Teater och film - Method Acting

Information

Nivå
Avancerad
Ålder
Vuxen 18+
Lärare
Catarina Vesterlund
Startdatum
16 september 2024
Dag och tid
Måndagar 18:00-21:00
Antal tillfällen
10 st
Plats
Kulturama teatersalar
Virkesvägen 21
Nummer
25582
Avgift
2 950 kr
I Method Acting arbetar vi med närvaro, koncentration, inlevelse och äkthet. Och du använder dig av både sinnen, minnen, tankar och känslor i skådespelandet oavsett om det är inom film och teater.

Om kursen

Innehåll och Mål

Skådespelarteknik för film och teater med utgångspunkt i den amerikanske teaterpedagogen Lee Strasbergs Method Acting (en av många tekniker som vuxit fram som en tolkning av Konstantin Stanislavskijs arbetssätt). Kännetecknande för metoden är skådespelarens inre arbete med närvaro, koncentration, inlevelse och äkthet. Tanken är att använda hela sig själv i skådespelandet med sinnen, minnen, tankar och känslor. Många av USA:s mest namnkunniga skådespelare har haft "The Method" som utgångspunkt för sitt arbete, som Al Pacino, Anne Bancroft, Jack Nicholson, Dustin Hoffman, Marlon Brando och många, många fler.

Upplägg

I Method Acting börjar vi med avspännings-, koncentrations- och sinnesövningar för att öka inspiration, närvaro och äkthet på scenen. Kursupplägget är att ungefär halva tiden läggs på grundträning och resterande tid på scenframställning.

Vi integrerar övningarna i arbetet med scenframställning, där vi testar olika sceniska idéer med fokus på skådespelarens förberedelse och inre arbete. Du får räkna med en del hemuppgifter mellan kurstillfällena. 

Förkunskaper

Du bör ha gått någon teaterkurs tidigare, minst en termin, eller ha motsvarande erfarenhet av att stå på scen eller medverka i film. Du arbetar utifrån dina egna förutsättningar, på individuell nivå, och kan stanna många terminer i samma grupp. Passar både dig som inte tidigare har erfarenhet av Method Acting och dig som vill fördjupa dina kunskaper i metoden.

Kursledare

Cacki (Catarina) Westerlund är skådespelare, regissör och teaterlärare. Hon har bla en fil.mag. i Teatervetenskap och är dessutom utbildad i Ebba Nilsdotters röstteknik. Läs mer om Cacki och våra andra ledare här.

Alla våra kursledare genomgår Kulturamas och Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial

Ingen kostnad för material tillkommer.  

Utvecklingsmöjligheter

På Kulturama hittar många spännande kurser och workshops för dig som vill utvecklas mer, exempelvis Monolog och Filmskådespeleri. Vi erbjuder också en en heltidsutbildning i teater för vuxna.

Bra att veta

Bär bekväma kläder, och var beredd på att få hemuppgifter mellan gångerna.
Uppehåll för lov vecka 44.

Som deltagare hos oss på Kulturama har du rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln samt Dansbutiken.

En del av studieförbundet Medborgarskolan

Se våra studerande uppträda live!

Kommande evenemang