Teater och film - Method Acting

Information

Nivå
Fortsättning
Ålder
Vuxen 18+
Lärare
Catarina Vesterlund
Startdatum
10 juni 2024
Dag och tid
Mån-Tors 18:00-21:15
Antal tillfällen
4 st
Plats
Kulturama teatersalar
Virkesvägen 21
Nummer
67859
Avgift
2 300 kr
Sommarkurs för dig som vill lära dig mer om Method Acting - metoden som utvecklats av Lee Strasberg för skådespelare inom både film och teater.

Om kursen

Innehåll och Mål

Skådespelarteknik för film och teater med utgångspunkt i den amerikanske teaterpedagogen Lee Strasbergs Method Acting. Kännetecknande för metoden är skådespelarens inre arbete med närvaro, koncentration, inlevelse och äkthet. Tanken är att använda hela sig själv i skådespelandet med sinnen, minnen, tankar och känslor. Tekniken utvecklades av Lee Strasberg och är en av många tekniker som vuxit fram som en tolkning av Konstantin Stanislavskijs arbetssätt. Strasberg grundade den berömda Actors Studio i New York där han undervisade fram till sin död 1982. Många av USA:s mest namnkunniga skådespelare har haft "The Method" som utgångspunkt för sitt arbete, som Al Pacino, Anne Bancroft, Jack Nicholson, Dustin Hoffman, Marlon Brando och många, många fler.

Upplägg

I Method Acting börjar vi med avspännings-, koncentrations- och sinnesövningar för att öka inspiration, närvaro och äkthet på scenen. Vi integrerar övningarna i arbetet med scenframställning, där vi testar olika sceniska idéer med fokus på skådespelarens förberedelse och inre arbete.

Förkunskaper

Du bör ha gått någon teaterkurs tidigare, minst en termin, eller ha motsvarande erfarenhet av att stå på scen eller medverka i film. Berätta gärna vid anmälan om dina tidigare erfarenheter av teater. Du arbetar utifrån dina egna förutsättningar, på individuell nivå. 

Kursledare

Cacki (Catarina) Westerlund är skådespelare, regissör och teaterlärare. Hon har bla en fil.mag. i Teatervetenskap och är dessutom utbildad i Ebba Nilsdotters röstteknik.

Läs mer om Cacki och våra andra ledare här.

Alla våra kursledare genomgår Kulturamas och Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial

Ingen kostnad för material tillkommer.  

Utvecklingsmöjligheter

På Kulturama finns teaterkurser på flera nivåer i exempelvis Filmskådespeleri, Scenframställning och Improvisation. På Kulturama hittar du också både deltids- och heltidsutbildningar inom film och scenkonst för vuxna. 

Bra att veta

Kursen går måndag till torsdag med en kvarts paus vid varje tillfälle. 

Bär bekväma kläder och var beredd på hemuppgifter.

Som deltagare hos oss på Kulturama har du rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln samt Dance & Gymshopen.

En del av studieförbundet Medborgarskolan

Se våra studerande uppträda live!

Kommande evenemang