Skylt med text Dagens rätt i skolmatsalen

Skolmaten på Kulturama

En bra och näringsriktig mat är viktigt för att eleverna ska må bra och ha möjlighet att prestera i skolan. Här kan du läsa om hur vi arbetar med skolmaten i vår matsal.

Vår matfilosofi

kulturama-skolan-interior-skolmatsal-3000x2250.jpg

En hungrig elev kan inte koncentrera sig och inhämta kunskaper på samma sätt som den som ätit en nyttig frukost och lunch. All mat vi serverar i våra skolor är anpassad för såväl växande barn som studenter. Maten vi serverar har en hög andel ekologiska råvaror och är utan onödiga tillsatser.

Vi är ett mottagningskök vilket innebar att vi tar emot redan färdiglagad mat. Denna mat kommer från Svea Cater som är en del av restaurangkoncernen Nordrest.

Något som är unikt för oss är att vi har vår egen personal. Detta för att vi vill att personalen i våra matsalar ska vara anställd för att känna samhörighet med alla i skolan.

Varje dag kl. 10.30–13.00 serveras det olika rätter varav en är vegetarisk.

Om vår matleverantör Svea Cater

Svea Cater är en del av restaurangkoncernen Nordrest. Nordrest arbetar på lunch- och företagsrestauranger, cateringuppdrag, krogar, på skolor och inom omsorgen. Alla verksamheter har den gemensamma nämnaren god och bra mat med glädje.

De vill ge eleverna en schysst måltidsupplevelse och skapar på så sätt goda förutsättningar för att eleverna ska kunna utvecklas och lära i skolan! I upplevelsen ingår mer än maten. Menypresentation, dofter, måltidsmiljön, renlighet och bemötande är lika viktigt.

Svea Caters kök är kravmärkta enligt nivå 1och vi arbetar aktivt med att minimera svinn, välja råvaror med mindre klimatpåverkan, minska antalet transporter och med att återvinna, och källsortera.

Menyerna är säsongsanpassade och sätts efter Livsmedelsverkets rekommendationer för bra mat i skolan. Rätterna anpassas också efter elevernas önskemål. Varje dag serveras en vällagad huvudrätt, ett grönt alternativ och ett fräscht utbud av sallad. Svea Cater vill öka andelen vegetabilier i maten både ur hälso- och klimatsynpunkt.

Vill du läsa mer om Svea Carter kan du göra det här.

Specialkost

Vi tillgodoser allas behov. För att vi på ett säkert sätt ska kunna anpassa maten till varje individs behov vill vi att ni fyller i intyget om specialkost. Intyget lämnas till personalen i matsalen, och kopior ska finnas i köken där maten lagas och serveras samt hos skolhälsovården (gäller endast Kulturama Grundskola i Sundbyberg). Skolsköterska/skolläkare skall skriva under att de mottagit blanketten (gäller endast Kulturma Grundskola i Sundbyberg).

Vårdnadshavaren ansvarar för att intyget fylls i korrekt och att informationen når köket. Om du har specifika frågor kring allergier kontaktar du personalen i matsalen eller vår restaurangchef Emma.

Vegetarian

Är du vegetarian fyller du i detta på en speciell blankett.

Allergier

Vi har förbud mot nötter, jordnötter, äpplen och starka dofter i våra lokaler och säker mat för allergiker är en viktig fråga som vi prioriterar. Det finns många olika allergener och det är därför viktigt att personer med allergier (vårdnadshavare för omyndiga elever) fyller i blanketten så noga och tydligt som möjligt. Maten serveras av personalen samt blandsallad till dem som önskar. Du kan också be om laktos och glutenfritt smör, mjölk och bröd utav personalen.

Önskekost

Vi arbetar tillsammans med skolsyster och lärare för att arbeta fram s.k. önskekost för att bemöta elever med problematik kring mat. I dagsläget har vi en stående meny som vi arbetat fram med våra elever. Då vi har samma matleverantör kan vi erbjuda ett koncept som fungerar på samtliga skolor.

Matråd

På samtliga våra skolor har vi matråd som kontinuerligt arbetar med förbättringar av skolmatsal och caféverksamhet.

Synpunkter

Vår ambition är att alltid eftersträva att ständigt förbättra. Har du synpunkter på skolmatsalen eller caféet kontakta vår restaurangchef Emma. Hon vill gärna höra din åsikt om vad vi kan förbättra och tar gärna mot tips och frågor som rör skolmat och café.

emma.tornros@medborgarskolan.se

Matrådet

Du kan även framföra synpunkter till matrådet.

matrad@medborgarskolan.se

I matsalen finns det också en blankett som du kan fylla i och lämna till personalen direkt om du har synpunkter.