Film

Hyllad kortfilmsregissör gör långfilm

Jimmy Olsson gick på Kulturamas filmutbildning 2004-2005 och har bl.a. gjort den flerfaldigt prisbelönade kortfilmen 2:a klass. Nu ska han göra långfilmsdebut med Sabina Ddumba i huvudrollen. Den kommande långfilmen Att rädda en pojke är en vidareutveckling på den tidigare nämnda kortfilmen och planeras spelas in under början av 2020.

När karriären tar fart

Jimmy Olsson började drömma om att arbeta med film vid sexton års ålder efter att ha sett filmen ”Breaking the Waves” av Lars von Trier, en film som fick honom att inse att detta är en konstform som kan vara så mycket mer än bara underhållning.

Några år senare, efter att ha recenserat filmer för en onlinetidning vid Linköping Universitet och arbetat som scripta på ett pilotavsnitt till en TV-serie, flyttade den unge Jimmy till Stockholm. Han höll fortfarande siktet inställt på bli filmskapare men för att kunna ta nästa steg behövde han en utbildning.
– Jag sökte mig till Kulturama och Stockholms Filmskola och kom in på båda men jag fick en bättre konstnärlig vibb av Kulturama helt enkelt. Det kändes som att det var ett ställe där jag kunde utveckla mig ännu mer som filmskapare.

För att lära känna branschen började han under denna period även att arbeta som inspelningsledare för musikvideos under ett och ett halvt år utan att få någon ersättning.

På Kulturamas filmutbildning uppmuntrades han till att göra det han ville göra men gavs ständigt möjligheten att prova nya saker av utbildningens lärare. Han berättar särskilt om hur oerhört tacksam han är över att läraren Göran Molin fick honom att upptäcka filmmakaren Tarkovskij, som skulle sätta prägel på Jimmys framtida filmskapande. Men vad var egentligen det bästa med hans tid på Kulturama?
– Att jag träffade min fru där, Frida Wendel.

Väl i branschen

Efter att ha avslutat Kulturamas filmutbildning började han arbeta som klippassistent på produktionsbolaget Baluba, där han också så småningom skulle göra sin professionella regissörsdebut. Därefter följde en period då han arbetade med reklam, musikvideos och kortfilm. Mellan dessa jobb började han skriva på egna projekt och regissera allt mer.
– 2010 tog jag steget och började enbart att regissera och tackade nej till alla andra roller och jobb som erbjöds, berättar han.
– Jag ville fokusera helt på regi och det var tufft till en början men sedan började det rulla på det också.

Långfilmsdebut

2018 gjorde han den enormt hyllade kortfilmen 2:a klass (2nd class) som blev oerhört framgångsrik på festivaler runt om i världen. Nästa år ska den bli långfilm med artisten Sabina Ddumba i huvudrollen.
– Rätt många som recenserade filmen önskade se en långfilm av den historien. Jag höll på med ett annat projekt under tiden och var inte så pigg på att utforska mer, men ändrade mig och började skriva, förklarar Jimmy, och berättar att han hade Sabina i åtanke för huvudrollen redan när han skrev 2:a klass.
– Men hon kunde inte då och nu frågade jag igen ifall hon ville provfilma till långfilmen och hon var precis så bra som jag hade hoppats. Just nu är vi i en fas där vi har fått ett första stöd av Svenska Filminstitutet och håller på att casta, skriver vidare och rekar lite platser. Vi ämnar spela in i början av nästa år.

Videon kräver godkännande av cookies för tredjepart, Youtube.com. Genom att visa videon godkänner du att cookies sparas från Youtube.com enligt deras villkor.

Gå till videon på Youtube.com

Teaser för kortfilmen 2:a klass.