Konst & Design

Elevutställning på Färgfabriken

Kulturamas gymnasielever ställer ut sina verk mellan den 7 och 9 maj på Färgfabriken. Inspirationen är Youngjae Lihs utställning för Beckers konstnärsstipendium 2021.

Med totalt 23 verk har eleverna i årskurs två och tre inspirerats av konstnären Youngjae Lihs utställning på Färgfabriken som handlar om fyrar, teknik, hur fyrar kommunicerar med varandra med ljus och det utdöende yrket fyrvaktmästare.

–Jag fastnade särskilt för Youngjae Lihs kunskap i elektronik som han använder inom konst, även ljusteknik men framförallt utdöende yrken, berättar Elvira Hammarlind som går i årskurs 2 på Konst & Design, Estetiska programmet.

utdoende_yrke_closeup.jpg

Hennes skulptur "Ridå" är cirka 70 cm hög och skapades av ett filmhjul för spelfilm som en gång i tiden användes på biografer för att spela upp spelfilmer. I varje hålrum i vindan finns grafiska bilder som på olika sätt berör biografmaskinistens yrke och sammanhang.

Det är Elviras skulptur som finns på omslagsaffischen för elevutställningen.

– Det är en ny upplevelse att få kunna ställa ut sitt verk på en välkänd plats som Färgfabriken, säger hon.

Utställningen är ett moment i kursen ”Samtidskonst” och kommer att hållas på Färgfabrikens takvåning. Den kommer även som digital utställning.

– I det här läget med pandemin är utställningen av enormt mycket mervärde för eleverna. De har inte kunnat träffas fysiskt och nu får de visa för anhöriga, familj och vänner något som de har skapat i en välkänd konsthall och fantastisk utställningskontext, säger Ida Kriisa, profilansvarig för Konst & Design på Kulturama och lärare i kursen samtidskonst.