Studerande med filmkamera

Utbildning inom filmproduktion på heltid

Information

Utbildningens namn

Filmproduktion

Nivå

Yrkes- och högskoleförberedande

Omfattning

40 veckor, 2 terminer

Studietakt

100% heltid

Studietider

22 augusti 2022 - 9 juni 2023

Avgift

49 800 kr/termin

Sista ansökningsdag

Ansökan till läsåret 2022/2023 öppnar 15 november.

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad och står under statlig tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Utbildningen Filmproduktion på Kulturama Filmskola är en fortsättning på Kulturamas Film heltid (eller annan filmutbildning). Här förfinar du dina kunskaper och fördjupar dina erfarenheter av praktisk produktion. Här får du utrymme att nischa dig! Du erbjuds möjligheten att utifrån ditt intresse rikta in dig mot manus/regi, foto/ljus, klippning/efterarbete eller inspelning/produktion. Du väljer själv de kurser och lärare inom de områden som känns mest relevanta för dig.

Utbildningens innehåll

Utbildningsplan Filmproduktion 2021/22

Vår undervisning

Utbildningen ger dig en särskild fördjupning inom regi och manusarbete bland annat tack vare flera workshops med inhyrda professionella skådespelare. Det tekniska hantverket förfinas med workshops i filmfoto, ljussättning, ljud, redigering, bildberättande m.m.

Eleverna på Filmproduktion producerar mer film än på Kulturamas utbildning Film heltid och vi lägger ett större fokus på slutresultatet: de färdiga filmerna. I och med att varje elev mer konsekvent fördjupar sin yrkesroll i teamet har grupperna möjlighet att arbeta mer effektivt med sina produktioner.

Du får nu också längre tid till för- och efterarbete. Ni arbetar i team (4–5 personer) men utbildningen innehåller även individuella filmuppgifter vilket ger dig en unik chans att utveckla ditt konstnärliga uttryck.

Våra lärare är yrkesverksamma inom filmbranschen och vi tar ofta in gästföreläsare.

Lärare, gästlärare och föreläsare

Som skola utmärker vi oss med många lärarledda lektioner både i skolans lokaler och på inspelningsplats. Våra lärare, gästföreläsare och föreläsare på filmutbildningarna är kunniga, pedagogiska och är aktiva eller har kopplingar till bransch och högskolor. Några exempel på personer från läsåret 2018–2019 är:

Tarik Saleh, Måns Månsson, Alexander Skantze, Pontus Hellberg, Rozbeh Ganjali, Jonas Westbom, Jesper Klevenås, Frida Wendel, Marcus Waltå, Maria Eriksson-Hecht, Kersti Grunditz Brennan, Ola Bäccman, Pelle Rådström, Simon Carlgren, Martin Taesler, Robert Krantz, Göran Molin, Amna Maksumic, Johan Lundström, Max Dewoon, Fredrik Nordesjö, Josua Enblom, Maja Winkler

Produktioner

Utöver alla övningar och workshops produceras också tre kortfilmer. Av dessa är en individuell och de övriga två gör du i team. Till vårterminens stora projekt — Slutfilmen — får varje grupp 30 000 kr i filmbudget. Tanken är att du ska kunna ha en showreel att visa upp efter utbildningen.

Många av Filmproduktionsutbildningens slutproduktioner har erhållit festivalpriser och visats på TV och målet med utbildningen är att du ska få en gedigen kompetens för arbetslivet. Vi samarbetar också med ett flertal produktionsbolag för att kunna förmedla praktikmöjligheter i olika projekt parallellt med utbildningen.

Ändamålsenliga lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. För våra filmstuderande har vi 11 filmredigeringsrum och en filmstudio till förfogande.

Vi jobbar med modern digital filmutrustning. För att du ska få de bästa tänkbara förutsättningarna att utvecklas som filmare får du tillgång till skolans studios och klipprum sju dagar i veckan - från tidig morgon till midnatt.

Unikt för vår utbildning är att varje inspelningsteam har ett eget komplett utrustningsskåp att disponera under hela utbildningstiden. Utöver det har du tillgång till ytterligare gemensam utrustning t.ex. gimbal, remote follow focus, myggor, axelriggar, stegdolly och jibarms-dolly med eller utan räls.

Framtiden för våra studerande

Kulturamas filmutbildningar har i decennier producerat framgångsrika filmare i olika genrer. En hög andel av våra filmstuderande har gått vidare till högre filmutbildningar eller blivit yrkesverksamma filmare direkt efter avslutad utbildning.

Våra samarbeten

I Kulturamahuset finns också musik-, dans- och teaterutbildningar vilket ger dig en unik möjlighet till att samarbeta över kursgränserna.

Som komplement till undervisningen och projektfilmerna kan vi också förmedla möjligheter till praktik i branschen via olika produktionsbolag som vänder sig till oss för att få hjälp.

Vi har ett samarbete med Ljud och Bild som ger våra studerande 50% rabatt på utvalda produkter. Vi gör även studiebesök på bl.a. SVT:s kostym-, rekvisita- och ateljéförråd samt Dagsljus Filmequipement AB.

Kulturama har kontinuerliga samtal och möten med de konstnärliga högskolorna inom varje specifik inriktning. Detta för att säkerställa att våra studerande får en relevant utbildning som gör dem attraktiva och ger bästa möjlighet för framtida studier på de konstnärliga högskolorna. I dessa samtal utformas även utbildningarna efter de aktuella trenderna inom branschen.

Ansökan och antagningsprov

Sista ansökningsdag
Ansökan till läsåret 2022/2023 öppnar 15 november.

Audition/intervju
Vi erbjuder både intervju på plats eller på distans, om du föredrar det.

Vid frågor om utbildningen och antagningen maila, ring eller sms:a Oskar Willers som ansvarar för filmutbildningarna:
Mail: oskar.willers@kulturama.se
Tel: 070-191 90 18

eller till bitr. rektor Mattias Wallin:
Mail: mattias.wallin@kulturama.se
Tel: 010-157 63 58

Förkunskaper och behörighet

Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning alt. ha viss yrkeserfarenhet.

OBS! Det går att söka direkt till Filmproduktion utan att ha gått Film innan.

Studiemedel

Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men är i CSN placerade inom avdelning A3, där studiemedelskvoten är på gymnasial nivå och där du har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor.
Studiemedel på Kulturama belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.

Läs mer på csn.se

Hos CSN han du också söka Merkostnadslån för att till största delen finansiera din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften.

Finansiering och delbetalning

Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.

Läs mer om finansiering

Kontaktpersoner

Mattias Wallin
Bitr. rektor
010-157 63 58
mattias.wallin@kulturama.se

Oskar Willers
Konstnärlig ledare
010-157 63 06
oskar.willers@kulturama.se

Våra utbildningar

Läs vidare om "Film"

Film

Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Läs mer!

Film
Läs vidare om "Foto"

Foto

Kulturamas fotoutbildningar utvecklar ett kreativt, personligt bildspråk inom konstfotografi, dokumentärbild eller kommersiellt fotografi. Läs mer!

Foto
Läs vidare om "Musiker"

Musiker

Kulturamas musikerutbildningar är för dig som vill utvecklas till en mångsidig, skicklig musiker / artist och förbereda dig för en framtid i musikbranschen. Läs mer!

Musiker
Läs vidare om "Opera"

Opera

På Kulturamas operautbildningar får du utveckla din egen unika personlighet som sångare med några av landets främsta operasångare, pianister och regissörer. Läs mer!

Opera