Berättande fotografi - Fånga livets ögonblick

Information

Nivå
Fortsättning
Ålder
Vuxen 16+
Lärare
Helena Lagerlöf
Startdatum
4 september 2024
Dag och tid
Onsdagar 18:00-20:30
Antal tillfällen
5 st
Plats
Kulturama foto/filmsalar
Virkesvägen 21
Nummer
67996
Avgift
2 250 kr
Vill du ta dina fotografiska färdigheter till nästa nivå och lära dig konsten att berätta historier genom dina bilder?

Om kursen

Innehåll och mål

Vår kurs i berättande fotografi är designad för att väcka din kreativitet och hjälpa dig att skapa bilder som engagerar och berör. Vad gör en bild intressant och vad avgör hur den upplevs eller tas emot? Berättande foto är mer än bara en bild. Det är en historia, en känsla, ett
ögonblick fångat i tiden. Det är konsten att använda din kamera för att föreviga ögonblick, allt från vardagliga och personliga till oförglömliga, viktiga och omvälvande händelser, som du kan dela med dig av till familj, vänner och världen.

En kort genomgång av olika sätt att arbeta med berättande fotografi: så som dokumentärfotografi och reportagefoto till konstnärlig och experimentell fotografi, hur en kan berätta i bild liksom att kombinera bild och text. Du får lära dig grunderna i komposition, ljussättning och formspråk. Du övar på att tänka i färg, ljus och skugga för att skapa spännande bilder och förmedla känslor. Du använder en egen digital kamera med möjlighet till manuella inställningar.

Upplägg

Teoretiska moment varvas med praktiska övningar. Inspiration från fotohistorien och andra fotografers bildberättande. Gemensamma bildsamtal. Du använder en egen digital kamera med möjlighet till manuella inställningar.

Förkunskaper

Denna kurs passar både hobbyfotografen och dig som fotat mycket tidigare. Du bör ha gått en grundläggande digitalfotokurs eller ha grundläggande kunskaper om hur en kamera med manuella inställningar fungerar så som bländare, slutare, ISO, vitbalans, ljus och exponering.

Kursledare

Helena Lagerlöf är fotograf, konstnär, bild- och konstpedagog. Utbildad på bla Konstfack och Kulturamas fotolinje. Helena varvar undervisning med egen konstnärlig verksamhet och har lång undervisningserfarenhet inom både bild, foto och konst. Läs mer om Helena och våra andra ledare här.

Alla våra kursledare genomgår Kulturamas och Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial

Tag med din kamera till kursen, har du fler objektiv kan du även ta med dem. Ta även gärna med laptop för att kunna ladda upp och bättre kunna se dina foton under kursens gång.  Materialkostnad kan tillkomma för eventuella bildutskrifter. 

Utvecklingsmöjligheter

På Kulturama finns flera olika kurser och utbildningar inom foto och film bla Porträttfotografering, Stadsfotografering och Rörelse och ljus - fotografera i olika miljöer.

Bra att veta

Ta med din kamera till kursen och gärna även laptop. Det är även mycket bra med ett extra batteri och/eller laddare. Har du fler objektiv kan du även ta med dem.

Som deltagare hos oss på Kulturama har du rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln.

En del av studieförbundet Medborgarskolan

Se våra studerande uppträda live!

Kommande evenemang