Opera

Från partikelfysik till Opera

Jessica Elevant är civilingenjören som var på väg att bli forskare men numera har utbildat sig till operasångerska. Hon kompletterade sina studier vid Kulturamas Konst- och Kulturutbildningar efter att ha lockats av att få arbeta med lärarna på Stockholm Operastudio.

Hur blev du operasångerska med bakgrund som fysiker?

– Jag läste Natur med inriktning kör på Kungsholmens gymnasium, och pluggade till civilingenjör på Linköpings Universitet. Efter det började jag doktorera inom partikelfysik på Stockholms Universitet, men jag märkte ganska tidigt att det var något som inte stämde. Det kändes inte rätt och vardagen blev jobbigare och jobbigare.

Jag har utvecklats oerhört mycket under året på Kulturama och blivit en bättre artist tack vare lärarna.

Jessica Elevant

2022_0525_jesele_marchi_1-1_J_DSCF3183

– Av en händelse fick jag en förfrågan att vara med i kören i en festival, Dala-Floda Operafest. Vi repade i Stockholm och hade föreställningar och fick möjlighet att sjunga solo på konsert. Det var vändpunkten eftersom jag visste att det var det jag ville göra. 2018 började jag på Operahögskolan och tog kandidatexamen 2021. Hösten samma år, började jag Opera 2 på Kulturama.

Eftersom jag avbröt mina doktorandstudier har jag idag en licentiat. Jag har kvar intresset för partikelfysik, men jobbar nu som sångerska. Man vet väl aldrig riktigt vad som händer med resten av livet. Det kan ju gå vilken väg som helst.

Varför sökte du till Kulturama Opera 2?

– Opera 2 är mer individuell och fördjupande, vilket passade mig. Men det var framför allt personalen och lärarna Bengt-Åke Lundin (pianist), Clara Svärd (koreograf och dansare) och Eva Österberg (pedagog och regissör) som lockade mig att söka till Stockholm Operastudio. De har ett sätt att se en på scenen, där man förstår att den konstruktiva kritiken är för att jag ska uppnå ”mitt bästa jag”. Eva Österberg fokuserar väldigt mycket på att man ska lära sig vara äkta och genuin på scenen, att ha en känsla av att "jag räcker till” på scenen och bli en tryggare människa allmänt i livet också. Jag har utvecklats oerhört mycket under året på Kulturama och blivit en bättre artist tack vare lärarna.

Vad gör du nu?

– Nu har jag precis avslutat Opera 2. Jag frilansar som sångerska och repar inför en turné med barnoperan Sova Vaken, som är en del av Kungliga Operan. Vi ska turnera i augusti med Parkteatern runt i Stockholm och i höst med Riksteatern.

2022_0524_jesele_marchi_J_DSCF3303_wagtail

Jessicas tips till dig som vill sjunga Opera

  • Om man gör jobbet så finns det plats för alla, det betyder att om man gör det ärligt och helhjärtat så kommer det finnas plats för dig så småningom också i den här branschen.
  • Det krävs mycket jobb, tålamod och arbetsdisciplin.
  • Jobba med dig själv och var ärlig, ödmjuk, och ta det för vad det är. Det är så lätt att tro eller känna att det finns något slags krav på att man ska låta på ett visst sätt, att ha ”opera rösten”, att ha en stor röst osv. Men jag tror att man kommer längre fram om man bara låter rösten få vara vad den ska vara.
  • Var glad när det går bra för andra. Då kan man se andras kvaliteter också. Man behöver gratulera andra när det går bra för dem. Tänk: ”Du gör din grej, jag gör min grej. Jag jobbar på och så hoppas jag att det kommer gå bra för mig också”.
  • Lita på att det är en livslång process. Det finns alltid saker som man kan förbättra. Det viktiga är att känna att det är det man vill syssla med, att agera och kommunicera på det sättet, att vilja uttrycka sig själv på det sättet.