Musikal

Emese är en av Sveriges allra bästa

Emese Bengtsberg går sista året på Kulturamas musikalutbildning. Hon tävlar i tiodans, både nationellt och internationellt, och är en av Sveriges allra bästa. Hon kom till Sverige för tre år sedan och har sedan dess gjort succé i SM, blivit en grym sångerska och lärt sig svenska.

Dansare och musikalartist

– Tiodans är som Let’s Dance, fast på riktigt, förklarar Emese, när jag frågar hur man på enklaste sätt kan förklara vad tiodans är. Men till skillnad från Let’s Dance – där man endast dansar en till två danser per vecka – så dansar dansparen alla tio danser vid samma tävlingstillfälle. Något som kräver oerhörd disciplin. Emese dansar fem timmar om dagen varje dag och har gjort så i flera år. Något som bevisligen har gett goda resultat då hon och hennes danspartner Per Almberg numera representerar Sverige i tävlingar utomlands, tog brons i SM 2018 och knep fjärde platsen i år, trots att det var dubbelt så många tävlande jämfört med året innan.
— Det var en fantastisk känsla att dansa inför en sådan stor publik. Inte bara de på plats, utan även det stora antalet tittare framför TV:n då det sändes i SVT.

Dansen har varit en stor del av hennes liv sedan 7 års ålder då hon började ta danslektioner i sitt hemland Ungern. När hon fyllde 18 valde hon att pausa dansandet för att försöka uppfylla sin dröm att bli skådespelerska och började istället att gå i scenskola. Det visade sig att hon hade talang och fick jobb på tre olika teatrar i Budapest direkt efter avslutade studier.

Samba Per o Emese
Photo by Peo Rydgren

Foto av Peo Rydgren.

Tillbaka till dansen

Under samma period förälskade sig Emese i en svensk pilot. Idag är de gifta och har bott i Sverige i tre år.
– När jag kom till Sverige och inte kunde ett ord svenska insåg jag att det var dags att ta tag i dansen igen. Hon gick till Tony Irvings danslektion på Alemana Dansklubb där hon träffade sin nuvarande danspartner Per Almberg.
– Per var redan en av den bästa i Sverige och Tony tyckte att vi var en perfekt match tillsammans. De har nu dansat ihop i 1,5 år.

Samtidigt som hon återvände till dansen började hon studera på SFI för att öka sina chanser att få ett jobb i det nya hemlandet. Men trots hennes tidigare utbildning, erfarenhet och nuvarande SFI-studier ansåg Arbetsförmedlingen att det ändå vore bäst om hon skaffade sig en svensk utbildning.
– Så jag började titta på olika skolor och hittade till slut Kulturama. Då blev det mitt mål att lära mig svenska så pass bra så att jag skulle kunna komma in. Och det gjorde jag.

Att utvecklas på Kulturama

Det blev musikalutbildningen där hon får kombinera alla sina tre stora intressen; dans, skådespeleri och även sång. Hon förklarar att genom att bemästra alla tre konstformerna så får man ett rejält försprång på auditions, möjligheterna vidgas och man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Hon berättar vidare hur hon blivit en mycket bättre dansare och sångerska under sin tid på Kulturama.
– Min röst har blivit bättre med hjälp av all sångteknik som jag fått lära mig. Innan jag började här så kunde det kännas som om att den inte var tillräcklig. Att jag inte kunde ta vissa höga toner. Men idag känns det som om min röst inte har några gränser alls!

Hon berättar att lärarna också har spelat en stor roll i hennes utveckling och trygghet.
– Jag älskar alla lärarna. Vi har fått en bra relation och det känns verkligen som om alla ser mig. De behandlade mig inte annorlunda trots att jag inte kunde språket helt flytande. Jag var nervös för att prata tidigare men är tvungen att prata på lektionerna lika mycket som alla andra. Jag tror att det har gjort mig starkare och mitt språk utvecklades jättemycket.

Tango Per o Emese
Photo by Renata Kaleta

Foto av Renata Kaleta.

Vad händer härnäst?

Emese berättar att hon kommer försöka satsa allt på tävlingsdansen. Eftersom hon även är utbildad danslärare och undervisar dans hos Alemana danskubb så är det dansen som ger flest möjligheter just nu helt enkelt.
– Min tränare Tony Irving vill gärna att jag ska bli proffsdansare i Let’s Dance i framtiden. Att vara med på en sådan show skulle verkligen vara att uppnå ett mål för mig. Men jag kommer ju givetvis att fortsätta gå på auditions för att bli musikalskådis i Sverige också!