Fotografisk utbildning på heltid

Information

Utbildningens namn

Fotografisk utbildning

Nivå

Yrkes- och högskoleförberedande

Omfattning

40 veckor, 2 terminer

Studietakt

100% heltid

Studietider

22 augusti 2022 - 9 juni 2023

Avgift

46 900 kr/termin

Sista ansökningsdag

10 augusti 2022

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad och står under statlig tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

I över trettiofem år har Kulturama Fotoskola utbildat kunniga fotografer till professionella verksamheter. Vår fotografiska heltidsutbildning ger dig de praktiska och teoretiska kunskaperna som du behöver för att arbeta som fotograf i framtiden.

Utbildningen fokuserar främst på stillbild men även rörlig bild, som idag är en del av den fotografiska yrkesrollen. Det här året är till för dig som vill utveckla grundläggande fotografiska kunskaper för att kunna arbeta i branschen eller söka vidare till en konstnärlig högskola.

Utbildningens innehåll

Lokal utbildningsplan Fotografisk Utbildning 2021-2022

Vår undervisning

Utbildningen innehåller kurser inom: stillbild, rörlig bild, bildjournalistik, mode, porträtt, produktfotografi, företagande och fotografins historia.  Du kommer också att få lära dig de senaste digitala verktygen inom bildbehandling och postproduktion. Under utbildning arbetar vi i första hand Adobes programvaror som: Photoshop, Lightroom Classic, Premiere Pro och After Effects.

Våra lärare har stor erfarenhet av branschen och de utformar övningar och uppgifter som syftar till att du ska lära dig göra yrkesuppdrag. Vi gör studiebesök, ser utställningar och bjuder in yrkesverksamma gästföreläsare.

Ändamålsenliga lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak.

Utöver lektionstid, kvällar och helger, har du tillgång till skolans datasal med skanner och skrivare, fotolabb och tre fullt utrustade studios. Vi har generös utlåning av en mängd olika kameror och ljussättnings-kit m.m men du förväntas ha tillgång till egen digital systemkamera.

Framtiden för våra studerande

Våra studerande fortsätter till högre studier eller inleder sin karriär inom yrket som fotograf.

Våra samarbeten

I Kulturamahuset finns också musik-, dans- och teaterutbildningar vilket ger dig en unik möjlighet till att samarbeta över kursgränserna.

Kulturama har kontinuerliga samtal med representanter från branschen och möten med de konstnärliga högskolorna inom varje specifik inriktning. Detta för att säkerställa att våra studerande får en relevant utbildning som gör dem attraktiva och ger bästa möjlighet för framtida studier på de konstnärliga högskolorna. I dessa samtal utformas även utbildningarna efter de aktuella trenderna inom branschen.

Se studerandes bilder på: kulturamafoto.tumblr.com

Ansökan och antagningsprov

Sista ansökningsdag
Det finns fortfarande enstaka platser kvar. Välkommen med en ansökan!

Arbetsprover/intervju
Antagning sker efter bedömning av arbetsprover och intervju.
Arbetsproverna skall bestå av ett personligt brev samt 5 bilder, alternativt en 3 min film.

Mer utförliga instruktioner får du när du anmäler dig på vår ansökningsportal.

Förkunskaper och behörighet

Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning alt. ha viss yrkeserfarenhet.

Studiemedel

Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men är i CSN placerade inom avdelning A3, där studiemedelskvoten är på gymnasial nivå och där du vanligtvis har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor. Studiemedel på Kulturama belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.

Läs mer på csn.se

Hos CSN han du också söka Merkostnadslån för att till största delen finansiera din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften.

Finansiering och delbetalning

Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.

Läs mer om finansiering

Möjlighet till boende

I samarbete med Tollare folkhögskola kan vi erbjuda ett antal rum för uthyrning. Tollare folkhögskola ligger naturskönt med utsikt över Skurusundet i Nacka, ca 15 minuter med buss från Hammarby Sjöstad.

Boendet är i internatform och det finns olika slags rum att hyra. Alla rum delar kök och vissa rum delar badrum.

Tollare folkhögskola drivs i samarbete med IOGT-NTO och har krav på total drogfrihet. Om du blir antagen till någon av våra utbildningar kan du skriva till oss för att få mer information:
tobias.anderson@kulturama.se

Läs mer om Tollare folkhögskola

Kontaktpersoner

Mattias Wallin
Bitr. rektor
010-157 63 58
mattias.wallin@kulturama.se

Läs mer om fotoutbildningen

Film

Utbildningarna Film och Foto

Brinner du för att berätta med film och drömmer om att en dag kunna arbeta med att skriva manus, regissera, arbeta med filmfoto, ljud, klippning eller bli produ...

Utbildning19 november 2020
Läs vidare om "Utbildningarna Film och Foto"

Våra utbildningar

Läs vidare om "Film"

Film

Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Läs mer!

Film
Läs vidare om "Foto"

Foto

Kulturamas fotoutbildningar utvecklar ett kreativt, personligt bildspråk inom konstfotografi, dokumentärbild eller kommersiellt fotografi. Läs mer!

Foto
Läs vidare om "Musiker"

Musiker

Kulturamas musikerutbildningar är för dig som vill utvecklas till en mångsidig, skicklig musiker / artist och förbereda dig för en framtid i musikbranschen. Läs mer!

Musiker
Läs vidare om "Opera"

Opera

På Kulturamas operautbildningar får du utveckla din egen unika personlighet som sångare med några av landets främsta operasångare, pianister och regissörer. Läs mer!

Opera
Läs vidare om "Påbyggnadsutbildningar"

Påbyggnadsutbildningar

Kulturamas gedigna kompetens inom estetiska områden och konstnärliga utbildningar samt breda utbildningsnivåer erbjuder nu ytterligare möjligheter till studier och utveckling inom ramen för påbyggnadsutbildning samt kompetens- och fortbildningskurser. Här kommer du hitta flera alternativ framöver.

Påbyggnadsutbildningar