Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Fotograf: Nadja Brečević

Fotografisk konstutbildning heltid

Information

Utbildningens namn

Fotografisk konstutbildning heltid

Nivå

Yrkes- och högskoleförberedande

Omfattning

40 veckor, 2 terminer

Studietakt

100% heltid

Studietider

23 augusti 2021 - 10 juni 2022

Avgift

19 500 kr/termin, exkl. material

Sista ansökningsdag

22 mars 2021

Kulturamas Fotografiska Konstutbildning utbildar framtidens bildskapare och konstnärer. Här lär vi ut ett professionellt konstnärligt förhållningssätt; kreativt tänkande, goda tekniska kunskaper, förmåga att kritiskt analysera och formulera sig kring fotografi. Vi vänder oss till dig som siktar på en konstnärlig fördjupning inom fotografi och vill få nya redskap för att skapa unika bilder. Kulturama Fotoskola har både de rätta kunskaperna och tekniska resurserna för att ge dig detta.

Denna unika utbildning ger dig möjlighet att fritt experimentera med olika tekniker och uttryck. Den ger dig möjlighet att utveckla dina personliga visioner och ett eget bildspråk. Du får även exklusiv undervisning i små grupper, valbara kurser och en obligatorisk del.

Utbildningens innehåll

Utbildningsplan Fotografisk konstbildning 2020-21

Vår undervisning

Utbildningen lägger stor vikt både i det tekniska utförandet och konstnärliga uttrycket. Studier i samtidsfotografi, kritik och bildanalys lär dig känna såväl historiska som nyskapande fotografiska praktiker. Du övar dig i att analysera bilder i tal och skrift. Vi besöker utställningar, har seminarier och diskussionsövningar. Personlig handledning är en viktig del av utbildningen och sker kontinuerligt, både med fasta lärare och inbjudna gästlärare/föreläsare.

Du förväntas arbeta mycket utanför lektionstid och har nästintill obegränsad tillgång till skolans datasalar, fotolabb, ateljéer och övriga lokaler.

Vi har en generös utlåning av utrustning för arbete utanför skolan, t ex studioblixtar, analoga och digitala mellanformatskameror, storformatskameror och objektiv. Du förväntas dock ha tillgång till egen digital och analog systemkamera.

Produktioner

Ett viktigt projekt är att skapa en fotobok där vi samarbetar med bokhandeln Konst-ig på Södermalm i Stockholm. Läsåret avslutas med ett projektarbete som leder fram till en större gemensam utställning på ett galleri, nu senast på Galleri Kontrast Stockholm.

Vi arrangerar under läsåret även två större utställningar och en av dessa försöker vi genomföra som ett internationellt projekt. Vi har bland annat ställt ut i Berlin, Warszawa, Kiev och Minsk.

Ändamålsenliga lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. För våra studerande finns ett fotolabb, en fotodatasal, skrivarrum samt tre fotostudios till förfogande.

Våra välutrustade studios och digitala salar, ett stort analogt fotolabb och generösa öppettider för eget arbete möjliggör en god studerandemiljö. Dessutom har vi en mängd olika kameror och ljussättnings-kit för utlåning.

Framtiden för våra studerande

Våra studerande går vidare och arbetar som fotografer, bildkonstnärer, gallerister, bildredaktörer eller mediedesigners. Utbildningen är ofta även en väg för fortsatta studier på en konstnärlig högskola.

Våra samarbeten

I Kulturamahuset finns också musik-, dans- och teaterutbildningar vilket ger dig en unik möjlighet till att samarbeta över kursgränserna.

Kulturama har kontinuerliga samtal och möten med de konstnärliga högskolorna inom varje specifik inriktning. Detta för att säkerställa att våra studerande får en relevant utbildning som gör dem attraktiva och ger bästa möjlighet för framtida studier på de konstnärliga högskolorna. I dessa samtal utformas även utbildningarna efter de aktuella trenderna inom branschen.

Följ oss på Tumblr

kulturamafoto.tumblr.com

Ansökan och antagningsprov

Sista ansökningsdag
Sista ansökningsdag till läsåret 21/22 är 22 mars 2021.

Arbetsprover/intervju
Antagning sker efter bedömning av arbetsprover och intervju. Intervjuerna görs i år på distans.
Arbetsproverna skall bestå av ett personligt brev samt 10 bilder, alternativt 7 bilder och en 3 min film.

Mer utförliga instruktioner får du när du anmäler dig på vår ansökningsportal.

Förkunskaper och behörighet

Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning alt. ha viss yrkeserfarenhet.

Studiemedel

Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men är i CSN placerade inom gymnasieförordningen A3, där du har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor. Studiemedel på Kulturama belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.

Läs mer på csn.se

Hos CSN han du också söka Merkostnadslån för din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften. Om du går en 1-årig heltidsutbildning kan du som mest få 60 544 kr/år läsåret 2020/21.

Observera att merkostnadslånet inte täcker hela utbildningsavgiften.

Finansiering och delbetalning

Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.

Läs mer om finansiering

Kontaktpersoner

Mattias Wallin
Bitr. rektor
010-157 63 58
mattias.wallin@kulturama.se

Misha Pedan
Konstnärlig ledare
0739-39 10 49
misha@pedan.info

Våra utbildningar

Läs vidare om "Film"

Film

Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Läs mer!

Film
Läs vidare om "Foto"

Foto

Kulturamas fotoutbildningar utvecklar ett kreativt, personligt bildspråk inom konstfotografi, dokumentärbild eller kommersiellt fotografi. Läs mer!

Foto
Läs vidare om "Musiker"

Musiker

Kulturamas musikerutbildningar är för dig som vill utvecklas till en mångsidig, skicklig musiker / artist och förbereda dig för en framtid i musikbranschen. Läs mer!

Musiker
Läs vidare om "Opera"

Opera

På Kulturamas operautbildningar får du utveckla din egen unika personlighet som sångare med några av landets främsta operasångare, pianister och regissörer. Läs mer!

Opera