Stepp - Fortsättning

Information

Nivå
Fortsättning
Ålder
Vuxen 16+
Lärare
Jonas Nermyr
Startdatum
3 september 2024
Dag och tid
Tisdagar 18:00-19:30
Antal tillfällen
12 st
Plats
Kulturama danssalar
Virkesvägen 21
Nummer
25618
Avgift
2 600 kr
Stepp/Tap var ett av de första uttryckssätten i den afro-amerikanska kulturen som jazz, swing och hip hop härstammar ifrån. Det gäller både dansen och musiken. Det är en komplex konstform i både ljud och rörelse och som kan uttrycka alla olika sorters känslor.

Om kursen

Stepp är en av de första gatudanserna och är grunden till mycket av den dans som finns nu. Stepp var i sin grundform det första uttrycksmedlet i den Afro-Amerikanska kulturen som jazz, swing och hip hop härstammar ifrån, och det gäller även musikaliskt, mycket i jazzmusiken är sprunget ur stepp. Från allra första början var det ett sätt för slavarna att kommunicera och ljud och rytmer hade olika betydelser. Tillsammans med influenser från andra danser och kulturer som kom till Amerika under 1600-1800-talen, speciellt då clogging och irländsk dans, utvecklades den amerikanska steppdansen. Storhetstiden var under swing-eran på 30- och 40-talen och stepparna ansågs då som de absolut främsta dansarna. Steppen har fortsatt och utvecklats sedan dess och kan ofta ses i en berättande modern/nutida form men den innehåller fortfarande mycket av all denna historia och är mångfacetterad. Sedan 1990-talet och Broadwaysuccén "Bring In Da Noise, Bring In Da Funk", en steppmusikal till funk och hip hop, har steppen varit på stark frammarsch igen och i USA har stepp status som en egen konstform.

Man skapar musik och rytmer med fötterna och kan alltså vara inom vilken genré som helst. Inom steppvärlden ser man tex oftast steppdansaren som en del av bandet med steppskorna som sitt instrument. En del utövare kallar sig musiker och inte dansare. Miles Davis nämner faktiskt steppare när talar om vilka jazzmusiker som inspirerat honom mest. Stepp är både dans och musik helt enkelt och man får ha vilken stil man vill och låta hur man vill.

Förkunskapskrav

Minst 2 terminer krävs.

Kursinnehåll

Undervisningen innehåller teknik för att utveckla snabbhet och tydlighet. Rytmiska övningar i olika taktarter och musikaliskt nyanserade danskombinationer med hopp, snurrar och slides. Vi jobbar även med improvisation för att utveckla sitt eget individuella kropps- och rytmspråk.

Hemsidor

www.houseofhoofing.com

www.stockholmtapfestival.se

Utvecklingsmöjligheter

På Kulturama finns steppkurser upp till fortsättning 2 nivå. Steppen är nära släkt både med jazz och street. Fortsätter du i den riktningen kommer du ha glädje av steppträningen. För dig som vill komplettera med annan träning som har dansanknytning finns Latin Fitness.

Bra att veta

Uppehåll för lov v 44.

Som deltagare hos oss på Kulturama har du rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln samt Dansbutiken.

En del av studieförbundet Medborgarskolan

Se våra studerande uppträda live!

Kommande evenemang