Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Skolmaten på Kulturama

En bra och näringsriktig mat är viktigt för att eleverna ska må bra och ha möjlighet att prestera i skolan. Här kan du läsa om hur vi arbetar med skolmaten i vår matsal.

Vår matfilosofi

kulturama-skolan-interior-skolmatsal-3000x2250.jpg

En hungrig elev kan inte koncentrera sig och inhämta kunskaper på samma sätt som den som ätit en nyttig frukost och lunch. All mat vi serverar i våra skolor är anpassad för såväl växande barn som studenter. Maten vi serverar har en hög andel ekologiska råvaror och är utan onödiga tillsatser.

Vi är ett mottagningskök vilket innebar att vi tar emot redan färdiglagad mat. Denna mat kommer från Amica, en del av Fazer Food Services, som är ett av Nordens ledande måltidsserviceföretag. Något som är unikt för oss är att vi har vår egen personal. Detta för att vi vill att personalen i våra matsalar ska vara anställd för att känna samhörighet med alla i skolan.

Varje dag kl. 10.30–13.00 serveras det olika rätter varav en är vegetarisk. Skolmaten är avgiftsfri för samtliga elever i skolan.

Om vår matleverantör Amica

Amicas matfilosofi går ut på att skapa smakupplevelser som inte bara smakar gott utan även gör gott. En menygrupp bestående av kockar, receptutvecklare, kostekonomer och dietister arbetar tillsammans fram menyer utifrån respektive åldersgrupps behov.

Amicas egen hälsopolicy "Må Gott" styr menyn - mer gröna smaker och fibrer, mindre salt och rätt fett i rätt mängd.

Amica gör redan mycket för miljön men nöjer sig inte med det. De eftersträvar ständig förbättring med att öka mängden ekologiska varor och klimatsmart mat. Källsortering är en självklarhet i Amicas kök liksom att minska matsvinnet.

Specialkost

Vi tillgodoser allas behov. För att vi på ett säkert sätt ska kunna anpassa maten till varje individs behov vill vi att ni fyller i intyget om specialkost. Intyget lämnas till personalen i matsalen, och kopior ska finnas i köken där maten lagas och serveras samt hos skolhälsovården (gäller endast Sundbyberg). Skolsköterska/skolläkare skall skriva under att de mottagit blanketten (gäller endast Sundbyberg).

Vårdnadshavaren ansvarar för att intyget fylls i korrekt och att informationen når köket. Om du har specifika frågor kring just ditt barns allergi kontaktar du köket i ditt barns skola/förskola.

Vegetarian

Är du vegetarian fyller du i detta på en speciell blankett.

Allergier

Vi har förbud mot nötter, jordnötter, äpplen och starka dofter i våra lokaler och säker mat för allergiker är en viktig fråga som vi prioriterar. Det finns många olika allergener och det är därför viktigt att personer med allergier (vårdnadshavare för omyndiga elever) fyller i blanketten så noga och tydligt som möjligt. Maten serveras av personalen samt blandsallad till dem som önskar. Du kan också be om laktos och glutenfritt smör, mjölk och bröd utav personalen.

Önskekost

Vi arbetar tillsammans med skolsyster och lärare för att arbeta fram s.k. önskekost för att bemöta elever med problematik kring mat. I dagsläget har vi en stående meny som vi arbetat fram med våra elever. Då vi har samma matleverantör kan vi erbjuda ett koncept som fungerar på samtliga skolor.

Matråd

På samtliga våra skolor har vi matråd som träffas två gånger per termin för att kontinuerligt arbeta med förbättringar av skolmatsal och caféverksamhet. I dessa matråd ingår skolledning, elever från elevrådet, personal och representanter från matleverantören.

Synpunkter

Vår ambition är att alltid eftersträva att ständigt förbättra. Har du synpunkter på skolmatsalen eller caféet kontakta vår restaurangchef Emma. Hon vill gärna höra din åsikt om vad vi kan förbättra och tar gärna mot tips och frågor som rör skolmat och café.

emma.tornros@medborgarskolan.se

Matrådet

Du kan även framföra synpunkter till matrådet.

matrad@medborgarskolan.se

I matsalen finns det också en blankett som du kan fylla i och lämna till personalen direkt om du har synpunkter.

Amica

För frågor till vår matleverantör Amica gällande allmänna frågor kring specialkost, allergier och mat hittar du många svar på deras hemsida Amica matleverantör där du klickar dig fram till fråga dietisten.

Du kan även ta kontakt med:

Anna Franzen, Sektorgruppchef

Fazer Food Services AB 070-679 70 69