Våga skapa magi - grundkurs i att skriva fantasy

Information

Nivå
Nybörjare
Ålder
Vuxen 16+
Lärare
Lisa Ylitalo
Startdatum
1 oktober 2024
Dag och tid
Tisdagar 18:15-20:30
Antal tillfällen
5 st
Plats
Kulturama skriv
Virkesvägen 21
Nummer
67986
Avgift
2 400 kr
Har du sagor att berätta? Episka äventyr genom outforskade landskap i världar som bara du känner till? Då har du hittat till rätt plats.

Om kursen

Innehåll och Mål

Kursen vänder sig till dig som vill eller har doppat tårna i fantasyskrivande, men behöver en knuff för att hoppa i med hela kroppen - en knuff för att våga skapa magi.

Vi går igenom berättelsens och författarens byggstenar, hur man skapar trovärdiga karaktärer, vilka verktyg finns, hur kan man gå till väga och vad är det som gör att karaktärer känns levande? Under kursen går vi även igenom hur man skapar trovärdiga världar och magisystem. Vad är ett läskontrakt och hur viktigt är det att man håller det? En värld hör ihop med sin magi, magin är beroende av världens regler, de ska inte skapas i enskilda vakuum.

Upplägg

Kursen blandar teori och praktik. Lektionerna varvar genomgångar med samtal och skrivövningar. Teman att se fram emot: berättartekniska byggstenar (gestaltning, narrativ struktur), magisystem, världsskapande och karaktärsbyggande. 

Förkunskaper

Detta är en grundkurs, det du behöver är ett intresse för att skriva och läsa fantasy.

Kursledare

Lisa Ylitalo är utbildad skrivpedagog och verkar inom fantastikens gränser (fantasy, science-fiction och skräck). Förutom att hon är handledare och föreläsare i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet arbetar hon som lektör/redaktör och har utvecklat kurser och konferenser de senaste tio åren. Hon är aktiv inom sff-fandomen och arbetar ideellt med science fiction och fantasy kongresser, senast Konflikt/Eurocon 2023 som genomfördes i Sverige. Läs mer om Lisa och våra andra ledare här.

Alla våra kursledare genomgår Kulturamas och Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial

Det tillkommer inga extra kostnader för kursmaterial men ta med något att skriva på: laptop eller penna och papper, eller både och. 

Utvecklingsmöjligheter

På Kulturama hittar många spännande kurser och workshops för dig som vill utvecklas mer, exempelvis Skriva manus för TV och Film, Skriv ditt liv 55+, Reflekterande skrivande och Kom igång och skriv. 

Bra att veta 

Uppehåll för lov vecka 44. Ta med något att skriva på;  laptop eller penna och papper eller både och.

Som deltagare hos oss på Kulturama har du rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln.

En del av studieförbundet Medborgarskolan

Se våra studerande uppträda live!

Kommande evenemang