Porträttfotografering

Information

Nivå
Fortsättning
Ålder
Vuxen 16+
Lärare
Helena Lagerlöf
Startdatum
9 november 2024
Dag och tid
Lördagar 10:30-15:30
Antal tillfällen
2 st
Plats
Kulturama foto/filmsalar
Virkesvägen 21
Nummer
25609
Avgift
2 150 kr
Den här kursen är för dig som längtar efter att ta personliga, uttrycksfulla porträtt där du fångar ett möte, ögonblicket, känslan och personligheten hos de människor du vill porträttera: någon i familjen, en vän eller kollega.

Om kursen

Innehåll och mål

Vi går igenom grunderna i porträttfotografering. Du använder en egen digital kamera med möjlighet till manuella inställningar. Du får lära dig olika typer av ljussättning, lämplig bakgrund/miljö, bildkomposition, kameravinklar och hur man lyfter fram karaktärsdrag och uttryck. Vi går även igenom hur man fotograferar i befintligt ljus och hur du kommunicerar med och instruerar personen som ska porträtteras.

Upplägg

Teoretiska moment varvas med praktiska övningar. Inspiration från fotohistorien och gemensamma bildsamtal.

Förkunskaper

Denna kurs passar dig som gått en grundläggande digitalfotokurs eller har grundläggande kunskaper om hur en digital kamera med manuella inställningar fungerar så som bländare, slutare, ISO, vitbalans, ljus och exponering.

Kursledare

Helena Lagerlöf är fotograf, konstnär, bild- och konstpedagog. Utbildad på bla Konstfack och Kulturamas fotolinje. Helena varvar undervisning med egen konstnärlig verksamhet och har lång undervisningserfarenhet inom både bild, foto och konst. Läs mer om Helena och våra andra ledare här.

Alla våra kursledare genomgår Kulturamas och Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial

Tag med din kamera till kursen, har du fler objektiv kan du även ta med dem. Ta även gärna med laptop för att kunna ladda upp och bättre kunna se dina foton under kursens gång. 

Materialkostnad kan tillkomma för eventuella bildutskrifter. 

Utvecklingsmöjligheter

På Kulturama finns flera olika kurser och utbildningar inom foto och film bla Berättande fotografi, Stadsfotografering och Rörelse och ljus - fotografera i olika miljöer.

Bra att veta

Ta med din kamera till kursen och gärna även laptop. Det är även mycket bra med ett extra batteri och/eller laddare. Har du fler objektiv kan du även ta med dem.

Som deltagare hos oss på Kulturama har du rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln.

En del av studieförbundet Medborgarskolan

Se våra studerande uppträda live!

Kommande evenemang