Musikal

Lättade restriktioner för scenkonst

Scenerna får öppna upp till sin fulla kapacitet i höst. Det meddelade regeringen i sin pressträff tisdag den 7 september.

Förra veckan höll kultur- och demokratiminister Amanda Lind en digital pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och meddelade att nästan alla restriktioner inom kultur- och fritidsverksamhet kommer att avvecklas den 29 september.

Längtan efter möte med publiken

Det betyder att Kulturama kan ta bort deltagartaken för kommande produktioner, samt övriga begränsningar såsom avståndskrav mellan sittplatser och sällskap.

– Det är en enorm lättnad för oss men också helt avgörande för hela scenkonst- och musikbranschen. Beskedet var faktiskt inte helt väntat. Jag var beredd på en mer successiv lättnad med till exempel fortsatta krav på avstånd mellan besökare, säger Helene Franzén produktionssamordnare på Kulturama.

Det är en enorm lättnad för oss!

Helene Franzén, produktionssamordnare.

I våras presenterade regeringen sin plan i fem steg för anpassning och avveckling av de restriktioner som tagits fram med anledning av covid-19-pandemin.

– Det innebär att vi kan bjuda in publik som vanligt igen. Att som elev visa upp sin utveckling och sitt sammanhang för nära och kära är en stor del av att vara artist, musiker, skådespelare. Det är en sporre i sig som gynnar utvecklingen, säger Helene Franzén.

Den 29 september kommer Sverige gå in i steg 4. Det innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort.