Musikal

Kulturamas musikalstuderande i föreställning med högaktuellt tema

I slutet av utbildningen Högre musikalartistutbildning ingår det att bege sig ut på praktik och göra en ensembleroll i en produktion på en professionell teater. Denna gång valde fyra av de studerande att åka till Gotland för att praktisera på Länsteatern. Nu gör de sig redo att inta scenen den 3 mars då det är premiär för ”På västfronten intet nytt”.

De fyra studerande på Högre musikalartistutbildning är i slutet av sin årslånga utbildning som ges på deltid. De har alla någon form av eftergymnasial utbildning inom musikal bakom sig men har valt att studera på Kulturama för att vidareutveckla sig inom genren. Genom personlig coachning och högt kvalificerad undervisning ledda av skickliga pedagoger är de nu redo att omsätta sina kunskaper till praktik i uppsättningen ”På västfronten intet nytt” på Gotlands Länsteater.

Boken ”På västfronten intet nytt” skrevs 1929 av Erich Maria Remarque och beskriver första världskrigets fasor utifrån en 19-årig tysk soldats synvinkel. När teaterchefen Thomas Sundström inledde förberedelserna med pjäsen hade kriget i Ukraina ännu inte brutit ut. Idag är pjäsens antikrigsskildring högaktuell i skuggan av kriget i Ukraina.

Thomas Sundström köpte rättigheterna från Red Tape Theatre i Chicago vars uppsättning har vunnit priser för både bästa pjäs och bästa produktion. Manuset är nu översatt till svenska och Thomas Sundström har skrivit några musikstycken. Pjäsen är en storsatsning med elva skådespelare på scen, varav fyra är våra studerande på Högre musikalartistutbildning. Pjäsen ska spelas för skolelever i årskurs 8 och 9, alla gymnasieelever och för allmänheten.

Foto: Anna Ericsson