Livet på utbildningarna Musiker, Musikproduktion, Låtskrivare & Artist och Sångare
Studerande och lärare berättar om innehållet på utbildningarna Musiker, Musikproduktion, Låtskrivare & Artist och Sångare, Kulturama konstnärliga utbildningar.
Information
Musikutbildning, Högskoleförberedande
Musiker & sångare
Högskoleförberedande
21 augusti 2023 - 7 juni 2024
40 veckor, 2 terminer
100% heltid
46 900 kr/termin
Det finns enstaka platser kvar att söka till
Utbildningen är studiemedelsberättigad och står under statlig tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan.
Vi har två olika huvudinriktningar - Musiker och Sångare, båda med låtskrivande och musikproduktion som viktiga kurser i utbildningen. Om du siktar på att bli låtskrivare i framtiden så väljer du antingen Musiker eller Sång som huvudinriktning. På antagningsprovet är det sången eller instrumentet som bedöms (beroende på vald huvudinriktning), inte dina kvaliteter som låtskrivare.
Utbildningsplaner:
Utbildningsplan Musikutbildning Högskoleförberedande Sång 2023-24
Utbildningsplan Musikutbildning Högskoleförberedande Musiker 2023-24
Alla våra lärare är, eller har varit, verksamma som sångare/artister och deras professionalism garanterar en högt kvalificerad undervisning och personlig coaching.
Samarbeten och projekt genomsyrar alla våra musikutbildningar och under vissa projektveckor bryts schemat då ni arbetar med projekt som till exempel förberedelse inför konserter eller låtskrivarsessions. Detta skapar en plattform för kontaktskapande inför ert framtida yrkesliv. Ett stort antal kurser läses tillsammans med musikproducentutbildningen. Dessa kurser är Låtskrivande, Musikteori, Branschkännedom, Bi-instrument (piano, gitarr eller sång).
Tre kurser läser ni tillsammans inom musikutbildningen: Ensemble (med fokus på soul, pop och rock), Låtskrivande och Musikproduktion.
Utöver detta avgör ditt val av huvudinriktning vilket paket av kurser du kommer att läsa.
Om du väljer huvudinriktning gitarr, bas, piano, trummor eller blåsinstrument ingår: Enskilda instrumentlektioner, Instrumental ensemble (jazz och funk), Improvisationsensemble och Arrangering.
Om du väljer sång som huvudinriktning kommer du att läsa kurser som Sångteknik, Instudering/musikaliskt uttryck, Text och sceniskt uttryck och Vokalensemble. Dessa kurser läses i masterclassform där du förutom undervisning riktad till dig personligen, även tar del av när andra undervisas och kan på så sätt lära dig ännu mer som ”passiv deltagare”.
Under utbildningen arbetar vi fram olika typer av scenproduktioner där klassen har eget produktionsansvar, från mindre konserter till mer genomarbetade produktioner. Konserterna arrangeras dels på Kulturamas egna scener, dels på andra scener runt om i Stockholm. De senaste åren har vi till exempel framträtt på stockholmsklubbarna Fasching, Engelen, Imperiet, Hard Rock Café.
Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. Som singer-songwriter kommer du ha tillgång till 6 sångsalar, 1 körsal, 10 övningsrum för musik och sång, musikstudios med kontrollrum och musikredigeringsrum.
Efter avslutat läsår har du utvecklats som artist och låtskrivare och har goda kunskaper för att kunna skapa en plattform i musikbranschen, eller gå vidare till musikhögskola.
I Kulturamahuset finns också dans-, foto- och andra musikutbildningar vilket ger dig en unik möjlighet till att samarbeta över kursgränserna.
Vi har två olika förfarande för antagning beroende på om du söker på sång eller övriga instrument.
Antagningsprovet till Musiker sker i år digitalt:
Du ska spela in en film där du framför din förberedda låt på ditt instrument. Viktigt är att vi får se ditt ansikte och dina fingrar när du spelar. Vi ser gärna också att du spelar till en bakgrund och det går alldeles utmärkt att spela till Spotify eller liknande.
Inspelningen kan göras med mobilkamera eller dator och får inte bearbetas efteråt. Detta för att kunna göra en likvärdig bedömning av alla sökande.
För dig som söker på gitarr eller piano vill vi att du förutom ackordspel i din film visar melodispel och gärna ett solo på ditt instrument. Du kommer därefter att bli intervjuad av någon ur juryn. Mer utförliga instruktioner får du när du anmäler dig på vår ansökningsportal och du är välkommen att höra av dig till lotta.schonning@kulturama.se om du har frågor.
Information om antagningsprovet till Kulturama Konst- och kulturutbildning SÅNG.
