Sång

Arbeta som sångare och artist

Många drömmer om att sjunga. Att uttrycka sig genom sång är inte bara roligt, det ger också ett unikt kreativt uttryck som kan se ut på många olika sätt. Oavsett om du vill arbeta professionellt som sångare eller artist, eller om du bara vill ha sången som ett fritidsintresse, så kan du få ut mycket av att utbilda dig inom sång.

Som sångare kan du både sjunga solo eller i kör, och du kan välja att specialisera dig inom en eller flera genrer. Om du sysslar med musikal eller teater kan det också vara bra att ta sånglektioner, vilket hjälper till att utveckla både din röst och din scennärvaro.

Hur blir man sångare?

Om du vill bli professionell sångare så finns det många olika typer av jobb i branschen. Sångare kan till exempel arbeta på teatrar, operan, i musikaler, som körsångare, studiosångare eller som solist i en orkester eller i ett band. Du kan även utbilda dig till sångpedagog eller arbeta som körledare eller sångledare. Många professionella sångare är även utbildade musiker och skriver låtar, både åt sig själva och andra. Ofta är man frilansare, även om det finns en mindre grupp sångare som är fast anställda på både teatrar och operahus.

Som professionell sångare är det viktigt att hela tiden repetera och öva, eftersom rösten måste tränas och hållas i form. Även om du har gått en utbildning inom musik, kan det vara en fördel att regelbundet gå kurser för att fortsätta utveckla din röst.

Om du vill utveckla din röst och ditt artisteri, kan kurser eller utbildningar inom sång vara en bra grund att stå på. På Kulturama finns en rad olika sångkurser att välja mellan. Vill du helst sjunga med andra, finns det kurser inom både körsång och sångkurser i grupp, där ni övar på att både sjunga ensamma och tillsammans. Vill du koncentrera dig på din egen röst och uttryck kan du välja enskild undervisning, och även kanske specialisera dig inom en specifik genre eller stil. Du kan välja att utveckla dig inom folkmusik, jazz, R&B, soul, popmusik och mycket annat.

På Kulturama finns även flera utbildningar inom sång: Sång – pop, rock & soul, Sång – klassisk & musikal, Musikalartist och Låtskrivare & Artist. Vill du prova på en riktig utmaning, och redan är något skolad i sång, kan du välja Kulturamas Operautbildning. Utbildningarna är CSN-berättigade, medan kurser sker på din fritid.