Sång

Dotters bästa tips

Johanna Jansson, med artistnamnet Dotter, tipsar dig som vill bli artist eller funderar på att läsa utbildningarna Sång- eller Låtskrivare & Artist.
  1. Öva varje dag med rätt röstteknik
  2. Spela in och våga lyssna på din röst
  3. Knyt kontakter och gör samarbeten

Öva varje dag med rätt röstteknik

– Det finns ingenting som är mer värt än övning. Jag övade själv minst en timme om dagen. Förutom det man övar under skoltid så övar man även ett par timmar hemma. Så det är inget skämt när man säger ”öva, öva"! Det är så med allt. Om du ska lära dig ett nytt språk, måste du öva. Du kan inte vara elitidrottare utan att träna. Om du slutar öva, så kommer du glömma bort och samma sak gäller för sång. Du tränar musklerna i stämbandet. Om du slutar tränar musklerna så blir det sämre. Om jag har ett gig om två månader, då börjar jag träna redan nu, minst 20 minuter varje dag. Du måste analysera din egen röst för att slippa öva fel. Det finns många olika sätt att öva upp just din röst. Men först måste du hitta rätt röstteknik för just din röst!

Man måste älska det man gör och älska sig själv och älska sin röst för att någon annan ska tycka om det! Så fort man tvivlar på sig själv, speglas det utåt.

Johanna Jansson, artisten Dotter

2022_0204_Kulturama_dotter_liten.jpeg

Spela in och våga lyssna på din röst

Ett bra tips för att analysera din egen röst är att spela in dig själv och våga lyssna, trots att det är jobbigt att höra sig själv. Kolla vad du är bra på och det du måste förbättra.

Du kan även filma dig själv och stanna där det blev fel och försöka sjunga om igen så att det blir rätt. Samtidigt får man tänka att inte vara så hård mot sig själv för att det tar år tills man hittar sin egen röst. Om du älskar att sjunga och vill bli en artist, så får du bara acceptera att det tar tid. För vissa går det snabbare, men för de flesta tar det längre tid. Det viktiga är att jobba på med ditt självförtroende, öva din röst och var självkritisk.

Jag satt i studion varje dag och spelade in mig själv i massa olika sound till olika låtar som jag hade skrivit och bara testade att sjunga med exempelvis brittisk dialekt, eller härmade olika artister. Till slut hittade jag min egen stil av röst. Och när det blir rätt, då känns det bekvämt.

Man måste älska det man gör och älska sig själv och älska sin röst för att någon annan ska tycka om det! Annars lyser det igenom. Så fort man tvivlar på sig själv, speglas det utåt.

Du får större förutsättningar om du tror på dig själv.

Knyt kontakter och gör samarbeten

För att komma någonstans som artist måste du knyta kontakter. Du kommer ingenstans ensam i den här världen. Hela musikbranschen bygger på kontaktnätet och ditt rykte. Så om du har gjort något som är ”dåligt”, kan man bli flaggad i musikbranschen, du kanske inte blir välkommen för samarbeten med andra.

Det var så svårt för mig att komma in i branschen. Jag kom från en annan stad och det kändes som en stor mur framför mig. Men jag skapade mitt kontaktnät på Kulturama och några få arbetskollegor på mitt extrajobb.

Jag kom in i branschen via en pluggkompis som kände en producent, som senare efter Kulturama tipsade hans kompis om mig, och den kompisen är Dino, min nuvarande pojkvän. Vi träffades för drygt 10 år sedan, via en klasskompis på Kulturama.

Samarbeta så mycket du bara kan, skriv låtar, gör tjänster åt varandra, hitta olika samarbeten!

Jag samarbetar med alla möjliga: artister, låtskrivare, fotografer, företag.