Musik

Samarbetet började redan på Kulturama

Ibland korsars vägar som leder till ett lyckat och långvarigt samarbete. Så var det för Emil Grönvall och Istria Sánchez Autio som inledde sitt musiksamarbete under studietiden på Kulturama utbildningar. Nu tio år senare driver de fortfarande trubaturduon IEDUO.

Den musikaliska resan började i ung ålder för både Istria Sánchez Autio och Emil Grönvall. Sångintresset ledde Istria till Kulturama Gymnasiums Estetiska program med inriktning musik och sedan vidare till Kulturamas sångutbildning. Emil började med att spela trummor men gick senare över till gitarr som huvudinstrument på musikutbildningen på Kulturama.

Vad betydde utbildningen på Kulturama för dig?

Istria:

Eol-1-2024-april

– För mig var Kulturama en fristad, både i gymnasiet och på sångutbildningen. Jag kände verkligen att jag hade hittat hem och att det var frilansande sångerska och egen chef jag skulle bli i framtiden. Att få bestämma över min egen tid och få livskvalitet till att göra det jag älskar – att få sjunga och stå på scenen.

– Kulturama var även starten för min förståelse för musiken. Jag kommer från en familj där ingen är musiker, så att studera gehörs- och musiklära och att förstå hur musik "fungerar" är något jag har med mig än idag.

– Det som jag absolut har älskar mest är att jag fick utmana mig själv totalt och gå utanför min comfort zone. Jag fick lära mig dansa, agera och även fördjupa mig i mitt instrument (sången) samt mitt bi-instrument (gitarr) som jag idag använder när jag jobbar och skriver musik. Jag växte otroligt mycket som person under mina fem år på Kulturama.

Emil:

– På Kulturama fick jag känslan av att allt är möjligt, det var inspirerande att träffa och möta nya människor med samma mål och vision.

– Jag hade väldigt bra lärare i mina olika ämnen och favoriterna var de enskilda gitarrlektionerna samt när vi spelade med ensemble. Vi fick också utbildning i att arrangera musik, sjunga i kör och lära oss musikteori. Något vi också gjorde var att uppträda på "lunchkonserter" på Kulturama, vilket var riktigt kul då både lärare och elever satt och lyssnade.

– Jag skulle säga att musikerutbildningen täckte mina behov som gitarrist. Man måste vara beredd på är att ge mycket tid och att ständigt vara närvarande, det är viktigt med samspel så att det funkar för alla i slutändan.

Vad har ni med er från Kulturama?

Emil:

– Musikmässigt fick vi spela många olika stilar vilket var lärorikt. Vi fick även läsa skisser/noter. Men kontakterna är det viktigaste, jag har än idag kontakt med lärare och kompisar som jag lärde känna under min tid på Kulturama.

– Favoritminnen är de olika spelningarna vi gjorde samt när vi gjorde de stora konserterna som framfördes inför publik. I de sammanhangen fick jag lära mig mycket hur saker och ting fungerar på en scen, relationen med lärare, kompisar samt ljus- och ljudtekniker.

Istria:

– Jag har främst med mig alla jam-sessioner med olika musiker, alla mina kontakter med dem och även med lärarna. Jag fick även med mig kunskap om hur musikbranschen fungerar och hur viktigt det är att våga satsa på sin dröm. Jag har många gigs att tacka för via Kulturama.

– Jag är även så tacksam för all kunskap jag fick i dans och teater från min 2-åriga sångutbildning. Det gjorde att jag kunde resa iväg och jobba som showartist i 20-års åldern på Mallorca.

– Det var också så fantastiskt att alla olika utbildningar möttes på en och samma plats, det var så inspirerande. Allt från foto, teater, dans, opera och mycket mer. Jag samarbetade bland annat med musikerna för att kunna spela in mitt egna material och även med foto- och filmutbildningarna för att ta bilder till min portfolio och hemsida som jag har än idag.

Vad gör ni idag?

Istria:

– Idag frilansar jag på 80 procent tillsammans med IEDUO och med andra musiker med min firma IM Istria Music. Musikjobben varierar från att vara konferencier, dubba röster för tecknade karaktärer, spela in demosång i studio, sjunga i coverband, spela med trubadurer till att sjunga och spela gitarr själv på dop/begravning/vigsel. Utöver det jobbar jag extra 2 dagar i veckan på ett företag som administrativ support och "Great place to work" person. De har full förståelse för att jag ibland måste gå tidigare eller flytta dagar på grund av att jag får ett gig. Det är verkligen superlyxigt!

Emil:

– Idag driver jag min egen musikfirma och jobbar som frilansmusiker. Jag har även en side business där jag hyr ut ljud och ljus till privatpersoner och företag. Senaste åren har IEDUO tillsammans med Istria växt, så mycket tid och engagemang går till att jobba med det också.