Musikproduktion

Arbeta som musikproducent

Om du älskar musik och vill skapa inspelningar och producera musik utifrån dina egna eller andras visioner kan du arbeta som musikproducent.

Att producera musik innebär att man hämtar ljud och skapar musiken med hjälp av olika dataprogram, till exempel GarageBand, Logic eller Pro X. Ibland gör man också inspelning av sång och instrument i en studio. Som musikproducent kan man skapa sin egen musik eller producera musik tillsammans med andra musikproducenter, musiker och artister.

Musikproducent är ett yrke som förstås kräver att du har en konstnärlig vision, men också att du är kreativ, pedagogisk och tydlig för att få fram din vision och för att få artisterna eller musikerna att arbeta tillsammans med dig. En musikproducent behöver därför, förutom att kunna knyta kontakter i branschen, kunna samarbeta, ha ett tydligt ledarskap och kunna vara flexibel, för att nå bra resultat under olika förutsättningar och med olika musiker.

Vad gör en musikproducent?

En musikproducent arbetar ofta i en inspelningsstudio och ansvarar för inspelningen, mixningen och mastering av det inspelade materialet. Som musikproducent bör du ha en känsla för olika musikgenres, ljud och arrangemang. Det är inte ovanligt att musikproducenter också arbetar som kompositör, låtskrivare eller tonsättare, och att du då arbetar tillsammans med artisten och guidar denne i karriär, låtval eller kreativa val.

Som musikproducent arbetar du också med mycket av administrationen kring ekonomi och avtal och är den som planerar inspelningsprocessen vad gäller schema och tidsplaner och så vidare.

Som musikproducent kan du också arbeta med produktion i konsertsammanhang, då du är den som ansvarar för hur musiken ska låta vid en spelning eller en konsert. Som producent är du då den som leder ljudteknikernas arbete vid konserten.

Hur blir man musikproducent?

Många producenter är musiker i grunden, men det är förstås inget krav. Om man har en känsla för musik och arrangemang av musik och ett visst tekniskt intresse så kan man utbilda sig specifikt inom musikproduktion. Du kan studera musikproduktion på gymnasiet eller på eftergymnasial nivå, både på högskola, folkhögskola och på fristående skolor.

Kulturama erbjuder både nybörjarkurser och fortsättningskurser för unga och vuxna inom musikproduktion. På Kulturama Gymnasiums Estetiska program finns profilen Musikproduktion. Du som vill utvecklas än mer kan söka till Kulturamas konstnärliga utbildningar där utbildningen Musikproducent ges på både hel- och deltid.

När du går en utbildning inom musikproduktion fördjupar du dig i allt som du behöver för att kunna producera musik: musikteori, produktion, låtskrivande, arrangemang, teknik och akustik. Under utbildningen får du ofta arbeta praktiskt med olika projekt och har även en chans att knyta viktiga kontakter i musikbranschen.