Digitalt prov, följande gäller:
Vi önskar att du filmar dig när du sjunger två sånger i lite olika stil som du tycker är representativa för dig och din röst. Du ska sjunga utantill till ett ackompanjemang eller en musikbakgrund. Det fungerar inte att framföra sång a capella (dvs utan komp). Filmerna ska vara ett separat klipp och gjord för denna sökning. Inspelningen kan ske med vanlig mobilkamera och får inte bearbetas efteråt. Detta för att vi ska kunna göra en likvärdig bedömning för alla sökande. Filmerna ska spelas in så att hela kroppen syns. Det spelar ingen roll vilket slags rum/utrymme du spelar in din film i men det behöver vara fritt från störande ljud och aktivitet. Om du har gamla filmer där du sjunger så kan du skicka dessa som ett komplement om du önskar. Dessa filmer blir dock endast just ett komplement till den nyinspelade filmen och det är inte säkert att juryn tar hänsyn till dom i sin bedömning.
Filma dessutom en kort presentation där du säger vad du heter och vilken utbildning du söker. Berätta lite om din bakgrund (musik och sång) samt vad du har för mål med att gå denna utbildning. Ladda upp filerna via till exempel www.wetransfer.com eller www.sprend.com och skicka ett mail med länkarna till mejladress antagningsprov.kku.sang@kulturama.se. Skriv ditt namn och telefonnummer i mejlet.
Det inskickade materialet bedöms och poängsätts av juryn. Om du har frågor kan du kontakta lotta.schonning@kulturama.se
Varmt välkommen med ditt prov och lycka till! // Hälsningar Sångjuryn
Du bör ha en musikalisk grund, kanske har du spelat i band eller har erfarenhet av lektioner inom ditt instrument. Du behöver vara nyfiken på låtskrivande och kanske skrivit några låtar. Alternativt är du erfaren som låtskrivare och vill fördjupa din teknik inom sång eller annat instrument för att ta dig vidare som singer/songwriter.
Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning, alternativt ha viss yrkeserfarenhet.
Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men är i CSN placerade inom avdelning A3, där studiemedelskvoten är på gymnasial nivå och där du vanligtvis har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor. Studiemedel på Kulturama belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.
Hos CSN han du också söka Merkostnadslån för att till största delen finansiera din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften.
Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.
I samarbete med Tollare folkhögskola kan vi erbjuda ett antal rum för uthyrning. Tollare folkhögskola ligger naturskönt med utsikt över Skurusundet i Nacka, ca 15 minuter med buss från Hammarby sjöstad.
Boendet är i internatform och det finns olika slags rum att hyra. Alla rum delar kök och vissa rum delar badrum.
Tollare folkhögskola drivs i samarbete med IOGT-NTO och har krav på total drogfrihet. Om du blir antagen till någon av våra utbildningar kan du skriva till oss för att få mer information: tobias.anderson@kulturama.se
Läs mer om Tollare folkhögskola
Helene Franzén
Bitr. rektor
010-157 62 38
helene.franzen@kulturama.se
Lotta Schönning
Administratör
010-157 64 13
lotta.schonning@kulturama.seUtbildningsplan Musikutbildning Högskoleförberedande Sång 2023-24
På Kulturamas dansutbildningar får du utvecklas inom flera olika dansstilar. Läs mer!
Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Läs mer!
Kulturamas fotoutbildningar utvecklar ett kreativt, personligt bildspråk inom konstfotografi, dokumentärbild eller kommersiellt fotografi. Läs mer!
Kulturamas Låtskrivare & Artistutbildningar passar dig som vill satsa på att bli en framgångsrik sångare och artist. Läs mer!
Kulturamas Musikalartistutbildning riktar sig till dig som vill satsa på en karriär som musikalartist och artist. Läs mer!
Kulturamas musikerutbildningar är för dig som vill utvecklas till en mångsidig, skicklig musiker / artist och förbereda dig för en framtid i musikbranschen. Läs mer!
Kulturamas musikproducentutbildningar är för dig som vill skapa musik till dig själv och andra. Läs mer!
På Kulturamas operautbildningar får du utveckla din egen unika personlighet som sångare med några av landets främsta operasångare, pianister och regissörer. Läs mer!
Kulturamas teaterutbildningar är för dig som vill utvecklas inom skådespeleri. Läs mer!
Kulturamas Sångutbildningar - klassisk & musikal riktar sig till dig som vill utveckla och utforska din sångröst. Läs mer!
Kulturamas sångutbildningar utvecklar dig som sångare / artist och förbereder dig för en framtid i musikbranschen. Läs mer!
Kulturama erbjuder kompetens- och fortbildningskurser för yrkesverksamma inom den konstnärliga branschen, pedagoger och lärare. Gemensamma nämnaren för våra kompetens- och fortbildningskurser är att de speglar våra konstnärliga uttryck som ryms inom Kulturama.