Opera och Sång - klassisk & musikal

Eva Österberg

Kulturama-KKU-EvOs-2021.jpg

Konstnärlig Ledare för Klassisk sång och Operautbildningarna; Operastudio 67/Stockholm Operastudio. Undervisar i Scenspråk, Operascenframställning och Operaproduktion.
Examen från Musikhögskolan och Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Yrkesverksam Operasångerska och Skådespelerska. Samarbetat med flertal regissörer och dirigenter vid olika operahus under många år. Huvudroller på Stockholmsoperan, Folkoperan, Göteborgsoperan, Norrlandsoperan och Riksteatern. Flera stora roller i TV- och filmproduktioner. Tilldelats en Sammy /TV-pris för bästa roll. Stor erfarenhet av konsertverksamhet med i huvudsak kammarmusik. Arbetar som pedagog och regissör och återkommande som gästlärare vid Operahögskolan.


Birgitta Larsson

Kult_KKU_GY_larare_Birgitta_Larsson.png

Undervisar i Sångteknik, Scenspråk, Romansinterpretation, Operaprojekt och Auditionträning.
Operasångerska och sångpedagog utbildad vid KMH och Operahögskolan. Bakgrund i urval: Roller vid Kungliga Operan, Norrlandsoperan och Drottningholmsteatern. Regissör vid operaproduktioner på Dalhalla samt regiassistent och sångcoach på Kungliga Operan, Dramaten, Uppsala Stadsteater och Stockholms Stadsteater.


Erik Graune

Kult_GY_KKU_larare-Erik-Graune.png

Undervisar i Teaterhistoria, Teatervetenskap och Dramaanalys samt i Musik- och Operahistoria.
Fil.kand. i teater-, konst-, litteratur-, filosofi-, och musikvetenskap. Yrkesverksam Dramaturg i teater och operasammanhang. Skribent i Musikdramatik vid bl a Sveriges Radio.


Henrik Löwenmark

Kult_KKU_larare_Henrik_Lowenmark.png

Undervisar i Musikalisk instudering, Operainterpretation, Scenspråk, Ensemblesång och Operaproduktion.
Utbildad pianist vid Musikhögskolan i Göteborg samt privat i Stockholm och London. Yrkesverksam med uppdrag som solist, kammarmusiker, romansackompanjatör och orkesterpianist. Körrepetitör till instudering av operaprojekt, provsjungningar och sångcoachning.


Thomas Lander

Kult_KKU_larare_Thomas_Lander.png

Undervisar i Romansinterpretation, Sångteknik, Vokaltekniskt arbete och Recitativ.
Examen i solosång vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan. Yrkesverksam operasångare i Sverige och vid flera tyska operahus. Repertoar inom romans/sakralt samt ett stort antal roller. Sångpedagog vid Stockholms Operastudio och Birkagårdens Folkhögskola.


Ann-Sofie Andersson

Kult_larare_ny_2019_512.jpg

Undervisar i Scenisk Gestaltning, Röst & Tal, Skådespelarträning, Scenspråk och Fysisk teaterträning.
Utbildad vid PGDip. opera/performance på Royal College of Music i London, Stockholms Musikpedagogiska Institut samt Stockholms Universitet. Frilansande skådespelare och regissör inom film och scen. Verksam i Europeiska Operahuset.


Bengt-Åke Lundin

Kult_KKU_larare_Bengt-Ake_Lundin.png

Undervisar i Operainterpretation, Musikalisk instudering, Scenspråk, Operascenframställning och Operaproduktion.
Diplomerad Konsertpianist vi Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Framträtt med samtliga stora symfoniorkestrar i Sverige. Givit orkesterkonserter i Europa, Egypten, Kina och New York. Konserterat med ledande operasångare ex Malena Ernman. Grammisbelönad. Finns utgiven/representerad på flertalet inspelningar.


Clara Svärd

Kult_KKU_larare_Clara_Nylen_Svard.png

Undervisar i Fysisk Scenträning och Operaproduktion.
Dansare och koreograf. Bachelor of Arts i koreografi från Roehampton Institute, London. Specialutbildad för arbete med operasångare vid Kungliga konservatoriet i Nederländerna. Undervisar även bl a på Operahögskolan i Stockholm och Musik-och Operahögskolan vid Mälardalens Högskola. Verksam som regissör och koreograf bl a på Göteborgsoperan, Malmö Opera, Vadstena-Akademien och Det Kongelige Teater i Köpenhamn.


Mikael Nellborn

Kult_KKU_larare_Mikael_Nellborn.png

Undervisar i Operainterpretation, Musikalisk Instudering, Scenspråk, Operascenframställning och Operaproduktion.
Konsertpianist och musikalisk instuderare med solistutbildning från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Kompositör tonsättare för musikdramatiska verk, främst Opera.


Patrik Bergner

Kult_KKU_GY_larare_Patrik_Bergner.png

Undervisar i Scenisk Gestaltning, Scenframställning, Skådespelarträning och Operaproduktion.
Utbildad Skådespelare och Pedagog vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Filmskådespelare, Regissör, Dramatiker och manusförfattare. Skådespelare inom Tv-produktion och yrkesverksam vid Riksteatern samt Stadsteatrarna i Stockholm och Göteborg.


Jesper Tydén

Kult_GY_larare_Jesper_Tyden.png

Undervisar i Musikalinterpretation

Examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Artisten i Göteborg. Tidigare Sångare i Eric Ericssons kammarkör och Radiokören. Yrkesverksam musikalartist med huvudroller på olika musikalscener i Europa.


Eric Skarby

Kulturama medarbetare 47 2022

Pianist

Utbildad konsertpianist, kapellmästare och kompositör. Har gett konserter runtom i Sverige, Norge, Finland och i de baltiska länderna. Spelar olika genrer inom opera, musikal, musikteater och konsertverksamhet och har varit knuten till alltifrån Kungliga Operans produktioner till Mamma Mia. Kapellmästare till både opera och musikal på scener som Cirkus, Kungliga Operan och Wermland Opera. Komponerar musik framför allt för musikteaterscenen.


Ludvig Nilsson


Caroline Gentele