Låtskrivare & Artist

Arbeta som låtskrivare

Om du älskar musik och vill uttrycka dig genom att framföra dina egna låtar, så kanske du drömmer om att bli låtskrivare och artist.

En singer/songwriter är en musiker som både skriver och framför sin egen musik, vilket gör att du både måste kunna sjunga, komponera, tonsätta och ackompanjera för att få fram det arrangemang du vill ha. Det kan också vara en fördel att kunna grunderna i musikproduktion, då du ofta kan behöva spela in din egen musik för att kunna marknadsföra dig själv.

Att bli en framgångsrik låtskrivare innebär att du måste vara en kompetent låtskrivare, men också att du ska kunna knyta samman den skrivna musiken med en text och ett framförande. Att vara låtskrivare innebär att du själv är ansvarig för den kreativa processen från start till mål, något som också kan vara otroligt givande, särskilt om du har en klar vision och vet hur du vill uttrycka din kreativitet. Alla kan inte skriva en låt och alla kan inte sjunga och spela, men en singer/songwriter måste ha talang inom alla de områdena. I gengäld blir ditt uttryck personligt och du har en chans att verkligen skapa ett helt eget uttryckssätt.

Hur blir man singer/songwriter?

Om du skriver låtar, sjunger och spelar ett instrument, men vill bli bättre på att sy samman detta till en helhet, kan du utbilda dig inom musik med särskild inriktning på singer/songwriter-processen. Ett första steg på vägen är att börja sin bana redan på gymnasiet. På Kulturama finns den estetiska profilen Låtskrivare & Artist där du får öva dig i att komponera, skriva texter och fördjupa dig i olika genrer. På Kulturama finns även kurser som hjälper dig att utvecklas som låtskrivare och artist. För de som vill gå vidare i sin utveckling erbjuder Kulturama även utbildningen Låtskrivare & Artist. Här får du möta många olika musikstilar och utmaningar vilket ger din egen musikalitet både bredd och djup.

Det finns även utbildningar för låtskrivare på både folkhögskolor och fristående skolor. Under dessa utbildningar får du lära dig hantverket bakom att skriva en låt, från musikteori till arrangemang och textförfattande. Du får också lära dig inspelningsteknik, artistiskt framträdande på scenen och öva upp din sång. Fokus brukar dock ligga på låtskrivarprocessen och hur man gör för att hitta sitt eget uttryck, både i musiken och i framförandet. Det är inte heller ovanligt att en del av utbildningen bedrivs praktiskt, så att du får erfarenhet av att skapa låtar och sedan framföra dem framför publik. En annan viktig del i utbildningen kan också vara att lära sig att marknadsföra sig själv och knyta kontakter i musik och skivbolagsbranschen.