Musik

Premiär för musikfestival av och med gymnasielever

2022 arrangerades Kulturamafestivalen för första gången. Gymnasieelever bjöd allmänheten på musik och andra aktiviteter däribland två kvällskonserter på Kulturama, Virkesvägen 21.

Eleverna som läser Estetiska programmet med profilerna Artist & Musiker, Låtskrivare & Artist, Musikproduktion samt elever som läser Naturvetenskapsprogrammets med särskild variant Musik arrangerar aktiviteterna på Kulturamafestivalen. Men det finns planer på att så småningom inkludera övriga profiler på Kulturama Gymnasium.

Målet med festivalen är att eleverna på Kulturama Gymnasium får en verklighetsförankrad inblick i branschen där de får delta och planera projektet som en del av utbildningen.

Eleverna själva driver hela projektet med olika elevstyrda kommittéer.

­

2022_0211_GY_musikfestival_livgolw_marchi

–Drömmen hade ju blivit att verkligen bli upptäckt och signade, säger Liv Goldkuhl, elev på linjen Artist & musiker som är med i marknadsteamet och har som roll att marknadsföra Kulturamafestivalen.

Ville Lexheden läser musikproduktionslinjen årskurs 2, och spelar bas i bandet theHands tillsammans med skolkamraterna Petter, Hugo, David och Vera-Linn. Han ansvarar bland annat för festivalens program- och schemaläggning.

2022_0211_GY_musikfestival_villex_marchi

–Band och ensembler från hela gymnasieskolan, alla 3 årskurser, kommer uppträda så det kommer bli en riktig fest, förklarar han.

Kulturama har en lång tradition av att bjuda på konserter och uppträdanden. Men det är första gången som en festival kommer upp på tapeten, med syfte att skapa en mer verklighetsförankrad utbildning.

2022_0211_GY_musikfestival_ardazad_marchi

–Vi tänkte slå ihop en del examinationer när eleverna får spela upp och framträda till en större festival och då kan eleverna vara med för att styra och planera hela projektet, förklarar Ardalan Azadi, lärare på Kulturama Gymnasium.