Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Kulturamas fotokonstnärer släpper böcker!

Torsdagen den i slutet av april 2019 höll studerande från Kulturamas fotografiska konstutbildning fotoboksrelease på bokhandeln Konst-ig. Huvudlärare är Misha Pedan som själv gett ut flera fotoböcker. – ”Att de studerande lyckats bli klara på så kort tid är oerhört imponerande.” berättar han.

På Kulturamas Fotografiska konstutbildning får de studerande lära sig ett professionellt och konstnärligt förhållningssätt som innebär kreativt tänkande, goda tekniska kunskaper, förmåga att kritiskt analysera och formulera sig kring fotografi. Utbildningen innefattar bland annat att varje studerande får trycka upp en egen fotobok och på så sätt utveckla sina personliga visioner och sitt eget bildspråk.

2019 års studerande höll sin fotoboksrelease torsdagen den 25/4 på bokhandeln Konst-ig på Södermalm.

Misha Pedan är huvudlärare på Kulturamas fotografiska konstutbildning. Han har arbetat som fotograf i över 35 år, haft flera fotoutställningar både i Sverige och internationellt samt gett ut fyra fotoböcker. Idag arbetar han bl.a. med ett nytt fotoboksprojekt i Japan.

– ”Att de studerande lyckats bli klara på så kort tid är oerhört imponerande. De har haft åtta månader på sig, vilket förstås kan låta som lång tid, men jämför man det med de 5-7 år som det kan ta för mig och andra fotokonstnärer får man lite perspektiv.” berättar han.

A9305967.jpg

Foto: Emely Majrell

– Varför fotoböcker?

– ”Jag tycker att fotoboken är en väldigt viktig del av det fotografiska arbetet. Gör man en utställning, oavsett hur bra galleri eller museum det är, så kommer några bilder få sämre platser och försvinna. Helheten går förlorad. Är man på TV så visas man kanske i 10 sekunder och ingen kommer att komma ihåg. En fotobok är något som finns kvar, som får ett eget liv. Detta är inte bara bilder i en bok. Det är en konstform i sig.”

- Hur har processen sett ut?

– ”De studerande har fått fria händer i hur de arbetat. Både rent konstnärligt och tekniskt men har alltid kunnat fått bolla med oss lärare hela tiden. Jag själv och de andra lärarna; Nina Korhonen, Tore Sandahl, John Håkansson har god erfarenhet av att göra fotoböcker.

I år samarbetar vi med en fantastisk formgivare som heter Anders Malmströmer, vilket är kul. Han är, enligt mig, en av Sveriges allra bästa formgivare. Bokreleasen kommer också att ske på den bästa konstbokshandeln i stan: Konst-ig. Ett fantastiskt ställe med fantastisk publik där även böckerna kommer att finnas till försäljning.”

A9305935.jpg

Foto: Melinda Rönnberg

Fotograferna och deras böcker:

Ellen Ericsson

September
Med en känsla av stillhet och i ett skirt ljus tar jag bilder av henne, min lillasyster, som finns runtomkring mig. Jag försöker fånga en känsla av tid, ett ögonblickets närvaro, i mina dokumentära porträtt.

Emely Majrell

”#BehindTheSelfie
”#BehindTheSelfie” är en fotobok som ger en inblick i framförallt dem mörka sidorna av dagens sociala medier och de konsekvenser som medföljer. Vad döljs bakom den perfekta bilden som ska visa våra bästa sidor? Vad händer med tjejer i ett samhälle som jagar likes och followers och där SnapChat Dismorphia är ett nytt fenomen?

Melinda Rönnberg

STRID
"STRID, en hyllning till kvinnor som krigar för sin sak"

Milla Flyger

Hur man skapar en människa
I den här boken tränger vi in i alla lager av hud, blod, kött och benmärg, som en människa kan bestå av. Jag vet att det inte går, men jag försöker med min kamera. Denna bok är en kärleksförklaring till vännerna, älsklingarna, mammorna och främlingarna.

Nadja Brečević

Sorry mom, but it looks so sharp
Ondskans blommor slår ut när poeten vänder sig mot världen, bort från det ändamålsenliga och med stilsäkert uppgiven blick söker efter det som behagar sinnena. Det ser bra ut, men det är inte bra. Boken ”Sorry mom, but it looks so sharp” förskönar inte rökning, utan visar på hur det verkligen ser ut, det vill säga – rätt häftigt.

Petronella Hellenborn

PancArt
Boken ”PancArt” innehåller bilder av pannkakor som är formade efter olika motiv. Den innehåller även olika illustrationer. En hungrande bok som ger glädje och inspiration. Varför göra vanliga pannkakor när man kan göra dem roligare! Känn dig kreativ och använd fantasin – så det inte blir "pannkaka".