Musikal

Arbeta som musikalartist

Musikaler är mer populära än någonsin, både i Sverige och internationellt. Om du älskar att stå på en scen och uttrycka dig genom skådespeleri och musik så kan yrket musikalartist vara någonting för dig.

En musikalartist arbetar med musikaler eller musikteater och måste kunna agera, sjunga och dansa. Det är därför ett yrke som kräver mångsidighet och hårt arbete. Konkurrensen om jobben är ofta hård, men det är också ett yrke som ger dig chansen att arbeta med allt det du verkligen älskar och kombinera det i en helhet. Många musikalartister arbetar både i Sverige och utomlands, eftersom musikalbranschen är stor i länder som till exempel Tyskland, USA och Storbritannien.

Vad gör en musikalartist

En musikalartist arbetar som artist, skådespelare, sångare eller dansare i en musikaluppsättning, musikteater, teaterföreställning eller revy. Att vara musikalartist innebär att man måste behärska flera olika områden i sitt artisteri: skådespeleri, sång och dans.

Musikaler kan också innebära flera olika stilar, både vad gäller dans och musik. Det är därför viktigt att man är mångsidig även inom olika genrer eller stilar av till exempel dans. En musikalartist kan med fördel behärska allt från jazz och stepp till modern dans och klassisk balett. Det är viktigt att kunna uttrycka sig med kroppen, men också att kunna utveckla en karaktär och ha en närvaro på scenen, både när man agerar och när man sjunger eller dansar.

Musikalartister kan också arbeta som bakgrundsdansare, körsångare, röstskådespelare eller statister i olika uppsättningar. Det är heller inte ovanligt att man som musikalartist kan få jobb i revyer, danskompanier, showconcept eller annan typ av underhållning, både på tv och vid olika typer av events.

Hur blir man musikalartist

Det finns utbildningar både för att utveckla sig som musikalartist och inom musikalen som uttrycksmedel på flera olika nivåer. Många går först ett estetiskt program på gymnasiet, på Kulturama finns profilen Musikal som innefattar både sång, dans och teater.

Flera folkhögskolor och privata skolor erbjuder praktiska, eftergymnasiala utbildningar i musikal, där fokus ofta ligger på de konstnärliga uttrycken och på att utveckla sig inom skådespeleri, dans och sång. Du får också lära dig hur man skapar en uppsättning från grunden, med koreografi, dramaturgi och manusbearbetning.

På Kulturamas Musikalartistutbildning får du gedigna kunskaper inom de tre konstnärliga ämnena sång, dans och teater på en nivå som gör dig väl förberedd att ge dig ut i artistbranschen eller söka dig vidare till exempelvis Musikalartistutbildningen vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.