Stepp - Nybörjare/Nybörjare plus

Information

Nivå
Nybörjare
Ålder
Vuxen 13+
Lärare
Jonas Nermyr
Startdatum
31 januari 2023
Dag och tid
Tisdagar 18:00-19:30
Antal tillfällen
12 st
Plats
Kulturama danssalar
Virkesvägen 21
Nummer
24981
Avgift
2 500 kr
Stepp/Tap var ett av de första uttryckssätten i den afro-amerikanska kulturen som jazz, swing och hip hop härstammar ifrån. Det gäller både dansen och musiken. Det är en komplex konstform i både ljud och rörelse och som kan uttrycka alla olika sorters känslor.

Om kursen

Stepp är en av de första gatudanserna och är grunden till mycket av den dans som finns nu. Stepp var i sin grundform det första uttrycksmedlet i den Afro-Amerikanska kulturen som jazz, swing och hip hop härstammar ifrån, och det gäller även musikaliskt, mycket i jazzmusiken är sprunget ur stepp. Från allra första början var det ett sätt för slavarna att kommunicera och ljud och rytmer hade olika betydelser. Tillsammans med influenser från andra danser och kulturer som kom till Amerika under 1600-1800-talen, speciellt då clogging och irländsk dans, utvecklades den amerikanska steppdansen. Storhetstiden var under swing-eran på 30- och 40-talen och stepparna ansågs då som de absolut främsta dansarna. Steppen har fortsatt och utvecklats sedan dess och kan ofta ses i en berättande modern/nutida form men den innehåller fortfarande mycket av all denna historia och är mångfacetterad. Sedan 1990-talet och Broadwaysuccén "Bring In Da Noise, Bring In Da Funk", en steppmusikal till funk och hip hop, har steppen varit på stark frammarsch igen och i USA har stepp status som en egen konstform.

Man skapar musik och rytmer med fötterna och kan alltså vara inom vilken genré som helst. Inom steppvärlden ser man tex oftast steppdansaren som en del av bandet med steppskorna som sitt instrument. En del utövare kallar sig musiker och inte dansare. Miles Davis nämner faktiskt steppare när talar om vilka jazzmusiker som inspirerat honom mest. Stepp är både dans och musik helt enkelt och man får ha vilken stil man vill och låta hur man vill.

Förkunskapskrav

Inga förkunskaper krävs.

Kursinnehåll

Undervisningen innehåller teknik för att utveckla snabbhet och tydlighet. Rytmiska övningar i olika taktarter och musikaliskt nyanserade danskombinationer med hopp, snurrar och slides. Vi jobbar även med improvisation för att utveckla sitt eget individuella kropps- och rytmspråk.

Hemsidor

www.houseofhoofing.com

www.stockholmtapfestival.se

Utvecklingsmöjligheter

På Kulturama finns steppkurser upp till fortsättning 2 nivå. Steppen är nära släkt både med jazz och street. Fortsätter du i den riktningen kommer du ha glädje av steppträningen. För dig som vill komplettera med annan träning som har dansanknytning finns Latin Fitness.

Bra att veta

Uppehåll för lov v 9 och 15.

Som deltagare hos oss på Kulturama har du rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln samt Dance & Gymshopen.

En del av studieförbundet Medborgarskolan

Välj kursområde

Läs vidare om "Dans"

Dans

Hitta din favorit bland våra alla våra danskurser, spännande workshops, fortbildningar och sommarkurser.

Dans
Läs vidare om "Film"

Film

Älskar du film och brinner för att berätta i rörliga bilder? Då ska du kika närmare på våra filmkurser. Här hittar du allt manuskurser till redigering.

Film
Läs vidare om "Foto"

Foto

Vill du utveckla ditt bildsinne och förmåga att använda kameran som verktyg i ditt skapande? Då ska du kika närmare på våra fotokurser. Hos oss hittar du fotokurser inom en mängd olika ämnen. Från fotografering till digitalfoto, bildbehandling, konstfoto och mycket mer. Och vi har kurser för både ungdomar och vuxna, nybörjare och fortsättare.

Foto
Läs vidare om "Musik"

Musik

Man kan alltid lära sig att spela ett nytt instrument, oavsett ålder och tidigare erfarenhet. Vissa instrument är enkla att lära sig, medan andra kräver mer övning. På våra populära musikkurser finns allt från workshops till grupp- och enskild undervisning. Vem vet, kanske bildar du ett band med dina nya kurskompisar?

Musik
Läs vidare om "Musikproduktion"

Musikproduktion

Är du intresserad av att lära dig mer om hur man producerar musik? Då är våra kurser i musikproduktion ett hett tips. Vi har kurser inom allt från ljud- och inspelningsteknik, Logic Pro X och GarageBand. Om du är intresserad av komposition och låtskrivande ska du titta närmare på våra låtskrivarkurser. Vi har även kurser som kombinerar musikproduktion och låtskrivande.

Musikproduktion
Läs vidare om "Sång"

Sång

Vill du utforska din rösts möjligheter, eller fokusera på en viss sånggenre? Hos oss på Kulturama finns det många olika genrer att utforska, oavsett om du vill prova på eller fördjupa dig inom en särskild sångstil. Vi har något för alla oavsett om du är barn eller vuxen. Du har även valmöjligheten att gå kurser i enskild sång eller körsång, på kvällar eller helger.

Sång
Läs vidare om "Teater"

Teater

Drömmer du om en framtid som skådespelare inom film eller teater eller vill du förbereda dig inför en audition? Eller vill du kanske utmana dig själv med en lekfull nybörjarkurs i teater? Då är du välkommen till oss på Kulturama!

Teater

Se våra studerande uppträda live!

Kommande evenemang