Dans

Koppla bort, garva och få jäkligt bra träning med Helena och Tobias

Nu har du chansen att lära dig de klassiska danserna i tiodans från några av de allra bästa. De f.d. svenska mästarna och Let’s Dance-dansarna Helena Fransson och Tobias Wallin har sedan 2006 lärt nyfikna och danssugna kursdeltagare på Kulturama hur man svänger sina lurviga.”Vill man lära sig tiodans på en social nivå så är det oss man går till", berättar Tobias. ”Våga er hit! Har du fördomar så släpp dem. De flesta blir glatt överraskade och vi har alltid superroligt ihop.”

Dansa tiodans

Hos Kulturama erbjuder de kurser i tiodans på fem olika nivåer – från amatör till tävlingsnivå.

– Ett av skälen till att vi har så många olika nivåer är att så många vill fortsätta gå hos oss och såklart blir väldigt duktiga, berättar Tobias. Vi har t.ex. haft personer som gått i åtta års tid och som nu enbart dansar på en social nivå.

– Det blir en så härlig gemenskap när det är många som har gått så länge, säger Helena. Det har skapats en jätteskön sammanhållning och jag vet många som börjat umgås på fritiden.

”Våga er hit!”

Helena och Tobias berättar att kursdeltagarnas ålder kan skifta från sexton till sjuttio men att medelåldern ligger någonstans runt trettio. Bägge är eniga om att de som verkligen bör anmäla sig är personer som vill testa på någonting nytt.

– De som varit mest skeptiska är alltid de som blir mest hooked sen, skrattar Helena.

– Våga er hit! Har du fördomar så släpp dem. De flesta blir glatt överraskade och vi har alltid superroligt ihop, berättar Tobias.

– Det är också en perfekt aktivitet om man vill göra något tillsammans med någon, fortsätter Helena. Vi har t.ex. partners, kusiner, mammor och pappor som går med sina barn. Kom med vem du än vill tillbringa lite extra tid med. Våra kursdeltagare ger alltid så mycket energi och det blir mycket skratt på kurstillfällena.

De förklarar vidare hur tiodansen på sätt och vis är en unik träningsform som behövs i dagens samhälle.

– Idag lever vi i en tid av konstant stress där man tänker på tusen saker samtidigt. Jag lovar att hos oss kommer du inte kunna tänka på något annat än dansen, berättar Helena. Du kopplar bort allt annat samtidigt som du garvar och får jäkligt bra träning. Det kan ju inte bli bättre!

TochH.jpg

Foto: Peter Fröjd

Allt började 2006

Helena Fransson och Tobias Wallin började tävla tillsammans 2006 efter flera framgångsrika år med andra danspartners (då bägge bl.a. tagit SM-guld och representerat Sverige i både EM och VM). Samma år började de även hålla kurser på Kulturama och dansa i Let’s Dance på TV4.

– Vi testade att kombinera tävlingslivet samtidigt som vi gjorde Let’s dance under några år, men det var sådär alltså… skrattar Tobias. Helena instämmer och fortsätter:

– Ja, vi la väl ner minst fem timmar om dagen på Let’s Dance och efter det skulle man träna själv. Det hände saker hela tiden! Det var rätt intensivt.

Trots den intensiva vardagen lyckades de driva sina olika projekt med imponerande framgång. Under de närmsta åren lyckades de knipa två SM-guld, komma på var sin andra plats i Let’s Dance och hålla i populära danskurser på Kulturama varje vecka.

Det bästa med Kulturama

När man frågar om hur det är att hålla kurser på Kulturama skiner bägge två genast upp.

– Jag älskar Kulturama och har gjort det från första stunden jag klev in, utbrister Helena i samma stund som ämnet tas upp och Tobias instämmer;

– Det är så skön atmosfär här!

– Det är som att komma in i serien Fame, skrattar Helena. Någon står och sjunger i ett hörn, någon som sitter och lirar gitarr, fyller Tobias i. Det är skithärligt!

– Det känns verkligen som om att alla älskar att vara här, avslutar Helena.

Lucia[2].jpg

Foto: Peter Segemark