Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Intervju med musikalartisten Philip Jalmelid

Philip Jalmelid gick Kulturamas musikalutbildning 2004-2006 och är idag en av landets främsta musikalartister. Han har bland annat fått fantastiska lovord för sin insats som Javert i Les Misérables på Wermland Opera (2016-2017) och har även medverkat i musikaler som Chess, Doktor Zjivago, Sunset Boulevard, Hair och Jesus Christ Superstar. I vår är han aktuell på Oscarsteatern, där han gör huvudrollen i musikalen Såsom i himmelen, baserad på filmen med samma namn!

Philip Jalmelid Kulturama Utbildningar Musikalartist (liten)

Minns du hur det var när du började på Kulturamas musikalutbildning?

Dansen var en utmaning för mig eftersom jag tyckte att jag hade ”två vänsterfötter”. Men när det gällde sången hade jag ett försprång. Jag hade en ganska bra röst och kände att musiken fanns i mig. Fast å andra sidan, när jag började på Kulturama visade det sig att jag inte hade någon sångdynamik alls. Efter 10 minuter hos sångpedagogen undrade jag vad det var för fel på min röst eftersom jag blev så hes. ”Men du kan ju inte stå och sjunga med 150% kraft hela tiden!” svarade hon. Så där fick jag något att öva på. Jag hade ingen teknik helt enkelt, så jag fick lära mig att ta kontrollen över min röst vilket man bland annat får genom att försöka släppa på alla spänningar och låta halsen vara fri. Det är diafragman som ska stå för kraften.

Vad har du fått med dig från Kulturamatiden?

Trygghet. Jag kan säga att alla lärare jag hade, utan undantag, var trygga, varma och förstående. De såg oss elever och det skapade en trygghet. Det var viktigt att känna att man fick stöd, trots sina brister. Och så fick man en egen liten fanclub på något sätt, som knuffade iväg en till Artisten (Teaterhögskolan i Göteborg, red anm) och som än idag undrar hur det går för mig. Lärarna är ett gäng vuxna människor som jag vet alltid kommer att stötta mig och jag kommer för alltid att vara en Kulturamaelev.

Har du något tips till de som vill gå, eller går musikalutbildningen?

Först och främst tycker jag att man ska lyssna på och ta in vad lärarna säger. Det man inte tycker om det kan man kasta i sopkorgen och det man tycker om det tar man med sig. Det finns egentligen ingen som kan lära dig att sjunga eller spela teater utan du måste lära dig det här yrket själv, hitta din egen röst, skådespelarstil och så vidare. Så därför ska du se till att ha olika lärare och då menar jag inte att du ska byta en gång i veckan. Utan att du ska stanna ett tag hos en lärare för att sedan byta och lära dig något nytt hos någon annan. Och så kan du förstås ta hjälp av dina klasskompisar.

Hur då?

Du kan be en klasskamrat, som du känner förtroende för, att tala om ifall du gör några tics som du inte är medveten om. Nu menar jag inte att man ska gå förbi läraren men hela det här yrket handlar om att medvetandegöra och branschen är så fruktansvärt hård, och när du väl kommer ut från skolan så då kommer du få höra ”sanningar” som är bra mycket hårdare än de du får höra i skolan. Du ska välja dina tyckare, någon du litar på och som tycker om och vill dig väl.

Ett annat tips är att studera sångare som liknar dig själv. Du kan t.ex. hitta en sångare på operan som har samma längd som du, lika stor näsa eller lika smalt ansikte och som förhoppningsvis ligger i samma sångläge som du. Det kan man lära sig enormt mycket av.