Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Klassisk sång studerande kvinna håller i sångtext

Klassisk sångutbildning på heltid

Information

Utbildningens namn

Klassisk sång

Nivå

Yrkes- och högskoleförberedande

Studietider

23 augusti 2021 - 10 juni 2022

Omfattning

40 veckor, 2 terminer

Studietakt

100% heltid

Avgift

46 900 kr/termin

Sista ansökningsdag

22 mars 2021

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad och står under statlig tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Kulturamas utbildning Klassisk sång på heltid riktar sig till dig som vill utveckla din röst och din sångteknik. Kanske har du tagit sånglektioner privat eller sjungit i kör och vill nu utvecklas solistiskt. Utbildningen är också för dig som gått estetiskt gymnasium, kanske musikal, och som vill stärka din sångteknik.

Här får du verktyg för en framtid som sångare och vi lägger också stor vikt vid din möjlighet att utvecklas som person och artist. Detta sker dels i mötet med våra lärare men också med dina klasskamrater. Du medverkar vid flera konserter och uppspel både på Kulturama samt i och runtom i Stockholm. Linjen är en del av Kulturamas Operastudio och eleverna medverkar som kör i deras operauppsättningar. Detta ger dig en god erfarenhet av scenframträdande och att få arbeta tillsammans med en regissör i en operaproduktion.

Utbildningens innehåll

Utbildningsplan Klassisk sång 2020

Exempel på schema

Vår undervisning

Du får de viktigaste verktygen för att söka dig vidare mot en framtid som sångare; sångteknik, instudering med pianist, interpretation (tolkning av text och musik), musikteori och brukspiano, mycket scenisk träning inkl. skådespelarträning, ensemblesång, samt romans- och sakral interpretation.

Alla våra lärare och musiker har en lång pedagogisk erfarenhet och är välutbildade inom den klassiska musiken. Du kommer med andra ord att få en högt kvalificerad undervisning och personlig coachning som gör att du kommer att utvecklas utifrån dina egna förutsättningar.

Produktioner

Under läsåret arrangeras ett flertal romans- och operakonserter, kyrkokonserter samt andra uppspel. På våren gör klassen ett eget operaprojekt. En del arbete sker utanför Kulturamahuset och runt om i Stockholm.

Ändamålsenliga lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. För våra studerande på klassisk sång har vi sex sångsalar, en körsal och tio övningsrum för musik och sång till förfogande.

Det finns totalt fem scener kompletta med professionellt ljus- och ljudutrustning. De är av olika storlekar där den största har sittplatser för drygt 240 personer.

Framtiden för våra studerande

Efter avslutat läsår har du kunskaper för att söka vidare till Stockholm Operastudios Operalinje eller till Musikhögskolans sångutbildningar med klassisk inriktning.

Våra samarbeten

I Kulturamahuset finns också andra musikutbildningar vilket ger dig en unik möjlighet till att samarbeta över kursgränserna.

Ansökan och antagningsprov

Sista ansökningsdag
Sista ansökningsdag till läsåret 21/22 är 22 mars 2021.

Audition/intervju
Digital audition och intervju på distans.
För din digitala audition gäller följande:

Vi önskar att du skickar in en film där du framför två sånger av valfri karaktär från klassisk sång, visa eller musikal. Börja filmningen med att tydligt säga ditt namn och vad du ska sjunga.

Inspelningen ska ske med vanlig mobilkamera i en tagning och får inte bearbetas efteråt. Detta för att kunna göra en likvärdig bedömning av alla sökande. Det spelar ingen roll vilket slags rum du spelar in din film i men det behöver vara fritt från störande ljud och annan aktivitet.
Om du inte har tillgång till pianist går det bra att sjunga utan ackompanjemang/a capella.

Mer utförliga instruktioner får du när du anmäler dig på vår ansökningsportal.

Förkunskaper och behörighet

Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning alt. ha viss yrkeserfarenhet.

Du kan ha tagit sånglektioner, sjungit i kör eller på annat sätt börjat utveckla din röst. Om du har sjungit i andra genrer t ex musikal är detta en chans att utveckla och stabilisera din sång.

Kan du läsa noter är det en fördel, men inte ett krav.

Studiemedel

Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men är i CSN placerade inom gymnasieförordningen A3, där du har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor. Studiemedel på Kulturama belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.

Läs mer på csn.se

Hos CSN han du också söka Merkostnadslån för din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften. Om du går en 1-årig heltidsutbildning kan du som mest få 60 544 kr/år läsåret 2020/21.

Observera att merkostnadslånet inte täcker hela utbildningsavgiften.

Finansiering och delbetalning

Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.

Läs mer om finansiering

Kontaktpersoner

Ylva Nordin
Rektor Kulturama utbildningar
010-157 63 69
ylva.nordin@kulturama.se

Eva Österberg
Konstnärlig ledare
010-157 63 10 / 073-376 19 10
eva.osterberg@kulturama.se

Våra utbildningar

Läs vidare om "Film"

Film

Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Läs mer!

Film
Läs vidare om "Foto"

Foto

Kulturamas fotoutbildningar utvecklar ett kreativt, personligt bildspråk inom konstfotografi, dokumentärbild eller kommersiellt fotografi. Läs mer!

Foto
Läs vidare om "Musiker"

Musiker

Kulturamas musikerutbildningar är för dig som vill utvecklas till en mångsidig, skicklig musiker / artist och förbereda dig för en framtid i musikbranschen. Läs mer!

Musiker
Läs vidare om "Opera"

Opera

På Kulturamas operautbildningar får du utveckla din egen unika personlighet som sångare med några av landets främsta operasångare, pianister och regissörer. Läs mer!

Opera