Livet på utbildningarna Musiker, Musikproduktion, Låtskrivare & Artist och Sångare
Studerande och lärare berättar om innehållet på utbildningarna Musiker, Musikproduktion, Låtskrivare & Artist och Sångare, Kulturama konstnärliga utbildningar.
Information
Stockholm Musikutbildningar 1
Musiker
Högskoleförberedande
26 augusti 2024 - 13 juni 2025
40 veckor, 2 terminer
100% heltid
49 500 kr/termin
20 mars 2024
Utbildningen är studiemedelsberättigad och står under statlig tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan.
Utbildningsplan:
Utbildningsplan Musiker 2023-24
Alla våra lärare är, eller har varit, verksamma som sångare/artister och deras professionalism garanterar en högt kvalificerad undervisning och personlig coaching.
Samarbeten och projekt genomsyrar alla våra musikutbildningar och under vissa projektveckor bryts schemat då ni arbetar med projekt som till exempel förberedelse inför konserter eller låtskrivarsessions. Detta skapar en plattform för kontaktskapande inför ert framtida yrkesliv. Ett stort antal kurser läses tillsammans med musikproducentutbildningen. Dessa kurser är Låtskrivande, Musikteori, Branschkännedom, Bi-instrument (piano, gitarr eller sång).
Tre kurser läser ni tillsammans inom musikutbildningen: Ensemble (med fokus på soul, pop och rock), Låtskrivande och Musikproduktion.
Utöver detta avgör ditt val av huvudinriktning vilket paket av kurser du kommer att läsa.
Om du väljer huvudinriktning gitarr, bas, piano, trummor eller blåsinstrument ingår: Enskilda instrumentlektioner, Instrumental ensemble (jazz och funk), Improvisationsensemble och Arrangering.
Dessa kurser läses i masterclassform där du förutom undervisning riktad till dig personligen, även tar del av när andra undervisas och kan på så sätt lära dig ännu mer som ”passiv deltagare”.
Under utbildningen arbetar vi fram olika typer av scenproduktioner där klassen har eget produktionsansvar, från mindre konserter till mer genomarbetade produktioner. Konserterna arrangeras dels på Kulturamas egna scener, dels på andra scener runt om i Stockholm. De senaste åren har vi till exempel framträtt på stockholmsklubbarna Fasching, Engelen, Imperiet, Hard Rock Cafe.
Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. Som singer-songwriter kommer du ha tillgång till 6 sångsalar, 1 körsal, 10 övningsrum för musik och sång, musikstudios med kontrollrum och musikredigeringsrum.
Efter avslutat läsår har du utvecklats som artist och låtskrivare och har goda kunskaper för att kunna skapa en plattform i musikbranschen, eller gå vidare till musikhögskola.
I Kulturamahuset finns också dans-, foto- och andra musikutbildningar vilket ger dig en unik möjlighet till att samarbeta över kursgränserna.
Till Kulturama Studio talks bjuds etablerade artister, skådespelare, regissörer, musiker och producenter in till en intervju. Det är exklusivt för våra studerande som får chans att ställa frågor och samtala med erfarna representanter från branschen. Lisa Nilsson, Danny Saucedo, Helen Sjöholm, Alexandra Rapaport, Christoffer Wollter och Julia Dufvenius är exempel på gäster vi haft. Varje månad bjuds olika gäster in till Studio talks och det betyder mycket och är väldigt uppskattat av de studerande att få möta dem. Studio talks avslutas alltid med festligt mingel på studiogolvet, vilket ger ytterligare tillfälle till samtal med gästen.
Antagningsprovet till Musiker sker i år digitalt:
Du ska spela in en film där du framför din förberedda låt på ditt instrument. Viktigt är att vi får se ditt ansikte och dina fingrar när du spelar. Vi ser gärna också att du spelar till en bakgrund och det går alldeles utmärkt att spela till Spotify eller liknande.
Inspelningen kan göras med mobilkamera eller dator och får inte bearbetas efteråt. Detta för att kunna göra en likvärdig bedömning av alla sökande.
För dig som söker på gitarr eller piano vill vi att du förutom ackordspel i din film visar melodispel och gärna ett solo på ditt instrument. Du kommer därefter att bli intervjuad av någon ur juryn. Mer utförliga instruktioner får du när du anmäler dig på vår ansökningsportal och du är välkommen att höra av dig till lotta.schonning@kulturama.se om du har frågor.
Du bör ha en musikalisk grund, kanske har du spelat i band eller har erfarenhet av lektioner inom ditt instrument. Du behöver vara nyfiken på låtskrivande och kanske skrivit några låtar. Alternativt är du erfaren som låtskrivare och vill fördjupa din teknik inom sång eller annat instrument för att ta dig vidare som singer/songwriter.
Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning, alternativt ha viss yrkeserfarenhet.
Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men musikerutbildningen är i CSN placerad inom avdelning A3, där studiemedelskvoten är på gymnasial nivå och där du vanligtvis har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor. Studiemedel på denna utbildning belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.
Hos CSN kan du också söka Merkostnadslån för att till största delen finansiera din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften.
Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.
I samarbete med Tollare folkhögskola kan vi erbjuda ett antal rum för uthyrning. Tollare folkhögskola ligger naturskönt med utsikt över Skurusundet i Nacka, ca 15 minuter med buss från Hammarby Sjöstad.
Boendet är i internatform och det finns olika slags rum att hyra. Alla rum delar kök och vissa rum delar badrum.
Tollare folkhögskola drivs i samarbete med IOGT-NTO och har krav på total drogfrihet. Om du blir antagen till någon av våra utbildningar kan du skriva till oss för att få mer information: tobias.anderson@kulturama.se
Läs mer om Tollare folkhögskola
Helene Franzén
Bitr. rektor
010-157 62 38
helene.franzen@kulturama.se
Lotta Schönning
Administratör
010-157 64 13
lotta.schonning@kulturama.se