Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Varför behöver en operasångare fysisk träning?

Clara Svärd undervisar våra studerande på Operastudion i ämnet fysisk scenträning. Själv har hon en bakgrund som dansare och koreograf och kände tidigt att det var med klassisk, vokal musik hon helst ville arbeta. Den övertygelsen tog henne till Holland, där hon utbildade sig på ett personligt utformat lärlingsprogram i ämnet fysisk träning för operasångare. Direkt efter examen sökte hon sig till Operastudion. Men varför just hit?

Clara Svärd intervju (liten)

(Bild: Så här kan det se ut när Clara leder uppvärmning för kropp och röst)

Det fanns bara ett ställe som jag visste att jag ville jobba på och det var här! Jag kände sedan länge till hur man arbetar på Operastudion, att ämnet scenspråk står på schemat vilket inte är självklart på alla utbildningar. Jag fick möjlighet att komma hit och testa min undervisning och sedan dess har jag varit kvar.

Vad är det för slags träning som en operasångare behöver?

Som operasångare måste du på en och samma gång: slappna av, kommunicera med en pianist, dirigent eller regissör, agera med dina medspelare, hålla reda på din sångteknik, tänka på din andning, kanske jobba lite extra med det språk du sjunger på samtidigt som du ska hålla i minnet vad din sånglärare sagt till dig. Det är med andra ord lätt hänt att det blir
syntax error i en operasångarkropp!

Därför är det första steget alltid att försöka landa i sin egen kropp. Hitta gravitationskraftens verkan på kroppen. Inte forcera eller trycka ner sig, utan försöka att så gott det går skala bort all anspänning och stress. Det är egentligen ett väldigt praktiskt arbete vi håller på med. Att du ska bli medveten om hur du reagerar på stress och var i kroppen du håller och spänner.

Men det är inte så enkelt att du bara kan slappna av. Du måste utifrån en rensad fysik hitta tillbaks till det vi kallar för studsen. Släppa på gravitationskraften och få kraft till dina rörelser. Hitta en dynamik som är snabb, hållen eller lugn.

Varför är det arbetet så viktigt?

Rent konkret är det för att du ska få ut maximalt av en röst. Särskilt för operasångare som både ska sjunga och agera samtidigt. Idag krävs det dessutom väldigt mycket mer av en operaartist än vad det gjorde för 30-40 år sedan. Du måste vara beredd på att göra fysiskt krävande saker samtidigt som du sjunger. Därför behövs det en alldeles speciell fysisk medvetenhet som är specifik för operasångare.

Du pratar om tyngdpunkten hos en operasångare, ligger den olika hos olika sångare?

Ja, en smula olika beroende på hur din kropp är ihopsatt. Men i stort handlar det om att komma ner med tyngdpunkten i kroppen så att du kan omfatta hela din ”ljudlåda”. Inte kapa av kroppen i mitten och ta initiativ till rörelser från ditt bröstben, då kapar du av flödet i ditt instrument och börjar spänna dig på ett sätt som gör att du tappar en del av funktionen. För mig handlar det mycket om att bli varse om att kroppen har en baksida! Vi kommunicerar väldigt mycket med vår framsida. Med ansiktet, ögonen och munnen. Men det gäller att även få med sig baksidan, hela vägen ner i kroppen och sen – agera!

Operastudion som skola, kan du säga några ord om den?

Att det är en skola som folk vill komma till! I år är det dessutom extra speciellt eftersom vi har många väldigt erfarna sångare, som redan har en utbildning i bagaget, som går på skolan. De har medvetet sökt sig hit för att plocka något som de tycker att de behöver.

Jag tycker att Operastudion är väldigt bra på att plocka fram och stötta individen genom den process som det är, att våga gå från att drömma om till att faktiskt sjunga opera. Det är en krävande process, både mentalt och fysiskt, och där tycker jag att Operastudion skapar trygga och jag-starka operasångare. Skolan har också en väldigt stark etik och ett helhetsperspektiv som gör att de studerande kan växa.

Till sist. Några ord till den som funderar på att studera på Operastudion?

Du anar inte vad kul det kommer att bli! Det finns så mycket hos dig som kan och vill komma fram och på Operastudion kommer du att känna dig trygg och samtidigt ha vansinnigt roligt!