Arbeta inom film och filmproduktion
Som filmare kan du till exempel arbeta som regissör, det vill säga den person som skapar filmen efter ett manus. Regissören är den konstnärligt ansvariga under filminspelningen och den som leder arbetet från den första genomgången av det färdiga manuset till själva filmningen. Du kan också arbeta som filmfotograf, producent, klippare eller redigerare, ljud- eller ljustekniker, rekvisitör, scripta och mycket annat.
Det är konkurrens om jobben inom filmindustrin, men det är också en bransch med bredd där du kan hitta ett yrke som passar, oavsett om man är mer konstnärlig och kreativ eller gillar att leda projekt eller arbeta praktiskt. Inom filmbranschen kan du arbeta med allt från reklam- och dokumentärfilmer till tv-produktioner och långfilmer.
Vad gör en regissör?
Som regissör är du konstnärlig ledare för en filmproduktion, och den som analyserar manus för att sedan omsätta detta i praktiken. Regissören är också den som instruerar skådespelarna under inspelningen. Ofta arbetar en filmregissör nära filmfotografen för att gemensamt nå den vision som regissören har av hur manuset ska gestaltas. Att vara regissör innebär, förutom det kreativa skapandet, också att du kan leda arbetet för många olika människor under inspelningen. Som regissör krävs det att du är både stresstålig, har lätt för att kommunicera och kan förmedla din vision till både skådespelare och andra inom produktionen.
Hur blir man regissör?
För att bli regissör kan du utbilda dig antingen på en högskola, en yrkeshögskola eller hos en fristående utbildare. På Kulturama kan du lära dig grunderna på gymnasiets estetiska program och profilen Film. På Kulturama finns även filmutbildningar för dig som drömmer om att arbeta med att skriva manus, regissera, producera, arbeta med filmfoto, ljud eller klippning.
Många utbildningar har en praktisk inriktning, där du som elev eller student arbetar med ett projekt från start till mål, och även får möjlighet att prova på de olika rollerna som krävs och förekommer i en produktion. Många som går utbildningar inom film börjar med att arbeta brett, för att sedan specialisera sig på något, exempelvis regi eller foto.
Efter att ha gått en filmutbildning finns vidareutbildningar för att ytterligare specialisera sig och skaffa sig mer erfarenhet inom sitt yrke. Konkurrensen inom filmindustrin kräver ofta att du är bra på att knyta kontakter för att få chansen att arbeta med olika projekt. I gengäld är det en bransch som ger chansen till många olika yrkesroller beroende på intresse.