, Hassel eller Talismanen.